Ionosfir

Salah sahiji lapisan atmosfir anu ngajagi urang nyaéta ionosfer.  Mangrupikeun daérah anu ngandung sajumlah ageung atom sareng molekul anu dieusi listrik.  Partikel-partikel muatan ieu diciptakeun berkat radiasi anu asalna ti luar angkasa, utamina ti béntang urang Sun.  Radiasi ieu nyerang atom nétral sareng molekul hawa dina atmosfir sareng tungtungna ngeusi listrikna.  Ionosfir penting pisan pikeun manusa, ku sabab éta, urang bakalan bakti ka sadayana.  Kami bade ngajelaskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan ciri, operasi sareng pentingna ionosfir.  Fitur Utama Nalika Panonpoé Tilelep sinambung teras-terasan, nalika aktipitasna ngahasilkeun seueur radiasi éléktromagnétik.  Radiasi ieu tumiba dina lapisan planét urang, ngeusi atom sareng molekul ku listrik.  Sakali sadaya partikel dieusi, lapisan bentuk anu urang sebut ionosfer.  Lapisan ieu ayana di antara mesosfir, termosfér sareng éksosfir.  Kurang leuwih anjeun tiasa tingali éta dimimitian dina jangkungna sakitar 50 km di luhur permukaan bumi.  Sanaos dimimitian dina titik ieu, dimana janten langkung lengkep sareng penting di luhur 80 km.  Di daérah-daérah yén urang aya di bagéan luhur ionosfir urang tiasa ningali ratusan kilométer di luhur permukaan anu manjangan puluhan rébu kilométer ka luar angkasa nyaéta anu disebut magnetosfirfir.  Magnetosfir mangrupikeun lapisan atmosfir anu urang sebatkeun ku cara ieu kusabab kalakuanna kusabab medan magnét Bumi (beungkeut) sareng aksi Matahari di dinya.  Ionosfér sareng magnetosfir aya hubunganana sareng muatan partikel.  Anu hiji gaduh muatan listrik sareng anu sanés gaduh muatan magnét.  Lapisan ionosfer Sakumaha anu parantos urang sebatkeun sateuacana, sanaos ionosfir dimimitian dina 50 km, éta ngagaduhan lapisan anu béda-béda gumantung kana konsentrasi sareng komposisi ion anu ngawangunna.  Sateuacanna, ionosfir panginten diwangun ku sababaraha lapisan anu béda anu diidentipikasi ku hurup D, E, sareng F.  Lapisan F dibagi kana dua daérah anu langkung lengkep nyaéta F1 sareng F2.  Kiwari, langkung seueur élmu sayogi tina ionosfir berkat pamekaran téknologi sareng dipikaterang lapisan ieu henteu béda pisan.  Nanging, supados henteu ngajantenkeun jalma lieur, skéma aslina anu aya di awal dijaga.  Urang bade nganalisis sabagéan bagian tina lapisan anu béda tina ionosfer pikeun ningali sacara rinci komposisi sareng pentingna.  Wilayah D Ieu mangrupikeun bagian panghandapna tina sadaya ionosfér.  Éta ngahontal luhur antara 70 sareng 90 km.  Daérah D ngagaduhan ciri anu béda dibanding daérah E sareng F.  Ieu kusabab éléktron gratis na ngaleungit ampir sadayana sapeuting.  Aranjeunna condong ngaleungit nalika ngagabung sareng ion oksigén pikeun ngabentuk molekul oksigén anu nétral listrik.  Wilayah E Ieu lapisan anu ogé katelah Kennekky-Heaviside.  Ngaran ieu parantos dipasihkeun pikeun insinyur Amérika Arthur E.  Kennelly sareng fisikawan Inggris Oliver Heaviside.  Lapisan ieu ngalegaan kirang langkung ti 90 km, dimana lapisan D tungtungna dugi ka 160 km.  Éta ngagaduhan bédana anu jelas sareng daérah D sareng nyaéta yén ionisasi tetep sapanjang wengi.  Kedah disebatkeun yén éta ogé rada dikirangan.  Daérah F Éta jangkungna sakitar 160 km dugi ka akhir.  Ieu mangrupikeun bagian anu ngagaduhan konsentrasi éléktron bébas paling luhur kusabab éta anu pang caketna sareng matahari.  Ku alatan éta, éta katémbong langkung radiasi.  Derajat ionisasi na teu gaduh seueur parobihan nalika wengi, kumargi aya parobihan dina sebaran ion-ion.  Beurang urang tiasa ningali dua lapisan: lapisan anu langkung alit katelah F1 anu langkung luhur, sareng lapisan dominan anu langkung terionisasi anu katelah F2.  Sapeupeuting duaan dihijikeun dina tingkat lapisan F2, anu katelah Appleton.  Peran sareng pentingna ionosfir Pikeun seueur jalma, ngagaduhan lapisan atmosfir anu dieusi listrik panginten henteu hartosna nanaon.  Nanging, ionosfir penting pisan pikeun kamekaran kamanusaan.  Salaku conto, hatur nuhun kana lapisan ieu urang tiasa nyebarkeun gelombang radio ka tempat anu béda-béda di planét.  Urang ogé tiasa ngirim sinyal antara satelit sareng Bumi.  Salah sahiji faktor anu paling penting kunaon ionosfir penting pikeun manusa sabab éta ngajagaan urang tina radiasi bahaya ti luar angkasa.  Hatur nuhun kana ionosfir urang tiasa ningali fénoména alam anu éndah sapertos Lampu Utara (link).  Éta ogé ngajagi planét urang tina massa batu langit anu asup kana atmosfir.  Térmosfir ngabantosan urang nyalindungan diri sareng ngatur suhu Bumi ku nyerep sababaraha sinar UV sareng sinar-X anu dipancarkan ku Matahari.  Di sisi anu sanésna, émosfir mangrupikeun garis pertahanan kahiji antara planét sareng sinar matahari.  Suhu dina lapisan anu diperyogikeun ieu kalintang luhurna.  Dina sababaraha titik urang tiasa mendakan 1.500 darajat Celsius.  Dina suhu ieu, sajaba ti mustahil hirup, éta bakal ngaduruk unggal unsur manusa anu ngaliwat.  Ieu anu nyababkeun bagian ageung tina meteorit anu pencét planet urang janten hancur sareng ngawangun béntang némbak.  Sareng nyaéta nalika batu-batu ieu bersentuhan sareng ionosfer sareng suhu luhur dimana éta dipendakan dina sababaraha titik, urang mendakan objék janten rada pijar sareng dikurilingan ku seuneu dugi ka réngsé na hancur.  Bener mangrupikeun lapisan anu diperyogikeun pikeun kahirupan manusa maju sakumaha urang terang ayeuna.  Kituna, penting pikeun terang dirina langkung tuntas sareng diajar kalakuanana, sabab urang moal hirup tanpa anjeunna.

