Iklim tropis

Amazon

El iklim tropis Mangrupikeun salah sahiji karesep sadayana: suhu anu hampang sareng pikaresepeun sapanjang taun, bentang héjo, sato sareng pepelakan dimana-mana ... Tanpa diragukeun, seueur urang anu hoyong tiasa menikmati iklim sapertos kitu. Sugan ku alesan ieu aranjeunna anu tiasa angkat ka dinya sareng maksad nyéépkeun liburan anu luar biasa.

Tapi kumaha iklim ieu dicirikeun? Dimana tempatna? Tina ieu sareng seueur deui hayu urang ngobrol dina khusus ieu.

Karakteristik iklim tropis

Iklim tropis

Lokasina antara 23º lintang utara sareng 23º lintang kidul, iklim sapertos kieu Éta dicirikeun ku ngagaduhan suhu rata-rata di luhur 18ºC. Ibun henteu pernah kajantenan, nyaéta, térmométerna tetep dina luhur 0ºC, sareng henteu garing ogé.

Kami ngahutang iklim ieu sareng sudut kajadian radiasi matahari anu dihasilkeun di daérah ieu, anu ngajantenkeun suhu luhur. Kalembaban ambient ogé biasana luhur pisan. Salaku tambahan, tempatna caket pisan kana katulistiwa, nyaéta daérah darat dimana angin tiis hiji hémisfér minuhan angin haneut sabalikna, aranjeunna ngagaduhan sistem tekanan rendah permanén. Sistem ieu katelah zona konvergénsi intertropis, sareng tanggel waler pikeun hujan ageung pisan di ieu beulahan dunya.

Kumaha suhuna?

Sakumaha parantos urang tingali sateuacanna, dina iklim tropis teu aya ibun sareng suhu rata-rata tetep di luhur 18ºC. Ieu ngandung harti yén éta henteu ngagaduhan musim sapertos urang di daérah anu sedeng, dimana usum semi, usum panas, gugur sareng usum salju dibédakeun ogé. Upami anjeun aya di tempat tropis, teu aya usum panas atanapi usum salju.

Sajaba ti éta, variasi suhu sadidinten tinggi pisan, dugi ka osilasi termal unggal dinten tiasa ngaleungitkeun osilasi termal taunan.

Monsoons

Muson nyaéta a angin musiman anu ngahasilkeun hujan ageung sareng banjir. Muson asli nyaéta kajadian anu lumangsung di Asia Tenggara, sanaos di Australia, Amérika sareng Afrika ogé dihasilkeun. Aya dua jinis: usum panas sareng usum salju, kusabab angin ngarobah arah dina masing-masingna.

Angin tropis

Angin tropis biasana jenisna luhur, anu sababna pamekaran awan nangtung hatur nuhun kang bentang tiasa ditingali salawasna hejo.

Rupa-rupa

Climograph of Sao Paulo, Brazil

Climograph tropis

Urang panginten panginten ngan ukur aya hiji jenis, tapi anu leres mah aya sababaraha, masing-masing ngagaduhan kaistiméwaan nyalira. Ieu sapertos kieu:

Iklim tropis asor

Jenis iklim ieu 3º kalér sareng kidul khatulistiwa. Éta dicirikeun ku gaduh hawa haneut, sareng hujan ageung, langkung ti 60mm / bulan. Mangrupikeun usum halodo anu pondok, tapi unggal taun 2000mm ragrag, janten bentang alam evergreen.

Éta lumangsung di Afrika tengah, seueur Amérika Kidul, Australia kalér, Amérika Tengah, sareng Asia kidul. Conto:

  • Khatulistiwa: Iklim tropis anu urang pikirkeun unggal-unggal urang ngabayangkeun nyéépkeun sababaraha dinten santai di pantai dikurilingan ku tangkal kalapa atanapi lebet leuweung anu aya beo atanapi beo 🙂. Suhu rata-rata luhurna 18ºC.
  • Muson: suhu luhur sapanjang taun, sareng hujan kentel dina usum hujan.
  • Sub-khatulistiwa: Mangrupikeun usum halodo anu pondok pisan sareng usum hujan anu panjang.

