Irradiance

Irradiance

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis jinis variabel anu cukup penting nalika netepkeun hiji jinis iklim di daérah anu tangtu. Éta perkawis iradiasi. Irradiance mangrupikeun jumlah anu ngukur énergi per unit daérah insiden radiasi panonpoé dina permukaan anu ditangtukeun. Jumlah radiasi panonpoé anu nyerang permukaan diukur dina rohangan sareng waktos anu parantos ditangtoskeun.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan panyinaran sareng pentingna netepkeun jinis-jinis iklim.

Ciri utama

Radiasi surya

Irradiance mangrupikeun kakuatan anu ngabantosan urang ngukur sabaraha radiasi surya tumiba dina permukaan anu tangtu sareng salami waktos anu pasti. Perlu dipikaterang yén henteu sadayana radiasi surya anu dihasilkeun ku panonpoe ngahontal planét urang. Irradiance dikedalkeun dina unit kakuatan per daérah. Biasana niléyna dinyatakeun dina watt per méter pasagi. Upami urang ningali ka irradiance panonpoé urang bakal nyarios ngeunaan jumlah irradiance anu ditampi permukaan per per unit waktos.

Salaku conto, urang tiasa nyarios yén panyinaran dina hiji tempat nyaéta 10 watt per méter pasagi sareng jam. Ieu ngandung harti yén jumlah radiasi matahari ieu tumiba dina hiji méter pasagi unggal jam. Ku cara kieu, urang tiasa terang sabaraha radiasi panonpoé anu ditampi permukaan anu tangtu dina waktosna pikeun netepkeun naon waé iklim anu aya di daérah anu tangtu.

Kami terang yén radiasi matahari mangrupikeun variabel anu penting pikeun nilai suhu di hiji tempat. Upami tempat ieu nampi radiasi matahari anu jumlahna ageung, normal yén suhu na langkung luhur. Salaku tambahan, nilai-nilai ieu mangrupikeun anu ngawangun rézim angin anu aya sareng sababaraha fenomena atmosfir anu nimbulkeun hujan. Panonpoé nyaéta mesin anu nyababkeun fenomena atmosfir sapertos présipitasi dihasilkeun dina troposfir. Éta radiasi surya anu manaskeun bagéan permukaan, nyababkeun hawa di sakurilingna panas sareng condong naék.

Di daérah hawa naék, jinis gap bakal didamel anu kedah dieusi ku massa hawa anu sanés. Ieu kumaha rezim angin didirikeun. Beuki beda antara kapadetan hawa, beuki gedé angin. Salaku tambahan, ieu kaayaan anu pikaresepeun pikeun nyiptakeun antislon sareng badai.

Asalna irradiance

Tina sudut pandang téknis, radiasi surya dina permukaan bumi mangrupikeun cara nambihan interval waktos anu tangtu dimana radiasi mangaruhan permukaan anu disaring ku interposisi atmosfir. Data anu masihan iradiasi panonpoé urang dina permukaan bakal gumantung kana waktos taun, lintang, iklim sacara umum sareng waktos dinten dimana urang ayana.

Radiasi éléktromagnétik asalna tina panonpoé. Mangrupikeun énergi tina réaksi fusi nuklir anu teras-terasan lumangsung di jero panonpoé. Réaksi nuklir ieu dua inti hidrogén ngagabungkeun janten inti hélium. Salami kombinasi atom ieu, sajumlah énergi ageung dileupaskeun, anu dileupaskeun dina bentuk radiasi.

Éta ogé kedah diperhatoskeun yén panas anu dihasilkeun ku réaksi ieu tanggel waler pikeun panonpoé mangrupikeun massa pijar anu gedé anu ngahasilkeun panas anu ngahontal permukaan bumi. Urang kedah émut yén planét urang aya di tempat anu katelah "zona huni". Nyaéta, éta cukup caket pikeun panonpoé pikeun haneut urang, tapi cukup jauh sahingga henteu kaduruk ku urang.

Beungeut luar panonpoé kurang leuwih 5500 derajat Celcius. Béntang ieu ngaluarkeun radiasi éléktromagnétik sajumlah ageung dina rupa-rupa panjang gelombang sareng frekuensi. Radiasi éléktromagnétik ieu dibasajankeun ultraviolét dugi ka infrared, daérah anu katingali ku manusa disebat pelangi. Spéktrum radiasi surya mangrupikeun salah sahiji anu ngalangkungan sadaya panjang gelombang anu matahari bikeun, naha éta katingali ku manusa.

Jinis iradasi

Tingkat Irradiance

Aya sababaraha jinis panyinaran gumantung kana ciri sareng asal usulna. Urang bakal nganalisis masing-masing saléngkahna:

  • Iradiasi panonpoé total: Éta pangukuran anu ngalangkungan sadaya panjang gelombang per unit bakal mangaruhan atmosfir luhur planét urang. Biasana diukur jejeg sinar panonpoé asup ka atmosfir.
  • Langsung irradiance normal: éta mangrupikeun jalma anu ngukur permukaan bumi di lokasi anu tangtu. Pikeun ieu, hiji elemen dianggo dina permukaan anu ditempatna jejeg sareng panonpoé. Total panyinaran langsung bakal sami sareng panyinaran luar bumi di luhur atmosfir, dikurangan karugian atmosfir kusabab nyerep sareng sumebarna cahaya ku angin sareng awan. Karugian ieu tiasa ditingkatkeun atanapi dikirangan gumantung kana waktos beurang, lintang, mendung, sareng kadar cai, sareng anu sanésna.
  • Nyebarkeun irradiance horizontal: éta ogé dikenal ku nami radiasi langit anu sumebar. Ieu mangrupikeun radiasi numana radiasi tina cahaya anu sumebar ngalangkungan atmosfir ngahontal permukaan bumi. Kuantitas ieu tiasa diukur dina permukaan anu horisontal kalayan radiasi asalna tina sadaya titik di langit. Upami suasanana teu aya maka moal aya radiasi horizontal anu sumebar.
  • Irradiance horizontal global: Tungtungna, jenis irradiance ieu anu ngukur total radiasi matahari dina permukaan anu horisontal di bumi. Diitung salaku jumlah tina irradiance langsung sareng irradiance horizontal diffuse.

Sadaya nilai ieu ditetepkeun pikeun terang karakteristik iklim daérah khusus. Salaku tambahan, éta digunakeun dina seueur panilitian pikeun pangwangunan sareng pangwangunan énergi anu tiasa dibaharuan anu dianggo sareng panonpoé. Conto ieu nyaéta tanaga surya fotovoltaik. Pikeun ngalaksanakeun panilitian ngeunaan énergi surya fotovoltaik, perlu dipikanyaho jumlah radiasi panonpoé anu bakal mangaruhan permukaan hateup bumi sapanjang taun. Salaku tambahan, nilai variabel sanés sapertos panutup awan, kalembaban sareng rezim angin, diantarana bakal diperyogikeun.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan irradiance.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.