Jenis galaksi

jinis galaksi

Alam semesta anu urang terang ngagaduhan dimensi anu hébat sareng henteu ngan ukur galaksi dimana urang hirup. Aya seueur galaksi sareng henteu sadayana sami. Aya galaksi anu bénten bentuk sareng ukuran, ti raksasa dugi ka kerdil. Edwin Hubble ngadamel klasifikasi galaksi di 1936 kanggo tiasa misahkeun mana anu benten jinis galaksi numutkeun bentukna sareng tampilan visualna. Sadaya klasifikasi ieu parantos dilegaan ku sababaraha waktos, tapi ayeuna masih aya kénéh kakuatanana.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sababaraha jinis galaksi anu aya sareng naon ciri utamina.

Klasifikasi sababaraha jinis galaksi

klasifikasi galaksi

Galaksi diklasifikasikeun kana sababaraha jinis. Urang tiasa ningali jinis-jinis utama galaksi sapertos elips, lenticular, spiral, sareng henteu teratur. Kusabab Edwin Hubble panginten yén aya épolusi sareng pamekaran galaksi tina jangjang lentikuler elliptical sareng tina ieu kana spiral, anjeunna ngadamel anu dikenal salaku sekuen Hubble. Kusabab galaksi henteu teratur henteu cocog sareng sésana, maka henteu lebet kana sababaraha jinis urutan.

Urang terang yén galaksi mangrupikeun éntitas atanapi objék komposit anu diwangun ku sajumlah ageung bintang sareng masalah antarbintang anu dijantenkeun babarengan silih ku aksi gravitasi masing-masing. Ku ngalakukeun graviti sorangan dina komponén anu ngawangun galaksi aranjeunna tetep terasing ti luar angkasa. Aya sakitar 100.000 milyar galaksi di alam semesta anu dikenal. Nanging, pastina jumlah ieu ningkat ngalangkungan waktos berkat kamajuan téknologi. Sadaya jumlah galaksi ieu dikelompokkeun kana gugus normal.

Urang terang yén Bima Sakti nyaeta bumi urang na 200 milyar béntang deui sareng éta anu masihan galaksi namina.

Jenis galaksi

béntang

Urang badé mengklasifikasikan sababaraha jinis galaksi anu aya sareng nyebatkeun ciri utama na.

Galaksi elips

Bentukna siga elips sareng tiasa gaduh éksentrisitas anu langkung ageung atanapi kirang. Aranjeunna biasana galaksi éta Éta dingaranan ku hurup E dituturkeun ku angka anu aya diantara 0 sareng 7. Jumlahna ditepikeun pikeun tiasa nunjukkeun ati ékséntrisitas galaksi. Jenis galaksi ieu dibagi kana 8 jinis anu béda anu dingaranan ti E0 dugi ka E7. Tiasa disebatkeun yén anu sateuacanna sacara praktis buleud sareng teu gaduh éksentrisitas, sedengkeun anu terakhir ngagaduhan éksentrisitas anu luhur sareng tampilan anu langkung manjang.

Galaksi elips gaduh sakedik gas sareng lebu sareng ampir teu aya masalah antarbintang. Kalayan sababaraha bintang ngora, kaseueuran béntang ieu parantos lami. Ampir kalobaannana ngurilingan inti dina cara anu acak-acakan sareng acak. Urang tiasa mendakan seueur ukuran sapertos raksasa dugi ka kerdil. Galaksi panggedéna elips kumargi, nalika galaksi menetas aranjeunna ngahiji ngawangun galaksi elips anu ageung.

Galaksi lentik

jinis galaksi sareng klasifikasi

Ngan ukur hiji jinis galaksi anu diklasifikasikeun antara elips sareng spiral. Éta didominasi ku inti anu ampir buleud diwangun ku bintang-bintang lami, sapertos kasus elips. Éta ogé ngagaduhan disk sareng bénsin di sakurilingna sapertos spiral. Tapi teu ngagaduhan panangan spiral. Éta henteu ngagaduhan langkung antarbintang sareng boro-boro ngawangun bintang anyar.

Galaksi lenticular tiasa gaduh inti kirang langkung bulat atanapi hiji / atanapi pita tengah bintang. Nalika urang ngagaduhan jinis galaksi lentik larang maka disebat SO sareng nalika galaksi lenticular dihalang aranjeunna disebat SOB.

Galaksi spiral

Jenis-jenis galaksi ieu diwangun ku pancuran bintang-bintang lawas. Inti ieu ngagaduhan piringan puteran bintang sareng seueur bahan antarbintang anu ngorbit ngurilingan inti ieu bintang-bintang lawas. Piringan puteran bintang dipikaterang diwangun ku panangan spiral anu dugi ti inti pusat. Dina panangan ieu kami gaduh duanana bintang ngora, langkung langsung bintang tina sekuen utama. Panangan ieu anu ngajantenkeun jinis galaksi ieu disebut spiral.

Panangan spiral gaduh formasi béntang anu teras-terasan. Upami urang analisa disk urang tiasa mendakan yén aya halo sareng gugus globular sareng bintang anu sumebar tina sababaraha jinis. Diantarana urang mendakan bintang-bintang tua. Galaksi jenis ieu ditunjuk ku hurup S dituturkeun ku hurup leutik anu tiasa janten, b, c atanapi d. Ieu beda-beda gumantung kana ukuran sareng penampilan inti sareng panangan. Upami urang nyandak galaksi Sa, urang bakal ningali yén aranjeunna gaduh inti ageung ukuranana aya dina panangan. Panangan ieu bakal mendakan inti langkung ketat sabab ogé langkung alit.

Di sisi anu sanésna, urang gaduh galaksi Sd anu ngagaduhan inti anu langkung alit tapi ku panangan ageung anu langkung sumebar. Dina seueur jinis galaksi spiral urang tiasa ningali palang lempeng dina kadua sisi inti anu ti mana spiral pananganna muncul. Galaksi jenis ieu, sapertos anu sateuacanna, katelah galaksi spiral terlarang. Aranjeunna biasana nyarios nanaon sareng SB sareng seratna sapertos anu sateuacanna. Kombinasi huruf ieu ngagaduhan hartos anu sami sareng spiral anu henteu dibatesan.

Galaksi henteu teratur

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, galaksi henteu teratur henteu ngagaduhan struktur atanapi simétri anu pasti. Kituna, langkung rumit pikeun ngenalkeunana kana sagala jinis urutan galaksi. Aranjeunna henteu ngagaduhan bentuk elips sareng ogé pikeun manjangan pas kuring kana sekuen Hubble. Éta galaksi anu langkung alit kalayan jumlah seueur gas interstellar sareng lebu.

Nomenclature na ditunjuk sareng Irr sareng aranjeunna diklasifikasikeun kana dua jinis. Jinis Irr I atanapi Magellanic sareng Irr II. Tilas anu paling sering dipendakan sareng diwangun ku bintang-bintang lami kalayan cahaya anu handap pisan. Galaksi ieu teu aya inti. Anu terakhir langkung aktif sareng diwangun ku béntang ngora. Éta biasana kabentuk ku interaksi antara gaya gravitasi galaksi anu caket. Éta ogé tiasa kajadian éta asalna tina tabrakan dua galaksi.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan jinis galaksi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.