Iodida pérak

nyiptakeun hujan

Salah sahiji sanyawa kimia anu nyiptakeun paling kontropérsi dina taun-taun ayeuna nyaéta iodida pérak. Mangrupikeun senyawa anorganik anu diwangun ku atom pérak sareng atom yodium. Mangrupikeun padet kristal konéng warna-warni anu condong poék nalika kakeunaan lampu pikeun waktos anu lami. Éta henteu leyur dina cai tapi tiasa leyur dina ayana konsentrasi luhur ion iodida.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sadaya ciri, pasipatan sareng kagunaan iodida pérak.

Ciri utama

bibit awan

Urang nyarioskeun sanyawa anorganik anu ngandung struktur kristal anu sami sareng és. Mangtaun-taun, pangalaman sanyawa ieu parantos asak sareng parantos dipasihkeun seueur kagunaan. Salah sahijina nyaéta ngawula salaku siki pikeun ngahasilkeun hujan sareng ngarobih iklim. Pamakéan ieu parantos seueur ditaroskeun kusabab karuksakan poténsi iodida pérak tiasa nyababkeun nalika leyur dina cai. Salajengna, teu aya épék jangka panjang anu dipikaterang anu tiasa dirobih ku iklim daérah.

Kusabab abad salapan belas éta parantos dianggo dina fotografi berkat kamampuan pikeun moekan ku cahaya. Ogé dipaké dina terapi antimikrobial. Nembe aya sababaraha panilitian ngeunaan panggunaan iodida pérak dina ngaleungitkeun yodium radioaktif dina limbah anu dihasilkeun dina pembangkit listrik tenaga nuklir.

Mangrupikeun sanyawa anu éta toksik pikeun manusa, sato sareng pepelakan. Maka, aya kontropérsi anu hébat ngeunaan panggunaan iodida pérak pikeun ngarobih iklim sareng ngahasilkeun hujan. Struktur sanyawa ieu diwangun ku kaayaan oksidasi na tina pérak sareng yodium kalayan valénsi -1. Beungkeut antara dua ion éta kuat pisan sareng stabil. Ieu salah sahiji alesan yén éta boro leyur dina cai. Struktur kristalin gumantung kana suhu dimana urang ayana. Handap 137 derajat aya bentuk kubik, antara 137 sareng 145 derajat urang gaduh padet sareng warna konéng héjo atanapi bentuk béta. Anu pamungkas, upami suhu naék di luhur 145 derajat, éta bakal nampilkeun yén iodida pérak kalayan warna konéng sareng dina bentuk alfa na.

Pasipatan Iodida Pérak pangaruh tina iodida pérak

Kami terang yén dina kaayaan fisikna alami éta padet sareng warna konéng hampang anu ngawangun kristal héksagonal atanapi kubik. Beurat molekulna nyaéta 234.773 gram pikeun tiap mol sareng titik lebur na nyaéta 558 derajat. Supados Heliodorus kulub pérak éta kedah ngahontal suhu 1506 derajat.

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, éta mangrupikeun sanyawa anorganik anu praktis leyur dina cai. Éta henteu leyur dina asam kacuali asam hidrokodik sareng leyur dina larutan pekat sapertos alkali bromida sareng alkali klorida. Diantara sipat kimia na urang ngagaduhan asam anu pekat salami éta suhu luhur sareng serangan lalaunan. Solusi di mana aya kaleuwihan ion iodida dibubarkeun, ngawangun kompleks yodium sareng pérak. Salah sahiji sipat anu mantep nyaéta sénsitip kana cahaya. Upami lampu kakeunaan lami, éta lalaunan poék sareng ngawangun pérak logam.

Pakéan iodida pérak

iodida pérak

Sanyawa ieu diala sacara alami dina bentuk iodargyrite mineral. Sakali éta di laboratorium, éta tiasa disiapkeun ku manaskeun larutan nitrat pérak kalayan larutan yodium basa sapertos kalium iodida. Ku cara kieu, iodida pérak sacara artifisial didamel.

Salah sahiji kagunaan anu paling kontroversial ngeunaan iodida pérak salami sajarah nyaéta ngahasilkeun hujan. abdi terang Anjeun tiasa nerapkeun dina méga pikeun ngarobih jumlah atanapi jinis présipitasi. Éta tiasa memicu prosés hujan es, ngaluarkeun kabut tiis atanapi lemah angin topan. Pikeun ngalakukeun ieu, éta tiasa dibubarkeun saolah-olah bibit dina méga tiis anu ngandung cai cair supercooled. Éta hartosna suhu di handap 0 derajat. Ku gaduh struktur kristalin sami sareng és, éta langkung milih katirisan cai superkol.

Masalah panggunaan iodida pérak pikeun ngahasilkeun hujan nyaéta pangaruh anu parah. Sareng nyaéta saatos dispersi salaku bibit dina awan éta dipendakan di jerona teras dikumbah ku présipitasi. Ayana pérak anu leyur dina cai hujan mangrupikeun hal anu kedah diperhatoskeun kumargi najis sareng toksik pikeun pepelakan, sato sareng manusa. Lingkungan laut ogé mangaruhan sadaya sato sareng pepelakan.

Pembibitan awan mangrupikeun percobaan anu dilakukeun sababaraha dekade ka tukang. Upami awan dipelak masing-masing di daérah anu sami, tiasa nyiptakeun épék iodida pérak kumulatif. Numutkeun kana sababaraha panilitian anyar, konsentrasi iodida pérak aya di daérah anu mana téknik bibit awan parantos dianggo langkung luhur tibatan wates anu beracun pikeun sababaraha lauk sareng organisme handap.

Tiasa waé hiji-hijina panggunaan iodida pérak anu rasional nyaéta ngaleuleuskeun angin topan, sahingga ngirangan akibatna.

Kagunaan séjén

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, kusabab sensitipitas cahaya éta dianggo dina fotografi. Mangrupikeun bahan anu sanggup diréaksikeun ku ayana cahaya. Ieu ngandung harti yén éta dipaké dina kéngingkeun matérial fotosensitif sapertos gulung fotografik anu kristalna dilarapkeun. Hatur nuhun kana iodida pérak urang tiasa nyandak poto tina kaméra lami.

Kagunaan sanésna nyaéta dina ngaleungitkeun yodium radioaktif. Kusabab ngagaduhan insolubility tinggi, éta diusulkeun pikeun ngaleungitkeun yodium radioaktif anu aya dina limbah cai anu dihasilkeun dina pembangkit listrik tenaga nuklir.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan iodida pérak sareng kagunaanna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.