Jinis méga

Pembentukan awan

Ningali langit sareng ningali awan anu paling umum. Awan henteu ngan ukur nunjukkeun hujan sareng badai, tapi éta tiasa masihan kami inpormasi ngeunaan meteorologi. Aya anu bénten jinis awan di langit sareng masing-masing gaduh ciri anu béda sareng kaayaan latihan. Dina tulisan ieu urang bakal diajar rupa-rupa jinis awan, naon hartosna sareng kunaon kabentukna.

Naha anjeun hoyong diajar langkung seueur ngeunaan jinis awan? Terus maca sareng anjeun bakal mendakan sadayana.

Kumaha bentukna awan

Jinis méga

Sateuacan urang mimitian ngajelaskeun jinis-jinis awan urang kedah ngajelaskeun kumaha bentukna. Pikeun aya awan di langit, kedah aya hawa tiis. "Gelung" dimimitian ku Matahari. Nalika sinar panonpoé manaskeun permukaan Bumi, aranjeunna ogé panaskeun hawa sakurilingna. Hawa kalayan suhu luhur janten kirang padet, janten cenderung naék sareng diganti ku hawa anu langkung tiis sareng anu langkung padet. Nalika anjeun naék dina luhurna, gradién termal lingkungan nyababkeun suhu janten langkung handap. Kusabab kitu, hawa tiis.

Nalika nepi ka lapisan hawa anu langkung tiis, éta ngembun kana uap cai. Uap cai ieu teu katingali ku mata taranjang, kumargi éta diwangun ku titisan cai sareng partikel és. Partikel-partikelna saukuranana leutik sahingga tiasa dicekel dina hawa ku sababaraha aliran nangtung.

Beda antara formasi sababaraha jinis awan sabab hawa kondensasi. Aya sababaraha awan anu ngabentuk dina suhu anu langkung luhur sareng sababaraha anu handap. Nurunkeun suhu formasi, awan "kandel" bakal aya. Aya ogé sababaraha jinis awan anu masihan hujan sareng anu sanés anu henteu.

Upami suharna handap teuing, awan anu ngabentuk bakal diwangun ku kristal és.

Faktor sanés anu mangaruhan pembentukan awan nyaéta gerak hawa. Awan anu diciptakeun nalika hawa dina kaayaan istirahat condong muncul dina lapisan atanapi strata. Di sisi anu sanésna, jalma-jalma anu kabentuk di antara angin atanapi hawa kalayan arus vertikal anu kuat nampilkeun pamekaran nangtung anu hadé. Biasana anu terakhir nyaéta anu nyababkeun hujan sareng ribut.

Méga luhur

Urang badé ngabédakeun sababaraha jinis awan dumasar kana luhurna tempat aranjeunna ngawangun.

Cirrus

Cirrus

Éta méga bodas, transparan sareng tanpa bayangan internal. Éta muncul salaku "buntut kuda" anu kawéntar. Aranjeunna lain nanaon tapi awan diwangun ku kristal és kusabab luhurna dimana aranjeunna. Éta sapertos filamén panjang sareng ipis anu ngagaduhan langkung atanapi kirang distribusi biasa dina bentuk garis paralel.

Éta tiasa ditingali ku panon taranjang anu ningali ka langit sareng ningali kumaha sigana yén langit parantos dicét ku serat sikat. Upami sakumna langit ditutupan ku awan cirrus, kamungkinan pisan yén dina 24 jam ka hareup bakal aya parobihan anu jelas. Sacara umum, aranjeunna biasana parobahan turunna suhu.

Sirkuit

Sirkuit

Awan-awan ieu mangrupikeun lapisan anu ampir teras-terasan anu permukaanna keriput sareng bentukna buleud siga anu serpihan katun alit. Awan anu bodas bodas tanpa nampilkeun kalangkang nanaon. Nalika langit nembongan ditutupan ku jinis awan ieu, éta cenah bosen. Sarua jeung anyaman domba.

Aranjeunna sering némbongan disarengan awan cirrus sareng nunjukkeun yén cuaca robih kirang langkung dua belas jam. Nalika éta muncul, badai biasana sateuacanna. Jelas aranjeunna henteu salawasna nunjukkeun anu sami. Upami kitu, meteorologi sareng ramalan cuaca bakal langkung gampang.

Cirrostratus

Cirrostratus

Éta katingalina ku panon taranjang sapertos jilbab anu hésé pikeun ngabédakeun detilna. Kadang-kadang sisina tiasa diperhatoskeun sabab panjang sareng lega digentoskeun. Éta gampang dicirikeun sabab ngawangun halo di langit sakitar matahari sareng bulan. Aranjeunna condong lumangsung awan cirrus sareng nunjukkeun yén cuaca goréng atanapi sababaraha dahi haneut.

