Mangsa Quaternary

fauna quaternary

Dina tulisan samemehna kami parantos nganalisis kumaha jalanna waktos géologis sareng marios kajadian anu paling penting anu lumangsung di Jaman Mesozoik sareng dina Precambrian Aeon. Dinten ieu kami balik deui ka Jaman Cenozoic di mana urang bade nganalisis naon anu lumangsung jaman Quaternary. Ieu mangrupikeun waktos terakhir dina Jaman Cenozoic sareng kalebet dua jaman paling "modéren", nyaéta Pleistosen sareng Holosen.

Naha anjeun hoyong terang kajadian anu paling penting anu lumangsung dina jaman ieu? Terus maca sabab kami nyaritakeun sagalana.

Kadatangan és sareng lalaki

Pleistosen

Saatos jutaan taun kalangkungan, urang langkung caket kana naon anu parantos "ayeuna". Di Quaternary, kang dimimitian 2,59 juta taun ka pengker, nyaéta jaman dimana urang ayeuna. Kuarternér henteu ngan ukur kalebet Pleistosen sareng Holosen, tapi pikeun konsistén nalika nyiptakeun parobihan ngeunaan parobihan anu aya di bumi, umur Gelasian tiasa dilebetkeun. Salila umur ieu aya parobihan anu signifikan pisan dina kahirupan di planét, iklim sareng sagara kusabab épisode jaman és.

Dua jaman Quaternary nyaéta Pleistosen sareng Holosen. Pleistosin mangrupikeun anu pangpanjangna sareng kalebet abad ka abad ka-glasier. Éta katelah Zaman és. Badé kana waktos anu langkung énggal urang ngagaduhan Holocene, dianggap bagian pasca-glasial sareng éta anu urang gaduh ayeuna.

Nalika nyarioskeun ngeunaan Pleistosen, seueur jalma nyarioskeun "Umur manusa" ti saprak genus Homo mimiti mekar dina jaman ieu. Éta parantos nalika di Holosen, manusa tiasa ngembangkeun kahirupan anu teratur dina kelompok sosial anu disebut peradaban.

Karakteristik plistisin

géologi di kuartérér

Urang mimitian ku ngajelaskeun Quaternary ku jaman kahijina. 2,59 juta taun ka pengker masihan jalan ka awal Pleistosen anu tungtungna ngan ukur 12.000 taun ka pengker. Salami waktos ieu és sumebar dina bentuk glasier dugi nempatan langkung ti saparapat permukaan bumi. És na dugi ka daérah anu henteu kantos ngahontal sateuacanna. Sareng nyaéta nalika urang nyarioskeun glasiasi atanapi jaman és anu panginten nyaéta yén sakumna dunya katutup ku és, kalebet lautan. Ieu henteu sapertos kieu. Ampir 25% tina sakumna Bumi anu katutup és luar biasa henteu normal.

Kusabab jumlahna ageung és di dunya, permukaan laut turun ka 100 méter sareng kahirupan di planét ieu kedah adaptasi sareng kondisi lingkungan anu énggal atanapi ngaleungit. Di daérah anu teu aya és, ampir sadaya flora sareng fauna dominan sami dina jaman harita (Pliocene).

Aya anu ageung sistem glasial sumebar di daérah anu paling tiis sareng tiris. Anu kahiji mangrupikeun glasier di Skandinavia anu manjang kidul sareng wétan ngalangkungan sadayana Jerman kalér sareng Rusia kulon. Éta dugi ka Pulo Inggris, janten anjeun tiasa ngabayangkeun ukuranana glasier éta.

Di sisi anu sanésna, kami ogé mendakan sistem glasial anu sanés anu aya di sakumna wilayah Siberia. Sistem glasial séjén sumebar ti Kanada ka Amérika Serikat. Sadaya formasi glasial ieu, saatos dinamika sareng formasi na, ngahasilkeun formasi glasial anu tiasa urang titénan ayeuna di sadaya tempat ieu.