Salah sahiji lapisan suasanana anu ngajagaan urang nyaeta ionosfir. Mangrupikeun daérah anu ngandung sajumlah ageung atom sareng molekul anu dieusi listrik. Partikel-partikel muatan ieu diciptakeun berkat radiasi anu asalna ti luar angkasa, utamina ti bintang urang Matahari. Radiasi ieu pencét atom nétral sareng molekul hawa dina atmosfir sareng tungtungna ngeusi listrikna. Ionosfir penting pisan pikeun manusa sareng, ku sabab éta, urang badé bakalan sadayana tulisan ieu ka anjeunna.

Kami bade ngajelaskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan ciri, operasi sareng pentingna ionosfir.

Ciri utama

Lapisan suasana

Nalika Matahari bersinar teras-terasan, nalika aktipitasna ngahasilkeun jumlah radiasi éléktromagnétik dina jumlah anu seueur. Radiasi ieu tumiba dina lapisan planét urang, ngeusi atom sareng molekul ku listrik. Sakali sadaya partikel dieusi, lapisan bentuk anu urang sebut ionosfir. Lapisan ieu ayana di antara mesosfir, termosfér sareng éksosfir.

Kurang leuwih anjeun tiasa tingali éta dimimitian dina jangkungna sakitar 50 km di luhur permukaan bumi. Sanaos dimimitian dina titik ieu, dimana janten langkung lengkep sareng penting di luhur 80 km. Di daérah-daérah yén urang aya di bagéan luhur ionosfir urang tiasa ningali ratusan kilométer di luhur permukaan anu manjangan puluhan rébu kilométer kana luar angkasa nyaéta anu disebut magnetosfirfir. Magnétosfir mangrupikeun lapisan suasana anu urang sebutkeun ku cara ieu kusabab kalakuanna kusabab Médan magnét bumi sareng aksi Matahari ka anjeunna.

Ionosfér sareng magnetosfir aya hubunganana sareng muatan partikel. Anu hiji gaduh muatan listrik sareng anu sanés gaduh muatan magnét.

