Jenis batu, formasi sareng ciri

Jinis batu

Dinten ieu kami badé ngadugikeun perkawis topik géologi. Nyaéta ngeunaan jinis batu anu aya. Kusabab planet bumi urang kabentuk, jutaan batu sareng mineral parantos kabentuk. Gumantung kana asal usulna sareng jinis latihanna, aya sababaraha jinis. Sadaya batu di dunya tiasa diklasifikasikeun kana tilu kelompok ageung: batuan beku, batu sédimén sareng batu metamorf.

Upami anjeun kedah terang sadayana jinis batu anu aya, kaayaan sareng ciri formasina, ieu tulisan anjeun 🙂

Batu sédimén

Batu sédimén sareng formasi na

Urang badé ngamimitian ku ngajelaskeun batu sédimén. Pembentukanna kusabab angkutan sareng déposisi bahan kusabab tindakan angin, cai sareng és. Éta ogé sanggup disimpen sacara kimia tina sababaraha cairan cai. Kana waktosna, bahan-bahan ieu ngariung ngawangun batu. Ku alatan éta, batu sédimén diwangun ku seueur bahan.

Dina gilirannana, batu sédimén dibagi kana detrital sareng non-detrital

Batuan sédimén detrital

Batuan sédimén detrital

Ieu mangrupikeun anu dibentuk tina sédimén tina fragmen batuan sanésna saatos sateuacan diangkut. Gumantung kana ukuran tina potongan batu, éta bakal diidentifikasi dina hiji cara atanapi cara anu sanés. Upami ceuk popotongan langkung ageung tibatan 2 mm  sareng buleudan disebut konglomerat. Di sisi anu sanésna, upami aranjeunna sudut aranjeunna disebut sela.

Upami fragmen anu ngawangun batu langkung leueur, éta disebat gravel. Anjeun panginten parantos nguping gravel. Iraha anu langkung alit tibatan 2mm sareng langkung ageung tibatan 0,6mm, nyaéta, ku panon taranjang malah atanapi sareng mikroskop optik aranjeunna disebat batu pasir. Nalika fragmen anu ngawangun batu na sakedik pisan urang peryogi mikroskop éléktron, éta disebat silt sareng lempung.

Ayeuna, kerikil dianggo pikeun agrégat dina pangwangunan sareng pabrik beton. Konglomerat sareng batu pasir dianggo pikeun katahananana dina konstruksi. Liat digunakeun dina kahirupan urang sadidinten sareng pikeun ubar sareng kosmétik. Éta ogé dipaké pikeun pangwangunan bata sareng keramik. Sipat waterproofing aranjeunna ngajantenkeun aranjeunna sampurna pikeun nyerep produk polusi sareng nyaring dina industri. Éta dijantenkeun bahan baku pikeun pangwangunan leutak sareng tembok Adobe sareng kanggo ngadamel potongan-potongan gerabah tradisional, gerabah bumi sareng porselen.

Batuan sédimén anu henteu nyiksa

Dolomit batu sédimén non-detrital

Jenis batu ieu diwangun ku présipitasi sanyawa kimia tangtu dina leyuran cai. Sababaraha zat anu asalna organik tiasa akumulasi pikeun ngawangun batuan ieu. Salah sahiji batu anu paling umum sareng terkenal tina jenis ieu nyaéta batu kapur. Éta kabentuk ngaliwatan présipitasi kalsium karbonat atanapi akumulasi fragmen rangka corals, ostracods sareng gastropods.

Biasana pisan ningali potongan-potongan fosil dina jenis batu ieu. Conto batu kapur kaléci. Mangrupikeun batu anu poros pisan anu ngagaduhan sésa-sésa tutuwuhan anu seueur sareng anu asalna di walungan nalika kalsium karbonat naék dina vegetasi.

Conto anu umum teuing nyaéta dolomites. Éta bénten sareng anu tiheula kusabab éta ngandung komposisi kimia anu ngandung kandungan magnesium anu luhur. Nalika akumulasi cangkang organisme anu didamel tina silika, batuan batu kabentuk.

