Jinis béntang

jinis béntang sareng ciri

Sapanjang cakrawala urang tiasa mendakan milyaran bintang sareng réa-réa jinis béntang anu ngagaduhan ciri anu bénten. Bentang-bentang parantos dititénan ti saprak sajarah manusa, bahkan sateuacan éta Homo sapiens. Éta parantos janten sumber inpormasi anu relevan pikeun terang kumaha jagad raya ieu, parantos dijantenkeun inspirasi pikeun seniman sagala rupi sareng parantos dianggo salaku jalur pikeun pelaut sareng pelancong.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan jinis bintang anu aya sareng ciri utami.

Naon ari bentangna

rupa-rupa béntang

Anu mimiti aya pikeun terang naon ari bintang sareng kumaha éta diklasifikasikeun. Dina astronomi, béntang dihartikeun spheroid plasma anu ngaluarkeun cahaya sareng ngajaga struktur berkat tindakan gaya gravitasi. Béntang pangdeukeutna anu aya di sakuriling urang nyaéta matahari. Éta mangrupikeun hiji-hijina bintang dina tata surya sareng anu nyayogikeun urang sinar sareng panas, sahingga hirup tiasa di planét urang. Urang terang yén planét Bumi aya dina zona tata surya anu tiasa dihuni, anu jarak anu ideal pikeun éta.

Nanging, aya seueur jinis bintang sareng aranjeunna tiasa diklasifikasikeun numutkeun ciri-ciri ieu:

  • Tingkat panas sareng cahaya anu dipasihkeun ku béntang
  • Lila umur aranjeunna
  • Gaya gravitasi dilakeun

Jinis béntang numutkeun suhu sareng cahaya na

jinis béntang

Urang bade nganalisis naon jinis bintang anu bénten-bénten anu aya gumantung kana suhu anu dipibanda sareng cahaya anu aranjeunna pasihkeun. Klasifikasi ieu dikenal salaku klasifikasi spéktral Harvard sareng ngagaduhan namina ti saprak dikembangkeun di Universitas Harvard di akhir abad ka-XNUMX. Klasifikasi ieu mangrupikeun anu paling umum dianggo ku para astronom. Éta jawab ngabagi sadaya bintang numutkeun suharna sareng cahaya anu aranjeunna pasihkeun. Tujuh jinis bintang utama kalebet O, B, A, F, G, K sareng M, kalayan warna mimitian ti biru dugi ka beureum.

Aya jinis klasifikasi bintang sanés sapertos klasifikasi spéktral Yerkes. Klasifikasi ieu langkung lami tibatan Harvard sareng ngagaduhan modél anu langkung spésifik nalika ngagolongkeun béntang. Klasifikasi ieu ngemutan suhu bintang sareng gravitasi permukaan unggal bintang. Di dieu urang mendakan salapan jinis bintang anu kieu:

  • 0 - Hypergiant
  • Ia - Supergiant pisan bercahya
  • Ib - Supergiant tina cahaya handap
  • II - Luminous Giant
  • III - Buta
  • IV - Subgiant
  • V - Dwarf béntang séri utama
  • VI - Subenana
  • VII - Kerdil Bodas

Jinis béntang numutkeun cahaya sareng panas

galaksi

Cara séjén pikeun ngagolongkeun béntang nyaéta numutkeun panas sareng cahaya na. Hayu urang tingali naon rupa-rupa jinis bintang numutkeun ciri ieu:

  • Bentang hypergiant: nyaéta jalma anu ngagaduhan massa dugi ka 100 kali massa panonpoé urang. Sababaraha di antawisna nuju ngadeukeutan wates massa teoritis, anu nilai 120 M. 1 M mangrupikeun massa anu sami sareng matahari urang. Tingkat pangukuran ieu digunakeun pikeun ngamungkinkeun ngabandingkeun anu langkung saé antara ukuran sareng massa bintang.
  • Bentang supergiant: Ieu ngagaduhan massa antara 10 sareng 50M sareng dimensi anu ngaleuwihan 1000 kali panonpoe urang. Sanaos panonpoé urang sigana ageung, éta tina golongan béntang leutik.
  • Bentang raksasa: aranjeunna biasana ngagaduhan radius antara 10 sareng 100 kali radius panonpoe.
  • Bentang kabeurangan: jenis bintang ieu nyaéta anu parantos kabentuk salaku hasil tina gabungan antara hidrogén dina inti na. Aranjeunna condong jauh langkung caang tibatan béntang utama dwarf. Caangna aya diantara bintang-bintang kerdil sareng bintang-bintang raksasa.
  • Bentang kerdil: aranjeunna bagian tina sekuen utami. Runut ieu mangrupikeun salah sahiji anu ngalangkungan kalolobaan béntang anu aya di jagad raya. Panonpoé dina bentuk sistim tatasurya urang mangrupikeun hiji bintang kurcaci konéng.
  • Bentang Subdwarf: hérangna antara 1.5 sareng 2 gedena handapeun runtuyan utama tapi kalayan jinis spéktral anu sami.
  • Bentang bodas dwarf: Bentang ieu mangrupikeun sésa-sésa anu sanés anu parantos béak bahan bakar nuklir. Jinis béntang ieu mangrupikeun hal anu paling ageung di sakumna jagad raya, sareng dwarf beureum. Diperkirakeun yén 97% bintang anu dipikaterang bakal ngalangkungan fase ieu. Sacara awal sadaya bintang béak suluh sareng tungtungna janten béntang katai bodas.

Siklus kahirupan

Klasifikasi sanés jinis bintang anu béda dumasar kana siklus kahirupanna. Siklus kahirupan béntang dibéréskeun ti saprak lahirna ti méga molekul ageung dugi ka maotna béntang. Nalika éta maot éta tiasa ngagaduhan bentuk anu béda sareng sésa-sésa bintang. Nalika éta dilahirkeun disebat protostar. Hayu urang tingali naon rupa-rupa tahapan kahirupan hiji bintang:

  1. PSP: Presequence Utami
  2. SP: Runut utama
  3. SubG: Subgiant
  4. GR: Beureum Buta
  5. AR: Gagak Beureum
  6. RH: dahan horizontal
  7. RAG: Cabang Asyimotik Raksasa
  8. SGAz: Biru supergiant
  9. SGAm: Supergiant konéng
  10. SGR: Beureum Supergiant
  11. WR: Star Wolf-Rayet
  12. VLA: Variabel bercahaya biru

Sakali bintang béak suluh éta tiasa maot dina sababaraha cara. Éta tiasa ngajantenkeun dwarf coklat, supernova, hypernova, planet nebula, atanapi semburan sinar gamma. Sésa-sésa béntang anu tiasa nyababkeun maotna hiji béntang nyaéta dwarf bodas, liang hideung sareng bintang neutron.

Mustahil pikeun ngitung sadaya bintang dina alam semesta anu tiasa ditingali hiji-hiji. Sabalikna, usaha dilakukeun pikeun ngitung sadaya galaksi pikeun ngadamel perkiraan sareng rata-rata massa matahari anu aya di jerona. Élmuwan mikir yén ngan ku cara susu aya antara 150.000 sareng 400.000 juta bintang. Saatos sababaraha studi, astronom perkirakeun yén jumlah total bintang anu aya di jagad raya anu dipikaterang éta sakitar 70.000 milyar bintang.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan sababaraha jinis bintang anu aya sareng ciri-cirina.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.