Jinis hujan

jinis hujan sareng ciri-cirina

Aya bedana jinis hujan, kumargi masing-masing ngagaduhan ciri sareng asal anu bénten. Urang terang yén awan diwangun ku sajumlah ageung cai gothic sareng kristal és alit anu asalna tina parobihan kaayaan tina uap cai parantos hirup sareng padet tina jisim hawa. Nalika awan dieusian ku titik-titik cai sareng kaayaan lingkungan anu kondusif, hujan mimiti turun. Anjeun tiasa niténan sababaraha jinis hujan sareng ciri-cirina béda-béda.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan sababaraha jinis hujan sareng ciri-cirina.

Kumaha hujan dibentuk

formasi awan

Hal anu pangpayunna nyaéta terang kumaha hujan dihasilkeun. Kami terang yén nalika hawa dina permukaan panas sareng naék dina luhurna. Nalika di troposfera, hawa turun suhu na nalika jangkungna nambahan. Beuki luhur urang beuki tiis. Ku alatan éta, nalika massa hawa naék éta tiasa mendakan hawa anu langkung tiis sareng jenuh ku beueus. Nalika hawa kondensasi, tetesan cai atanapi kristal és kabentuk, gumantung kana suhu hawa di sakurilingna.

Titisan cai ieu ngabentuk sareng ngagabung partikel kalayan diaméterna kirang ti dua mikron anu disebat inti kondensasi hygroscopic. Anu napel sareng nomer kondensasi ieu, massa hawa henteu lirén naékna sareng awan anu katelah ngembangkeun vertikal kabentuk. Jenis awan ieu biasana diwangun ku kaayaan teu stabilitas atmosfir. Nalika éta ngahontal ketebalan anu cukup sareng pamekaran nangtung, éta boro-boro ngantepkeun radiasi surya lulus.

Supados uap anu aya dina jisim hawa dugi ka jenuh, éta kedah ngembun dina bentuk tetesan cai sareng sababaraha kaayaan kedah dipenuhan. Anu kahiji nyaéta massa hawa parantos tiasa tiis pikeun awan pikeun ngabentuk. Kaayaan anu kadua nyaéta kedah aya inti kondensasi anu cekap dina hawa anu tiasa janten titik-titik cai. Sakali awan parantos kabentuk, aya kaayaan anu ngahasilkeun sababaraha jinis hujan. Dua kakuatan meta dina unggal titik cai: éta kusabab sered yén arus ka luhur hawa nerapkeun kana éta sareng beurat tina titisanna nyalira dibarengan ku aksi gravitasi.

Nalika tetesan cai cukup ageung pikeun ngungkulan kakuatan tarik, éta murag kana taneuh. Beuki lila tetes cai dina méga, beuki gedé. Salaku tambahan, gumantung kana waktos anu titik-titikna nyéépkeun naék dina méga sareng sabaraha jumlah cai anu ngagaduhan awan éta nyalira.

Jinis hujan

jinis hujan

Sakali urang terang asal usulna hujan, urang bakal ningali naon rupa-rupa hujan. Jenis-jenis ieu kajantenan gumantung kana bentuk sareng ukuran tina tetes cai anu endapan numutkeun kaayaan lingkungan. Urang tiasa mendakan girimis, pancuran, hujan es, salju, hujan salju, hujan, jst. Hayu urang analisa mana anu utama.

  • Girimis: Mangrupikeun salah sahiji jinis hujan pikeun ngurus tetesan cai anu cukup leutik sareng kaléng tiasa bentukna seragam. Aranjeunna henteu condong ngala taneuh teuing baseuh, sanaos gumantung kana faktor sanésna sapertos kagancangan angin sareng kalembaban relatif. Upami aya kecepatan angin anu langkung handap, upami aranjeunna tiasa ngijihkeun taneuh sakedik deui.
  • Pancuran: Éta mangrupikeun anu ngandung tetes langkung ageung sareng condong masihan kasar. Karakteristik utama pancuran nyaéta aranjeunna turun sacara intensif tapi kanggo waktos anu singget pisan. Daérah-daérah éta dimana aya tempat anu handapna tekanan atmosfir biasana nyiptakeun pusat tekanan anu handap anu ngabentuk badai. Ieu tempat anu idéal pikeun pembentukan pancuran. Éta ogé aya hubunganana sareng jinis awan anu katelah Cumulonimbus anu dihasilkeun gancang teuing, ngabalukarkeun titik-titik cai janten ageung pisan.
  • Hujan sareng kepingan salju: Kami terang yén tipena béda hujan ogé tiasa padet. Pikeun ieu kajantenan, dina awan kedah aya kristal és anu kabentuk dina suhu anu handap pisan. Suhu ieu sakitar -40 derajat. Kristal és tiasa tumuh kalayan ngorbankeun titisan cai suhu anu handap pisan anu beku dina aranjeunna. Ieu cara ngabentukna hujan es. Éta ogé tiasa ngabeungkeut kristal anu sanés sareng ngawangun kepingan salju. Nalika ngahontal ukuran anu pas, gravitasi sateuacan karya sésana. Upami kaayaan lingkungan anu pas, présipitasi bakal kaluar dina bentuk anu padet.

Kadang-kadang kajadian éta snowflakes anu terorganisir tiasa mendakan lapisan hawa haneut dina usum gugurna sareng lebur sateuacan dugi ka taneuh.

Jenis hujan gumantung kana méga

hujan konveksi

Kami terang yén gumantung kana jinis awan sareng kaayaan lingkungan anu aya bakal aya sababaraha jinis hujan. Dina hal ieu, hujan paling umum aranjeunna anu tipayun, orografi sareng konvektif atanapi badai. Hujan Frontal mangrupikeun awan pakait sareng payuneun haneut sareng tiis. Nalika aya palang antara payuneun haneut sareng payuneun tiis, awan kabentuk sareng présipitasi jinis frontal tetep.

Urang terang yén payuneun tiis ngabentuk nalika massa hawa tiis nyurung sareng ngagésér massa suhu anu langkung luhur ka luhur. Nalika naékna hawa anu langkung haneut, éta bakal tiis nalika dugi ka luhurna sareng naékna kabentukna mendung. Dina kasus hareupeun haneut, éta massa hawa anu langkung panas anu ngageser di saluareun anu séjén kalayan suhu anu langkung handap.

Nalika payun anu tiis ngabentuk, jinis awan anu ngabentuk nyaéta a Cumulonimbus atanapi Altocumulus. Aranjeunna condong ngagaduhan pangembangan nangtung anu langkung ageung sareng hujan ageung miceun jumlah cai anu langkung ageung. Ukuran boot langkung ageung tibatan anu dibentuk dina payuneun haneut. Di sisi anu sanésna, awan anu ngabentuk di payun sareng haneut gaduh bentuk anu langkung stratifikasi. Aranjeunna biasana tipena Nimboestratus, Estratus, Stratocumulus. Hareupeun haneut ngahasilkeun jinis hujan hampang sapertos hujan girimis.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan sababaraha jinis hujan sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.