Lapisan ionosfir

Ionosfir

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacana, sanaos ionosfér dimimitian dina 50 km, éta ngagaduhan lapisan anu béda-béda gumantung kana konsentrasi sareng komposisi ion anu ngawangunna. Sateuacanna, ionosfir panginten diwangun ku sababaraha lapisan anu béda anu diidentipikasi ku hurup D, E, sareng F. Lapisan F dibagi kana dua daérah anu langkung lengkep nyaéta F1 sareng F2. Kiwari, langkung seueur élmu sayogi tina ionosfir berkat pamekaran téknologi sareng dipikaterang lapisan ieu henteu béda pisan. Nanging, supados henteu ngajantenkeun jalma lieur, skéma aslina anu aya di awal dijaga.

Urang bade nganalisis sabagéan bagian tina lapisan anu béda tina ionosfer pikeun ningali sacara rinci komposisi sareng pentingna.

Daérah D

Éta mangrupikeun bagian anu panghandapna tina seluruh ionosfir. Éta ngahontal luhur antara 70 sareng 90 km. Daérah D ngagaduhan ciri anu bénten tina daérah E sareng F. Ieu kusabab éléktron bebasna ngaleungit ampir sadayana nalika wengi. Aranjeunna condong ngaleungit nalika ngagabung sareng ion oksigén pikeun ngabentuk molekul oksigén anu nétral listrik.

Daérah E.

Ieu lapisan anu ogé katelah Kennekky-Heaviside. Ngaran ieu parantos dipasihkeun pikeun insinyur Amérika Arthur E. Kennelly sareng fisikawan Inggris Oliver Heaviside. Lapisan ieu ngalegaan kirang langkung ti 90 km, dimana lapisan D tungtungna dugi ka 160 km. Éta ngagaduhan bénten anu jelas sareng daérah D sareng éta yén ionisasi tetep sapeupeuting. Kedah disebatkeun yén éta ogé rada dikirangan.

Daérah F

Éta jangkungna sakitar 160 km dugi ka akhir. Ieu mangrupikeun bagian anu ngagaduhan konsentrasi éléktron bébas paling luhur kusabab éta anu pang caketna sareng matahari. Ku alatan éta, éta katémbong langkung radiasi. Derajat ionisasi na henteu seueur robih nalika wengi, kumargi aya parobihan dina sebaran ion-ion. Beurang urang tiasa ningali dua lapisan: lapisan anu langkung alit anu katelah F1 anu langkung luhur, sareng lapisan dominan anu langkung terionisasi anu katelah F2. Sapeupeuting duaan dihijikeun dina tingkat lapisan F2, anu katelah Appleton.

Peran sareng pentingna ionosfir

Ionosfir pikeun manusa

Pikeun seueur jalma, ngagaduhan lapisan atmosfir anu dieusi listrik panginten henteu hartosna nanaon. Nanging, ionosfir penting pisan pikeun kamekaran kamanusaan. Salaku conto, hatur nuhun kana lapisan ieu urang tiasa nyebarkeun gelombang radio ka tempat anu béda-béda di planét. Urang ogé tiasa ngirim sinyal antara satelit sareng Bumi.

Salah sahiji faktor anu paling penting kunaon ionosfir penting pikeun manusa sabab éta ngajagaan urang tina radiasi bahaya ti luar angkasa. Hatur nuhun kana ionosfir urang tiasa ningali fénoména alam anu éndah sapertos Lampu Kalér. Éta ogé ngajagi planét urang tina massa batu langit anu asup ka atmosfir. Térmosfir ngabantosan urang nyalindungan diri sareng ngatur suhu Bumi ku nyerep bagian tina radiasi UV sareng sinar-X anu dipancarkan ku Matahari. Di sisi anu sanésna, émosfir mangrupikeun garis pertahanan kahiji antara planét sareng sinar matahari. .

Suhu dina lapisan anu diperyogikeun ieu kalintang luhurna. Dina sababaraha titik urang tiasa mendakan 1.500 darajat Celsius. Dina suhu ieu, sajaba ti mustahil hirup, éta bakal ngaduruk unggal unsur manusa anu diliwatan. Ieu anu nyababkeun bagian ageung tina meteorit anu pencét planet urang janten hancur sareng ngawangun béntang némbak. Sareng nyaéta nalika batu-batu ieu bersentuhan sareng ionosfer sareng suhu luhur dimana éta dipendakan dina sababaraha titik, urang mendakan objék janten rada pijar sareng dikurilingan ku seuneu dugi ka réngsé na hancur.

Bener mangrupikeun lapisan anu diperyogikeun pikeun kahirupan manusa maju sakumaha urang terang ayeuna. Kituna, penting pikeun terang dirina langkung tuntas sareng diajar kalakuanana, sabab urang moal hirup tanpa anjeunna.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan ionosfir.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.