Naon sareng kumaha cara ngabentuk bodo?

Guyot di sagara

Salila ngembangna sagara, sababaraha formasi jero cai dihasilkeun. Sakumaha urang katingali dina tulisan anu sanésna ngeunaan pegunungan laut, éta mangrupikeun rentang gunung handapeun cai. Dina hal ieu urang bade nyarios jelema bodo. Formasi géologis ieu parantos dijelaskeun berkat téori ékspansi samudera.

Naha anjeun hoyong terang naon éta bodo sareng naon prosés géologis anu dibentukna?

Harti bodo

latihan bodo

Di dasar laut aya seueur formasi géologis anu kabentuk mangtaun-taun. Urang kedah émut yén formasi ieu ngagaduhan waktos géologis na. Maksudna, teu cukup yén puluhan taun atanapi abad diliwatan, tapi jutaan taun. Nalika élmuwan mimiti nalungtik dasar laut, aranjeunna ningali sababaraha formasi anu rada panasaran. Éta ngeunaan bodo. Éta téh payouts anu hateupna rata. Formasi aheng ieu nembongan dina sadaya dasar laut.

Élmuwan parantos nyobian ngajelaskeun pembentukan bodo sareng hateup na anu rata. Aranjeunna parantos nyandak kacindekan yén, mangtaun-taun, kakuatan arus laut parantos rata. Di pedalaman laut sareng sagara ogé aya érosi. Éta sanés jinis érosi anu sami sareng anu tiasa aya dina permukaan bumi, walungan sareng situ, tapi éta lumaku dumasar kana waktos.

Guyots gaduh asal vulkanik sareng parantos katingali di jerona dugi ka 4000 meter.

Harry hammond hess

Harry hammond hess

Katerangan anu ngungkabkeun kabentukna lapisan laut ieu dipasihkeun ku élmuwan Harry Hammond Hess. Élmuwan ieu dikenal salaku salah sahiji bapa pendiri tiori tektonik piring. Sakabéh téori ékspansi dasar laut disababkeun ku élmuwan ieu. Anjeunna lahir di Méi 1906 sareng ngatur ngajelaskeun hubungan antara lengkungan Pulo Jawa, anomali gravitasi dasar dasar laut, sareng peridotit sépina, sareng saran yén konveksi mantel bumi mangrupikeun kakuatan anu nyababkeun prosés ieu.

Dina taun XNUMXan anjeunna parantos kéngingkeun seueur rékor dina dasar laut. Kalayan seueur bahan anu bakal ditalungtik, anjeunna tiasa sacara sistematik ngungkabkeun séri pola anu tiasa dikenal anu tiasa diasimilasi kana garis-garis zébra. Éta susunan magnét batu salaku fungsi medan magnét Bumi. Nalika medan magnét ieu robih, anjeunna tiasa ningali kumaha sababaraha batu disusun dina arah anu bertentangan sareng anu sanés. Hal ieu nyababkeun anjeunna mikir yén sagara ngembang.

Atuh ku prestasi ieu ku Hess, tiori tektonik pelat engké tiasa didamel taun 1968.

Kumaha cara ngabentukna?

Hess masihan penjelasan kana pembentukan bodo. Ayana kusabab kagiatan gunung seuneuan anu aya dina gunung sagara. Nalika gunungapi aktip pikeun hiji waktos, daun bahan anu cukup ageung janten bodo.

Lantai sagara ngagedéan sareng ninggali formasi ieu sabab gunungapi masih aktif sareng ngalih jauh tina poros gunung na. Nalika gunung seuneuan ngalih ti gunung, kagiatan gunungapi réngsé sareng janten tiis. Adonan kentel sareng tilelep. Guyot tilelep sareng sésana bahan, tapi ngalangkungan daérah dimana aksi ombak sareng arus laut ngikis puncak na sareng ngantepkeun platform janten rata. PÉta tiasa dipanggihan dugi ka 4000 méter jerona.

Hipotésis Guyots

Hipotesis tina pembentukan bodo tiasa diverifikasi. Ieu kusabab sésa-sésa fosil sato bentik anu hirup di bojong anu mendakan. Anu kapendak Guyots dina Segitiga Jauh, anu parantos aya handapeun laut, dina sababaraha waktos parantos beuleum.

Kusabab tingkat akrési kulit dina tanjakan henteu angger, aya variasi anu penting. Aya bodo anu panjangna béda sareng pesawat sorangan tina poros puteran. Sudut bodo tuwuh kirang ti sésana.

Variasi formasi ieu tiasa dipendakan dina hiji sisi sareng anu séjén tina gunung na. Salaku conto, pelat Afrika naék 1,3 cm per taun, sedengkeun Amérika Kalér ngan ukur 0,8 cm. Ieu nyababkeun bodo anu ngabentuk dina pelat anu béda nyandak struktur anu béda. Anu aranjeunna sadayana sasaruaan nyaéta hateupna rata sareng aksi érosi lautan.

Upami hateup gunungapi tetep langkung lami ku polah érotis gelombang, éta bakal jalan toando cara séjén tibatan lamun kirang waktos. Waktos ieu gumantung kana speed dimana pelat buana pindah dimana guyot kabentuk. Éta tiasa disebatkeun yén gunung seuneuan henteu aktip, érosi sareng lami anu tetep salaku "monumen" sagara alit. Salaku tambahan, aranjeunna nyayogikeun inpormasi hébat ngeunaan umur batu sareng komposisi sareng struktur sagara ti jutaan taun ka pengker.

Guyot Yantarnaya

yantarnaya guyot

 

The Yantarnaya guyot ogé dikenal ku nami guyot Amber dina tarjamahan Inggris. Mangrupikeun salah sahiji anu panggedéna ti sadayana dasar laut. Tempatna di Samudera Pasipik sareng kagolongkeun kana Kapal Selam Sala y Gómez. Perkiraan lokasi na sakitar 150 km belah kuloneun Zasosov Seamount.

Kapanggihanana kahontal ku sababaraha fitur géologis sanés anu ngawangun lega gunung Sala y Gómez. Éta kauninga ku panilitian sareng panilitian samudera Uni Soviét. Grup élmuwan ieu ngalakukeun sababaraha ékspédisi ka daérah khusus dugi ka kapal pesiar 18 kapal ilmiah Professor Shtokman mendakan bodo Yantarnaya antara sasih Maret sareng Juni 1987.

Urang ogé tiasa patepung sareng Anakena Seamount. Mangrupikeun kasaéan tina lega dasar dasar laut Samudera Pasipik, anu ngajentul di jero Pegunungan Kapal Selam Anakena, di caket Pinggiran Pasifik Wétan, dina daérah anu katelah ogé "Rano Rahi Seamount Field".

Sakumaha aya gunung anu langkung kawéntar dina ayana permukaan bumi, ogé aya di lingkungan laut. Kalayan inpormasi ieu anjeun bakal tiasa langkung terang sagala rupa anu aya hubunganana sareng bodo sareng latihannana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.