Jarak ti Bumi ka Sun

Cahaya taun jauhna

Kusabab éta dipikanyaho ngeunaan Sun sareng Sistem tatasurya Kami parantos salawasna hoyong terang jarak ti planet urang ka bintang anu nyinaran kami. Kaseueuran astronom parantos tiasa ngitung jarakna ti Bumi ka Surya ku sababaraha itungan matématika sareng ngandelkeun kana data ékspérimén.

Dina tulisan ieu kami bade ngajelaskeun ka anjeun mana élmuwan anu pangpayunna mendakan jarak ti Bumi ka Surya sareng naon cara anu aranjeunna laksanakeun pikeun ngalakukeun éta.

Élmuwan penting

Jarak ti Bumi ka Sun

Dina daptar ieu élmuwan anu sanggup ngukur jarak ti Bumi ka Surya anu urang mendakan Giovanni Cassini. Anjeunna anu mimiti kéngingkeun ieu data anu seueur dipilarian ngalangkungan itungan sareng pangukuran. Babarengan sareng batur sapagawean na Jean Richer aranjeunna anu pangpayunna nyarios yén ti Bumi dugi ka Surya aya 140 juta kilometer.

Aranjeunna ngalakukeun ieu dina 1672. Salian ti éta, aranjeunna tiasa niténan planét Mars ti Paris sareng Cayenne. Cara anu aranjeunna ngatur pikeun ngukur jarak écés henteu lengkep ékspériméntal. Teu aya anu tiasa ngahontal Matahari kalayan méter sareng nyarios sabaraha jauhna perjalanan ti planét urang. Dina raraga ngukur jarakna, anjeunna nyandak paralaks atanapi bédana sudut antara pengamatan anu dilakukeun ti Paris sareng Cayenne. Kalayan data ieu dimungkinkeun pikeun mempermudah sababaraha itungan pikeun tiasa terang jarak antara planet urang sareng planét beureum.

Métode ngitung

Sistem tatasurya

Hatur nuhun kana itungan jarak antara planét ieu dimungkinkeun pikeun ngitung sabaraha seueur antara Bumi sareng Bulan. Nyandak salaku rujukan ukuran awak langit anu aya dina tata surya, pangukuran penting tiasa dipendakan. Ieu ningkat dina pertengahan abad ka-XNUMX di mana disebatkeun perkawis metode anu langkung dipercaya dimana pangukuranana ngagaduhan résiko kasalahan anu langkung handap. Jarak dina hal ieu parantos dikedalkeun dina unit astronomi internasional anu katelah UAI.

Pikeun data ieu anu diala, konstanta gravitasi Gaussian kedah ditambihan. Ieu nyababkeun sababaraha masalah pikeun para astronom pikeun milarian itungan jarak ti Bumi ka Surya. Métodologi anu dianggo pikeun ngukur jarak dina tingkat pangukuran paralaks nyaéta téhnik anu pangsaéna. Éta mangrupikeun anu paling akurat sareng tiasa dilakukeun ku pangamatan langsung.

Téhnik paling modéren ayeuna tiasa ngukur langsung. Tapi baheula, metode anu sanés langkung henteu langsung sareng henteu ékspérimén kedah dipanggihan. Kanggo terang jarak ti Bumi ka Surya dina kilométer, Unit Astronomi Internasional dianggo. Unit ieu dasar sareng dianggo ngukur sababaraha lintasan sapanjang sistem tatasurya urang. Ogé dianggo kanggo ngitung sababaraha jarak sareng kéngingkeun data sanés dina sistem bintang anu langkung jauh.

Salah sahiji ilmuwan anu ngatur ngitung jarak ti planét urang sareng Matahari nyaéta matématikawan Eratosthenes. Élmuwan asal Yunani ieu nganggo sababaraha rumus anu ngagampangkeun perhitungan lengkep. Hatur nuhun ka aranjeunna anjeunna tiasa ngitung yén aya 149 juta kilométer ti Bumi ka Surya.

Jarak ti Bumi ka Surya henteu salawasna sami

Jarak dina tata surya

Hiji hal anu penting pikeun diémutan nyaéta Bumi henteu tetep cicing. Aya rupa-rupa gerakan bumi Antawisna nyaéta rotasi sareng tarjamahan ngalangkungan hiji orbit ngurilingan Matahari. Kami henteu sami jarakna sareng Matahari sapanjang taun, kumargi orbit anu Bumi ngalir henteu bunder, tapi elips.

Ngitung jarak jarak orbit ieu urang tiasa nyarios yén, pikeun 2 Januari, Bumi aya dina jarak ti Surya sakitar 147 juta kilométer. Nanging, nalika éta Usum Panas sareng sasih Juli dugi, kami jarakna 152,6 juta kilométer. Jarak ieu cukup diperhatoskeun, sanaos sanés anu mangaruhan urang dina suhu sareng jumlah radiasi anu ngahontal planét. Ieu disababkeun ku kacenderungan sinar matahari nembus permukaan.

Kusabab pangukuran astronomi sok ageung pisan, éta henteu umum pikeun ngaitkeunana sareng unit sapertos kilométer. Ngobrol perkawis jutaan kilometer mangrupikeun hal anu teu raoseun. Pangukuran antara awak langit biasana dilaksanakeun di Unit Astronomi. Kilométer dianggo pikeun itungan di jero Bumi atanapi namina jarak jarak khusus di luar angkasa dimana anjeun badé ngagambarkeun bédana jarak antara jero planét sareng luar.

Unit Astronomi (AU) digunakeun pikeun ngukur jarak antara planét, galaksi sareng unit anu katelah taun cahaya. Satuan astronomi nyaéta 8,32 menit cahaya. Nilai anu parantos kami sebatkeun sateuacanna 149 juta kilométer antara Bumi sareng Surya nyaéta sabaraha lami pikeun cahaya nepi ka Bumi.

Jarak rata-rata ti Bumi ka Surya

Kanggo terang sadayana ieu langkung saé, urang badé netelakeun naon sataun enteng. Ieu jarak sinar cahaya ngumbara dina sataun. Kusabab sinar Matahari angkat ka arah planét urang, butuh waktos sakitar 8 menit sareng 20 detik kanggo dugi ka Bumi. Ieu kusabab kagancangan cahaya 300.000 kilométer per detik. Waktos ieu tiasa bénten-bénten gumantung kana posisi dimana Bumi aya dina unggal momen orbit sareng lintasanna sakitar Matahari.

Pikeun kéngingkeun data ilmiah anu penting, jarak ti Bumi ka Surya mangrupikeun faktor anu nangtukeun. Hatur nuhun kana terang data ieu, hasil anu sanés tiasa diitung ku cara anu langkung pas sareng langsung. Biasana dianggo pikeun ngaladénan salaku référénsi diantara perhitungan jarak sanés antara benda langit.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, dina astronomi anjeun kedah maén sareng nilai référénsi kusabab ukuranana henteu langsung. Kuring miharep anjeun parantos diajar langkung seueur ngeunaan jarak ti Bumi ka Surya.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Frederick cenahna

    Abdi resep pisan astronomi

  2.   Juan Fransisco cenahna

    Tulisanana teu leres pisan bahkan ngandung kasalahan sapertos "konstanta gravitasi Gauss", anu kuring ngartos pikeun nuduhkeun gravitasi universal.
    Sadayana, nguciwakeun.