Méga sedeng

Diantara sababaraha jinis awan tengah anu kami mendakan:

Altocumulus

Altocumulos

Éta méga ngawangun tipuan ukuran sedeng kalayan struktur anu henteu teratur. Awan-awan ieu memang aya serpihan sareng kujang dina bagian handapna. Altocumulus nunjukkeun yén cuaca goréng dimimitian boh ku hujan atanapi badai.

Stratus tinggi

Stratus tinggi

Ieu méga kalayan lapisan ipis sareng sababaraha daérah anu langkung padet. Dina kaseueuran kasus panonpoé tiasa ditingali ngalangkungan awan. Penampilanna mirip sareng bintik henteu teratur. Aranjeunna nunjukkeun hujan anu saé kusabab turunna suhu.

Méga handap

Aranjeunna anu paling caket kana permukaan. Diantarana urang ngagaduhan:

Nimbostratus

Nimbostratus

Éta némbongan salaku lapisan abu biasa sareng tingkat darajat opacity. Éta sabab kapadetanna beda-beda sapanjang awan. Aranjeunna has hujan cinyusu sareng usum panas. Éta ogé tiasa dipendakan dina curah hujan dina bentuk salju.

Stratocumulus

Stratocumulus

Éta anu ngagaduhan undulasi anu sami sareng silinder memanjang. Éta ogé ngagaduhan sababaraha riak dina warna abu-abu anu béda. Jarang pisan aranjeunna nyandak hujan.

Strata

Strata

Penampilanna nyaéta halimun kulawu tanpa tiasa ningali struktur anu ditetepkeun kalayan leres. Éta ngagaduhan sababaraha buttresses anu bénten-bénten tingkat opacity. Salami bulan anu langkung tiis aranjeunna tiasa tahan sadidinten, masihan bentang na penampilan anu langkung surem. Nalika usum semi datang aranjeunna némbongan nalika énjing sareng bubar siang. Nunjukkeun cuaca anu saé.

Awan pangembangan nangtung

Ieu mangrupikeun méga anu nampilkeun tingkat ukuran sareng hujan ageung.

Cumulus méga

Cumulus

Aranjeunna gaduh tampilan anu langkung padet sareng bayangan anu tandana pisan, dugi ka ngahalangan panonpoé. Éta méga kulawu. Dasarna horisontal, tapi bagian luhurna aya tonjolan ageung. Cumulus awan saluyu sareng cuaca anu saé nalika aya sakedik asor sareng sakedik gerakan hawa nangtung. Aranjeunna sanggup nyababkeun hujan sareng badai.

Cumulonimbus

Cumulonimbus

Éta méga anu panggedéna sareng paling katingali kalayan pangembangan nangtung anu hadé. Éta warna kulawu sareng lengkep nutupan panonpoé. Ieu mangrupikeun anu khas anu kajadian dina badai komo ngahasilkeun hujan es.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar ngaidentifikasi awan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

6 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Albert cenahna

    Saé, dina bagéan awan handap henteu leres, aya tilu (tina henteu bahaya atanapi bahaya) mimitina aya kumulus anu mangrupakeun awan bodas leutik, teras aya cumulonimbus (poto munggaran) kalayan warna bodas di luhur sareng kulawu di handap , aranjeunna nunjukkeun hujan sareng badai, aranjeunna bahaya pisan ku batu és ageung di jerona. Sareng tungtungna torrecumulus (poto terakhir) paling bahaya ku seueur angin naék sareng turun angin.

    1.    Ricardo Ruiz cenahna

      Leungit halimun sareng puting beliung?

  2.   Albert cenahna

    Kuring ngadamel koreksi, dina koméntar kuring sateuacanna kuring ngarujuk kana awan nangtung, éta ngagaduhan dasar dina kategori handap sareng naék kana kategori sedeng. Awan kumulus ngan ukur kategori handap sareng dimana anjeun nyarios awan rendah mangrupikeun campuran antara awan anu handap sareng sedeng. Kuring miharep kuring geus mantuan

  3.   TEU cenahna

    Hatur nuhun pikeun inpormasi anu luar biasa ieu ngabantosan kuring pikeun karya praktis kuring 😅😅 ogé hatur nuhun inpormasi ieu penting pisan sareng tiasa dipikahartos bahkan ku kecap anu sesah

  4.   Emiliano cenahna

    Sigana mah saé pisan aranjeunna ngabagi inpormasi ieu sabab nyayogikeun topik paguneman dina waktos jodo 😂😂

    Hatur nuhun pisan!

  5.   Franco cenahna

    Nuhun kana inpormasi anu saé pisan éta ngabantosan kuring pisan !!! 😁😁