Iklim tropis garing

Jenis iklim ieu aya diantara lintang lintang 15º sareng 25º, janten tempat anu paling répréséntasi Arabia, Sahel (Afrika), atanapi sababaraha daérah Méksiko atanapi Brasil. Éta dicirikeun ku gaduh usum halodo anu tahan sababaraha bulan, sareng hujan lain. Suhu luhur pisan kusabab massa hawa stabil sareng ogé garing. Sababaraha conto nyaéta:

  • Iklim Sahelian: Mangrupikeun usum halodo anu panjang pisan anu nempatan dua per tilu taun, dimana hujan turun antara 400 sareng 800mm.
  • Iklim Sudan: éta dicirikeun ku usum hujan anu pondok pisan, tapi kuat.

Iklim subtropis

Jenis iklim sapertos kieu mirip pisan sareng tropis, sanaos suhina langkung handap (gumantung kana daérahna, rata-rata 17-18ºC) sareng hujan kirang, janten biasana diklasifikasikeun dina iklim anu sedeng. Sababaraha ibun anu hampang pisan tiasa waé, tapi ieu henteu biasana.

Kapendak di tempat sapertos New Orleans, Hong Kong, Seville (Spanyol), Sao Paulo, Montevideo atanapi Kapuloan Canary (Spanyol).

Kahirupan dina iklim tropis

fauna

Amazon amazon

Sasatoan anu cicing di tempat anu ngagaduhan iklim anu luar biasa ieu condong ngagaduhan warna anu cerah, matak pisan. Conto ieu nyaéta sato jangjangan, sapertos beo. Seueur diantara aranjeunna cicing di tatangkalan, tapi aya deui anu tiasa urang mendakan di rawa atanapi walungan, sapertos oray anaconda atanapi reticular python. Tapi henteu ngan ukur manuk sareng réptil anu cicing di dieu, ogé mamalia, sapertos monyét, éta males atanapi sababaraha felines, siga lodaya, macan tutul o jaguars.

Upami urang nyarioskeun ngeunaan lauk sareng amfibi, didieu urang bakal mendakanana piranhas karnivoraéta bangkong laut buta, lumba-lumba atawa bangkong héjo panon beureum anu narik pisan perhatian.

flora

Cocos nucifera

Tutuwuhan peryogi cai pikeun tumuh, sareng nalika cuacana saé pisan sareng seueur teuing kasadiaan… sadayana, kalebet nutrisi sareng mineral, dugi ka jangkungna luar biasa: dugi ka 60m. Tapi tangtosna, tangkal saukuran ieu nyandak seueur rohangan, sabab tiasa gaduh makuta diaméterna sababaraha méter; Janten tangtosna, pepelakan anu berkecambah di handap waé seueur kasusah pikeun tumuh sareng ngahontal déwasa. Kusabab kitu, sigana mah langkung seueur tangkal tibatan aslina. Untungna, alam pisan geutah sareng aya genera pepelakan, sapertos Begonia, anu parantos diajar ngamanfaatkeun seueur cahaya anu ngahontalna.

Sababaraha conto pepelakan tropis nyaéta:

  • Cocos nucifera (tangkal kalapa)
  • Ficus benghalensis (anjir mencek)
  • Mangifera indica (buah manggah)
  • Persea americana (alpuket)
  • Durio zibethinus (durian)

Panonpoé Tilelep tropis

Urang dipungkas ku matahari terbenam tropis anu saé ieu. Anjeun resep? 🙂


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

4 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Kratos cenahna

    Jumlah jalma anu cicing di dinya leungit

  2.   Groupssocila cenahna

    Abdi resep halaman ieu, éta parantos masihan kuring sadayana inpormasi anu kuring peryogikeun

  3.   Fruty beureuman cenahna

    Kuring peryogi kauninga walungan iklim ieu kusabab éta henteu muncul dina wikipedia

  4.   Naomi cenahna

    Saé pisan. Hatur nuhun.