Jam astronomi

jam astronomi

El jam astronomi ti kota mangrupikeun salah sahiji tempat wisata anu paling narik sabab éta ngagaduhan sajarah sareng fungsi anu saé. Salaku conto, pikeun anu datang ka Prague, jam astronomi mangrupikeun tempat anu paling sering dikunjungi. Diantara carita anu dicaritakeun aya sababaraha carita anu luar biasa.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun anjeun sadaya sajarah sareng ciri jam astronomi.

Jam astronomi sanggup nembongkeun waktu

Téknologi lami

Sejarah jam astronomi Prague ngagaduhan seueur detil anu leres-leres luar biasa. Salaku conto, salah sahijina nyaéta aranjeunna sumping ka tuan anu ngawangun jam tangan ieu sahingga anjeunna henteu tiasa nyiptakeun anu sanés sapertos éta. Aya anu percanten yén éta mangrupikeun jimat anu ngajantenkeun ngajaga sadaya warga tetep aman. Nalika kamajuan téknologi sareng réalitas mitos anu tangtu dina sajarah parantos kapendak, urang ngantunkeun carita-carita ieu janten fokus kana kumaha jalanna. Masih ngalangkungan mangtaun-taun, potongan jam astronomi tetep pikaresepeun pikeun saha waé anu resep sistem analog.

Sareng éta mangrupikeun jam anu sanggup nunjukkeun waktos ku sababaraha cara. Rarancangna nyaéta a astrolabe sareng diwangun ku 3 roda gigi anu sanggup nyirian 5 waktos waktos dina waktos anu sami. Upami urang ningali bagian luhurna urang ningali téater wayang ayana di antara dua blinds dimana 12 rasul ditarik. Masing-masing jalma angkat unggal 60 menit kanggo nunjukkeun jam sabaraha. Angka na langkung modéren tibatan jam, sanaos ti saprak abad ka-XNUMX. Ieu ngandung harti yén tokoh diwanohkeun saatos diciptakeun.

Di handapeun kami gaduh kalénder anu ngagaduhan ilustrasi sasih sareng musim. Ogé, nunjukkeun mana anu Maséhi unggal dinten dina sataun. Kadua pihak ngagaduhan minat artistik anu narik rébuan wisatawan ka Prague taun demi taun. Permata jam tangan ieu mangrupikeun badan pusat kumargi éta sapotong aslina dirancang dina 1410.

Kapasitas jam astronomis

jam prague

Sareng ieu nyaéta jam tangan ieu pisan anu matak sabab sanggup nunjukkeun waktos ku lima cara anu béda. Sistem bagian na rada panasaran. Kami badé ngajentrekeun masing-masing. Dina hiji sisi, urang gaduh panonpoé emas anu ngalir ngurilingan bunderan zodiak. Potongan ieu sanggup nunjukkeun urang tilu jam dina waktos anu sami. Indikasi anu munggaran nyaéta posisi panangan emas. Tempatna dina angka Romawi sareng nyarioskeun waktos di Praha. Nalika panangan ngalangkungan garis emas éta nunjukkeun waktos dina bentuk jam anu henteu sami. Akhirna, nalika ngalangkungan cincin luar, aranjeunna nandaan jam saatos matahari terbit numutkeun waktos Bohemian.

Kamampuan sanés jam astronomi anu sanés nyaéta nunjukkeun waktos antara matahari terbit sareng surup. Sistem pikeun nunjukkeun waktos ieu dibagi kana 12 "jam". Pikeun ngalakukeun ieu, anggo jarak antara matahari sareng tengah bola. Émut yén ukuran ieu robih sapanjang taun, kumargi henteu sadayana dinten panjangna sami. Nalika urang caket kana usum usum panas, dinten langkung panjang sareng waktos antara matahari terbit sareng surup langkung lami. Sabalikna, nalika urang dina waktu usum salju urang gaduh panjang anu langkung pondok antara matahari terbit sareng surup.

Katilu, ujung luar jam astronomis nampilkeun angka-angka anu ditulis dina tipeu Schwabacher dina emas. Angka-angka ieu jawab nunjukkeun padamelan sapertos dilakukeun di Bohemia sareng mimiti nyirian ti jam 1 sonten. Sangkan éta tiasa pas sareng waktos matahari, cingirna ngalir sapanjang taun sahingga tiasa diukur langkung akurat.

Di sisi anu sanésna, urang gaduh cincin zodiak. Éta jawab nunjukkeun lokasi panonpoé dina samagaha. Éliptika henteu sanés sapertos kurva anu bumi ngalirkeun panonpoe. Éta mangrupikeun garis dimana gerakan tarjamahan darat lumangsung. Urutan cincin zodiak dijelaskeun salaku dasar tina pesawat elips. Lumayan pikeun mendakanana dina jam astronomis naon waé. Gerakanna gumantung kana disk anu mindahkeun cincin zodiak.

Sababaraha panasaran

ciri jam astronomis

Urutan cincin ieu kusabab panggunaan panyalindungan stereografis pesawat ecliptic. Kutub Kalér dijantenkeun dasar tina pesawat ieu. Éta sigana mah bagian anu anéh, tapi éta susunan anu aya dina paling jam astronomi. Tungtungna, salah sahiji panasaran nyaéta aya bidang lunar anu nunjukkeun fase satelit urang. Gerakanna di dieu mirip sareng jam utama tapi rada gancang. Kaseueuran pinunjul yén kauntungan jam astronomi ayana dina awak pusat.

Panasaran anu sanésna nyaéta diwangun ku cakram cicing dina tengahna sareng sababaraha cakram puteran anu tiasa dianggo sacara mandiri. Salaku kasimpulan, urang tingali yén éta ngagaduhan cincin zodiak sareng ujung luar anu ditulis ku tipografi Schwabacher. Éta ogé ngagaduhan tilu jarum: salah sahijina nyaéta leungeun, anu kadua nyaéta panonpoe anu ngalir ngalangkunganna ti luhur ka handap sareng anu katilu titik bintang anu nyambung kana cincin zodiak.

Kiwari éta panginten mangrupikeun sistem anu cukup saderhana dina panampilan, tapi dina jamanna éta mangrupikeun kamonésan téknis. Kami nyarios yén potongan munggaran diwangun dina taun 1410 sareng teu aya deui anu ngabandingkeun téknologi waktos éta sareng anu ayeuna. Perhatoskeun yén sistem mékanis lambat pisan nyaéta mustahil pikeun ngahargaan gerakan ku panon manusa sacara langsung. Upami urang hoyong ningali gerak jam astronomi urang kedah ngarekam teras maju. Aya ogé sababaraha modél komputer dimana urang tiasa ngalakukeun tés anu béda-béda pikeun ningali kumaha gerakna sareng kumaha jalanna.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan jam astronomi Prague sareng ciri-cirina.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.