Glaciations, flora sareng fauna

jaman kuartal

Sakumaha tiasa ditebak, daérah Arktik sareng Antartika ogé ditutupan ku és, sapertos kaseueuran gunung di dunya. Tingkat salju turun ka tingkat anu henteu kantos dititénan ayeuna. Sakumaha anu kuring disebatkeun sateuacanna, sadaya tindakan glasier sareng leburna salajengna tiasa ditingali bahkan ayeuna di seueur penjuru dunya.

Henteu ngan ukur aya hiji glasiasi nalika Pleistosen, tapi aya genep. Antara masing-masingna aya waktos dimana cuacana rada haneut sareng és surut deui. Kanggo ayeuna, urang dianggap aya dina salah sahiji jaman "istirahat" glasial.

Sedengkeun pikeun flora sareng fauna anu kedah adaptasi sareng daérah anu lengkep beku, kami mendakan mammoths, rusa, kijang raksasa sareng biruang kutub. Tutuwuhan di daérah ieu diwangun sadayana tina lichens sareng lumut. Éta pisan anu mirip sareng tundra ayeuna. Dina tahapan antargacial, ngagaduhan suhu anu langkung luhur sareng kirang permukaan anu katutup és, éta tiasa hirup kuda, felines sareng cangkéng ageung sareng badak.

Évolusi manusa

Sababaraha spésiés fauna séjén anu diadaptasi ogé pikeun parobahan iklim pikeun salamet langkung lami. Urang nyarioskeun bison, rusa, rubah, sareng wildcat. Di bagéan anu langkung tiis di Amérika Kalér, spésiés sapertos onta, yak, llama, tapir sareng kuda. Dina waktos Pleistocene réngsé, spésiés ageung mamalia sapertos mastodon, macan bergerot gigi anu terkenal, sareng kijang raksasa parantos punah ti sakumna planét.

Évolusi manusa sareng Holosen

holokén

Ayeuna urang nyarioskeun evolusi manusa dimana urang ngagaduhan Paleolithic di Pleistosen, dimana éta Homo habilis mimiti kumpul sareng moro. Engké, Homo erectus ngadamel sababaraha senjata anu langkung canggih sareng diburu dina kelompok. homo neanderthalensis éta mangrupikeun spésiés anu diadaptasi kana tiis anu muncul 230.000 taun ka pengker.

Urang teraskeun nerangkeun épisode anu paling anyar di Quaternary: Holocene. Éta dimana kami ayeuna. Éta dimimitian 12.000 taun ka pengker sareng transit na parobihan suhu mimiti waktos cair di sakumna planét. Peleburan ieu nyababkeun naékna permukaan laut tilu puluh méter.  Disebutkeun yén jaman antargacial ieu tiasa dipungkas dina jaman és anu énggal.

Dina 12.000 taun ieu, punah parantos teras-terasan sareng dipercepat bahkan langkung dina 100 taun ka pengker ku ayana manusa sareng kamekaran téknologi. Di Bumi parantos aya 5 punah anu hébat. Kusabab kitu, pembantaian anu dilakukeun dinten ayeuna disebut punah ka genep.

Kahirupan nomaden manusa réngsé ku kamekaran tatanén sareng ingon-ingon. Pancing ogé resep pisan kana pangwangunan manusa. Akhirna, Holosen biasana diulik dugi ka diciptakeun nyeratna, dimana naon anu disebat Sejarah urang mimiti dikaji.

Kuring miharep tulisan ieu parantos ngajantenkeun anjeun langkung terang ngeunaan période terakhir Bumi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Julio Salmean Sierra cenahna

    Hatur nuhun pisan, analisa anu narik pisan pikeun ngartos bahkan ayana urang, salamet sareng kumaha nyumbang kana perawatan alam gandeng kamekaran téknologi sareng manusa.