Indéks Ultraviolet

indéks ultraviolét surya

Jumlah radiasi anu béda tina panonpoe ngahontal planét urang. Salah sahiji radiasi ieu nyaéta ultraviolét. Anjeunna indéks ultraviolét Éta mangrupikeun ukuran tina kuatna radiasi ultraviolét anu sanggup ngahontal permukaan bumi. Urang terang yén panonpoé ngaluarkeun radiasi dina rupa-rupa spéktrum éléktromagnétik. Khususna, éta ngaluarkeun jumlah radiasi anu penting dina zona ultraviolét. Radiasi ieu penting pisan kumargi perlu, tapi ogé bahaya.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun ngeunaan sagala ciri sareng pentingna indéks ultraviolét.

Ciri utama

peta panonpoé

Kami parantos nyebatkeun yén indéks ultraviolét henteu langkung ti ukuran inténsitas radiasi ultraviolét anu sanggup ngahontal permukaan bumi. Sadaya radiasi anu dipancarkeun ku panonpoe dibagi kana sababaraha bagéan spéktrum éléktromagnétik. Radiasi ultraviolét dibagi kana 3 zona gumantung kana énergina. Sinar ultraviolét anu paling energetik katelah UVC sareng aranjeunna dianggo dina panjang gelombang mimitian ti 100-280 nm. Panjang gelombang sinar UVB dibasajankeun 280-315 nm. Tungtungna, sinar UVA anu paling henteu bahaya, janten kanggo nyarios, sareng kalebet wilayah spéktrum éléktromagnétik mimitian ti 315-400 nm.

Bagian radiasi ultraviolét anu paling ngarusak nyaéta radiasi UVC. Untungna, radiasi ieu henteu ngahontal permukaan bumi sabab kaserep ku atmosfir urang. Khususna, bagian ageung tina radiasi ieu nyerep dina lapisan ozon. Nanging, Sinar UVB nyerep dina atmosfir ku 90% sakitar. Sanaos UVA ogé nyerep kana tingkat anu langkung alit, sabagian tina éta ngahontal permukaan urang.

Urang terang yén sinar panonpoé perlu pikeun ngembangkeun kahirupan sakumaha urang terang. Kedah émut yén fotosintésis dina pepelakan lumangsung berkat tindakan sinar ultraviolét na manusa kedah kakeunaan sinar panonpoé pikeun nyintésis vitamin D dina kulit. Kurangna vitamin ieu dina awak tiasa nyababkeun kurang mineralisasi tulang. Maka, penting pisan pikeun berjemur unggal dinten sahenteuna satengah jam. Nanging, upami urang ngagaduhan overexposure kana penampilan sinar ultraviolét ieu tiasa ngabahayakeun kaséhatan. Sareng éta radiasi ultraviolét tiasa nyababkeun karuksakan kolagén kulit sahingga ningkatkeun sepuh dini.

Ruksakna Indéks UV

radiasi panonpoé

Indéks violet delta mangrupikeun ukuran anu panjang gelombang sareng jumlah sareng inténsitas sinar ultraviolét anu sanggup ngahontal permukaan bumi. Nanging, radiasi ultraviolét tiasa nyababkeun karusakan DNA sareng mutasi. Aya seueur buktina tina panilitian anu nunjukkeun yén éta tiasa ningkatkeun résiko kanker kulit sacara signifikan. Nya kitu, éta tiasa nyababkeun masalah panon anu serius sapertos katarak. Aya sababaraha jinis kulit sareng sababaraha langkung rentan tibatan anu sanés. Sensitipitas kana radiasi ultraviolét kulit gumantung kana naon anu katelah fototipe. Phototype jawab ngukur kamampuan kulit nyerep radiasi panonpoé. Nyaéta, kamampuan kulit ngahasilkeun melanin. Indéks Violet kedah dipikaterang terang pikeun terang panyalindungan yén urang kedah dilarapkeun kana kulit pikeun radiasi panonpoé numutkeun kapekaan anu urang gaduh. Jalma beureum atanapi pirang langkung peka tibatan brunettes.

Indéks ultraviolét anu disebut tanggung jawab ngukur inténsitas radiasi ultraviolét anu ngahontal permukaan bumi dina unggal panjang gelombang anu ditimbang ku tindakan anu ngabahayakeun ka manusa. Indéks ieu diwanohkeun ku élmuwan Lingkungan Kanada di 1992. Ti dinya, sababaraha nagara ngenalkeun indéks nyalira dugi ka WHO parantos ngenalkeun indéks standar pikeun dunya.

Nilai Indéks UV

indéks ultraviolét

Indéks UV ngagaduhan nilai minimum téoritis 0 sareng teu gaduh nilai maksimal. Indéks standar nyaéta anu ngamungkinkeun urang ngadamel sababaraha ramalan ngeunaan UVI anu tiasa dibandingkeun di panjuru dunya. Warna anu dianggo pikeun ngagambarkeun vane awal héjo pikeun nilai UVI handap antara 0 sareng 2, konéng pikeun nilai UVI sedeng antara 3 sareng 5, jeruk kalayan résiko langkung luhur antara 6 sareng 7 sareng beureum pikeun UVI anu luhur pisan. nilai anu aya diantara 8 sareng 10. Tungtungna ogé warna ungu dipendakan pikeun nilai UVI ekstrim kalayan inohong langkung luhur ti 11.

Gumantung kana nilai UVI sareng gumantung kana jinis kulit masing-masing jalma, umur, jst. Ukuran anu cukup kedah dilaksanakeun pikeun ngajagi tina radiasi ultraviolét. UVI gumantung kana sababaraha faktor sareng tiasa robih sapanjang taun. Salaku conto, éta gumantung kana jumlah ozon dina kolom atmosfir, jangkungna panonpoé, luhurna tempat dimana urang aya sareng mendung hadir dina instan éta. Éta henteu sami aya dina permukaan laut tibatan di puncak gunung. Jumlah radiasi panonpoé anu bakal mangaruhan kulit urang seueur pisan. Nya sami sareng lapisan ozon. Liang ozon anu ditakuti disababkeun ku réduksi konsentrasi ozon stratospheric sareng ayeuna kajadian anu langkung luhur tina radiasi matahari ultraviolét dina permukaan urang.

Léngkah-léngkah pikeun ngaleungitkeun radiasi ultraviolét

Kami badé masihan sababaraha léngkah penting pikeun tiasa ngajaga diri ngalawan aksi radiasi ultraviolét dina kulit urang:

  • Ngurangan paparan panonpoé nalika jam terkuat sadidinten. Ieu mangrupikeun jam sentral anu jumlah radiasi sinar ultraviolét surya langkung ageung.
  • Leumpang di tempat teduh dina jam tengah dinten. Sagampil urang kedah ulah ngalaan diri kana panonpoé jam tengah, upami urang teu ngagaduhan pilihan anu sanés, urang kedah ngiuhan tempat teduh.
  • Nganggo pakean pelindung
  • Anggo topi anu lega pikeun ngajaga panon, raray, sareng beuheung.
  • Ngajaga panon kami nganggo kacamata hideung
  • Anggo krim panyalindungan sinar spéktrum anu lega.
  • Nyingkahan ranjang samak

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan indéks ultraviolét sareng pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.