Aya ogé jinis batu dina anu henteu detrital telepon nguap. Ieu dibentuk ngalangkungan penguapan cai di lingkungan laut sareng di rawa atanapi laguna. Batu anu paling penting dina grup ieu nyaéta gipsum. Éta kabentuk ngalangkungan kalsium sulfat.

Batu kapur dianggo dina pembuatan semén sareng kapur dina konstruksi. Éta mangrupikeun bahan anu dianggo pikeun facades sareng lantai panutup wangunan. Batubara sareng minyak mangrupikeun jinis batu sédiméntal anu henteu detrital panggero organogenik. Nami na kusabab kanyataanna éta asalna tina akumulasi bahan organik sareng sésa-sésa na. Sedengkeun batubara asalna tina pepelakan pepelakan, minyak tina plankton laut. Aranjeunna ngagaduhan kapentingan ékonomi anu hébat kusabab nilai kalori anu tinggi pikeun generasi énergi ngalangkungan pembakaran.

Batuan beku

Batuan beku

Ieu mangrupikeun jinis batu anu kadua. Éta dihasilkeun ku cooling tina massa cair komposisi silikat datang ti jero Bumi. Jisim lebur dina suhu anu luhur pisan sareng padet nalika dugi ka permukaan bumi. Gumantung kana tempat aranjeunna tiis, éta bakal naékkeun dua jinis batu.

Batuna plutonic

Granit batu igneous

Ieu asalna nalika massa cair janten tiis handapeun permukaan bumi. Nyaéta, janten tekanan anu handap, mineral di jero tumuh caket. Hal ieu nyababkeun batuan anu padet sareng non-keropos ngawangun. Tiis tina massa cair lambat pisan, janten kristal tiasa ageung pisan.

Salah sahiji batu anu paling kasohor tina jenis ieu nyaéta granit. Éta diwangun ku campuran mineral tina kuarsa, feldspars sareng mika.

Batu vulkanik

Basalt

Jenis ieu kabentuk nalika massa cair naék ka luar permukaan Bumi sareng mendingan di dinya. Ieu batu anu ngabentuk nalika lava tina gunung seuneuan didinginkan pikeun nurunkeun suhu sareng tekanan. Kristal dina batu ieu langkung alit sareng ngagaduhan bahan sapertos gelas henteu sapertos amorf.

Salah sahiji anu paling sering sareng gampang dikenal aranjeunna basalts sareng pumice.

Batu metamorf

Marmer batu metamorphic

Batu ieu dihasilkeun tina batu anu tos aya ku anu parantos ngalaman suhu sareng tekanan naék ku prosés géologis. Pangaturan anu dilumangsungkeun ku jinis batu ieu ngajantenkeun aranjeunna ngarobih komposisi sareng mineral. Prosés métamorf ieu lumangsung dina kaayaan padet. Batuna henteu kedah dilebur.

Kaseueuran batuan métamorf dicirikeun ku cara ngaréndos mineral umumna anu ngajantenkeun batu na rata sareng laminasi. Épék ieu disebat foliasi.

Batuan anu paling dikenal nyaéta batu tulis, marmer, quartzite, gneiss, sareng schists.

Anjeun parantos terang langkung seueur jinis batu anu aya sareng prosés formasi na. Ayeuna giliran anjeun angkat ka lapangan sareng mikawanoh jinis batu naon anu anjeun tingali sareng nyimpulkeun prosés formasi sareng komposisi na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Jose Joaquin Adarmes Hernandez cenahna

    Panilitian ieu pikaresepeun pisan, kuring ayana di San Sebastian de los Reyes Nagara Aragua Vénézuéla sareng aya perbukitan batu kapur penting sareng mineral sanés dina sistem guha sareng cangkang kaindahan anu hébat sabab kuring hoyong nalungtik langkung seueur ngeunaan ciri sareng jinis mineral anu aya di guha indah ieu.