Mangsa paléogén

La Jaman Cenozoic dimimitian ku Mangsa paléogén y mangrupikeun pembagian skala waktu géologis. Maka dimimitian periode ieu anu bentang dina 66 juta taun ka pengker sareng réngsé sakitar 23 juta taun ka pengker. Mangsa ieu evolusi mamalia lumayan luar biasa sanaos kanyataanna aranjeunna kedah mekar tina spésiés alit. Spésiés ieu leutik upami urang ngabandingkeun sareng dinosaurus anu aya di jaman kretas.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, géologi, iklim, flora sareng fauna dina jaman Paleogén.

Ciri utama

Paleogén fauna

Ngaran Paleogene asalna tina bentuk paling kuno tina kahirupan anyar. Nalika urang ningali kahirupan anyar-anyar ieu, urang nekenkeun sagala rupa anu aya ti saprak jaman Cenozoic. Dina awal Paleogén aya defragmentasi nyarios ka tingkat géologis saatos punah dinosaurus di akhir jaman Cretaceous.

Salami periode ieu, Amérika Kalér sareng Greenland tungtungna dipisahkeun ti buana Eurasia. Hatur nuhun kana ieu, Laut Norwegia didamel. Laut ieu parantos aya sakitar 60 juta taun. Dina waktos éta lautan sanésna jalan, sapertos Samudra Hindia sareng Atlantik. Hatur nuhun kana ieu, éta tiasa dilegakeun sapertos kitu yén spésiés flora sareng fauna tiasa mekar masing-masing. Ieu kusabab masing-masing spésiés disaluyukeun sareng ékosistem anu béda.

Kusabab kaayaan lingkungan anu béda-béda ieu, spésiés ngahasilkeun sababaraha adaptasi pikeun salamet di lingkungan.

Paleogén Géologi

Upami urang henteu ningali ka Australia sareng India urang tiasa ningali yén aranjeunna ngalih ka arah kalér-wétaneun berkat gerakan drift buana. Perkiraan laju gerak buana ieu sakitar 6 séntiméter per taun. Sakumaha parantos kabuktosan ku studi géologis anu langkung anyar, tingkat kumalayang buana parantos kalem lumayan jauh ku sababaraha waktos.

Pindahan ieu dina arah belah wétan-kalér nyababkeun atanapi pamisahan Antartika anu tetep caket ti kutub kidul tina asal Pangea. Kira-kira 40 juta taun ka hareup, India parantos ampir papisah sareng Afrika sareng badé tabrakan sareng Asia pikeun ngahijikeun sareng ngawangun Himalaya. Tabrakan sareng kabentukna Himalaya mangrupikeun panyabab nutup laut laut Tethys anu hébat. Ieu kajantenan sakitar 52 juta taun ka pengker.

Parobihan dina cuaca

Sapanjang jaman Paleogén aya parobihan iklim anu akut sapertos mendingan di daérah kutub. Dina waktos éta, pembentukan batubara sareng struktur géologis sapertos Alpen sareng pagunungan Andean anu lega di Amérika Kidul ogé dimimitian.

Pendinginan ieu henteu ningali planét urang saatos punah di Triasik. Hatur nuhun kana turunna suhu global, pendinginan samentawis sadaya planét diijinkeun. Nanging, Nalika jaman Paleogén maju, suhu bumi ningkat deui. Kusabab kanaékan suhu ieu, bumi mimiti janten tempat tropis di seueur tempat. Di daérah-daérah ieu iklimna béda pisan sareng anu sanés.

Organisme kedah adaptasi sareng iklim. Aranjeunna sanggup tetep sanaos punah anu kajantenan dina jaman harita. Salah sahiji taksi ieu angiosperma.

Flora sareng fauna

Mangsa paléogén sareng fauna

Mamalia anu kapendak dina waktos éta disimpen kalayan fitur anu sami sareng anu dipendakan ayeuna. Diantarana, kuda, monyét, sababaraha variasi pepelakan sareng anu sanés mamalia menonjol. Saatos punah di akhir jaman Cretaceous, seuseueurna spésiés mamalia makmur. Sato ieu berhasil dirobih, janten spésiés anu khas dina planét ieu.

Salah sahiji spésiés mamalia anu paling penting nyaéta primata anu mekar kana waktos ka Homo sapiens.

Paleogene Panggung

Mangsa paléogén

Mangsa Paleogén dibagi kana 3 période kalayan béda ciri géologi, flora sareng fauna sareng iklim anu béda. Ieu tilu tahap sapertos kieu: Paléosén, Éosen y Oligosen.

Paléosén

Anu pangheulana panggung kalayan 65 juta taun sareng lumangsung dugi 56 juta taun. Dina tahap waktos ieu, total detasemen buana Pangea lumangsung. Sadaya pelat tektonik dipisahkeun tungtungna dipisahkeun ti Antartika sareng Australia. Komunitas leutik mamalia nokturnal aya salaku ciri pakan hérbivora sareng inséktivivora. Di dieu urang mendakan rodénsia, manuk sareng réptil anu bakal salamet dina waktos ayeuna.

Éosen

Tahap ieu lumangsung ti 56 juta taun dugi ka 34 juta taun. Di dieu beulahan bumi beulah kulon aya naékna gunung ageung ku tabrakan lempengan tektonik. Cuaca panas sareng beueus sakitar waktos ieu. Bédana suhu dicirian ku katulistiwa, meridian sareng kutub. Sedengkeun pikeun fauna, sasatoan primitip sapertos marsupial sareng lemur ngajantenkeun penampilanana.

Oligosen

Tahap ieu lumangsung ti 34 juta taun dugi ka 23 juta taun. Dina waktos ieu géologi fokus kana nutup lolongkrang di tungtung wétan Samudra Tethys. Sadaya ieu kajantenan nalika Australia tabrakan sareng Indonésia sareng piring Amérika Kalér mimiti tumpang tindih ngaliwatan Samudera Pasipik. Perkawis cuaca, suhu global dijaga dina cara subtropis sareng beueus. Henteu lami saatosna, trend na robih nuju dina panyejukan global ku datangna jaman és. Dina bagian tina fauna urang mendakan creodonts anu angkat nyandak léngkah-léngkah penting dina kamekaranana. Mamalia. Aranjeunna didirikeun pikeun tiasa nguasaan sadaya kahirupan darat di planét. Salah sahiji conto anu paling penting nyaéta onta dwarf sareng gajah munggaran anu henteu kagungan taring. Salajengna, pasukanana pondok pisan.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, jaman Paleogén dieusian ku pamekaran boh flora sareng fauna sareng rada pikaresepeun dina tingkat géologis. Dina akhir Paleogén, pamekaran primata dimimitian, anu engkéna bakal mekar janten manusa ayeuna. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan jaman Paleogene.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.