Iklim Pyrenees

lebak pyrenees

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis iklim Pyrenees. Mangrupikeun daérah pagunungan anu iklimna gunung. Nyaéta, éta ngagaduhan ciri utama sapertos suhu anu langkung handap sacara umum sareng jumlah présipitasi anu langkung ageung. Sanaos iklim gunung ngagaduhan ciri ieu ampir di daérah naon waé, urang badé langkung jero kana Iklim Pyrenees kumargi aya sababaraha kaanehan sareng ciri nyalira.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri sareng panasaran iklim Pyrenees.

Ciri utama

salju di pyrenees

Salah sahiji faktor anu kedah diperhatoskeun nalika ngajelaskeun jinis iklim sapertos kaayaan iklim gunung anu sanés nyaéta lokasina. Kusabab Pyrenees mangrupakeun wates alami sareng wates iklim antara sagara atlantik jeung Laut Tengah, ngagaduhan ciri anu unik. Urang kedah émut yén iklim Atlantik unik, tapi kitu ogé iklim Méditerania sabab éta pasti tinangtu. Iklim Pyrenees beda-beda numutkeun posisina. Dina beulah kalér-kulon éta nyaéta iklim anu langkung mirip sareng Atlantik, sedengkeun di belah kidul wétan iklim iklim Mediterania langkung.

Ku cara praktis, urang tarjamahkeun ieu kana variasi iklim dimana aya turunna curah hujan nalika urang langkung kidul-wétan. Nyaéta, Catalan Pyrenees na lebak pre-Pyrenean mangrupikeun daérah anu paling garing anu dipendakan dina sakumna iklim Pyrenees. Nanging, urang kedah émut yén aya sababaraha daérah sapertos Canigó sareng Olot anu rawan ngagaduhan curah hujan anu langkung ageung disababkeun ku angin seger anu aya hubunganana.

Sabalikna, aya daérah Pyrénéan sanés anu caket ka Nagara Basque. Di dieu urang ngagaduhan sakumna daérah kulon Aragon sareng Navarra, anu caket ka Samudra Atlantik sareng Teluk Gascony. Ieu ngahasilkeun langkung hujan anu konsistén sareng lingkungan anu langkung tiis kusabab langkung seueur asor. Suhu ieu dijaga rada handap sareng kalembaban tetep luhur sapanjang taun, bahkan dina usum panas. Kusabab luhurna gunung, fénoména ieu tempatna ngan ukur di lamping gunung belah kalér. Di sisi séjén, ngan sésa-sésa gangguan anu ogé asalna ti Samudera Atlantik sumping di lamping kidul. Kami ngagaduhan jambatan gangguan anu parantos lemah kusabab perjalanan di panjenanjung Semenanjung.

Nalika gangguan ieu dugi ka Pyrenees, seueur diantarana dihirupkeun deui sareng ngahasilkeun hujan anu seueur. Salaku conto, upami urang ngitung daérah Pyrénées Aragonis, urang tingali hujan turun nalika urang belah kidul. Ieu kumaha di lebak Ansó kami mendakan jumlah hujan anu langkung ageung.

Iklim Pyrenees, iklim anu unik

iklim pyrenees gunung

Di lebak Cerdanya kami mendakan iklim anu khusus. Sareng ieu lebak kalayan sinar matahari paling seueur di sadaya Éropa. Urang nyarioskeun langkung ti 300 jam cahaya panonpoe dina sataun, dimana urang terang yén kalolobaanana cuaca anu hadé ngadominasi. Sanaon daérah gunung, éta ngagaduhan waktos anu pikaresepeun. Mangrupikeun iklim khusus anu ngamungkinkeun rupa-rupa perkebunan berkembang di daérah ieu, nalika di daérah sanés anu saageungna sami aranjeunna henteu kapikiran. Nyaéta, éta sanggup numuwuhkeun pepelakan sanajan urang aya dina luhurna dimana teu aya di daérah gunung anu sanés.

Sanaos sinar matahari langkung ageung, urang ogé ngagaduhan usum panas dimana aya sababaraha kaayaan cuaca anu parah. Langkung gampang upami usum panas tiasa badai ku guludug sareng kilat. Kanyataan anu rada panasaran ngeunaan lebak Cerdanya nyaéta dina usum salju aya musim anu bagéan handap lebak langkung tiis tibatan di puncak gunung. Nyaéta ngeunaan pergeseran tina kaayaan anu langkung tiis kana taneuh anu handap kusabab luhurna sareng konvergénsi antara arus hawa.

Iklim Pyrenees: Winters baseuh sareng usum panas garing

Iklim Pyrenees

Dua ciri utama anu menonjol dina iklim Pyrenees: usum tiris baseuh sareng usum panas garing. Najan kanyataan yén asupna hawa beueus ti belah kalér ka kidul rada lega, fenomena ieu langkung lokalisasi nalika usum usum tibatan usum panas. Urang terang yén dina usum panas arah angin malik ti kidul ka kalér, naha sababna anticyclones anu asalna ti Mediterania ngadominasi. Anticyclones ieu ningkatkeun suhu sareng ngajantenkeun iklim garing. Cuaca anu saé ogé ngadominasi sareng pagunungan Pyrenees ngumpulkeun langkung seueur deui jam panonpoé tanpa awan.

Kanyataan yén dina usum panas henteu seueur awan anu nyababkeun laju radiasi panonpoe rada luhur. Ieu ogé kaayaan pamekaran sababaraha jinis flora sareng vegetasi éta aranjeunna peryogi seueur jam cahaya panonpoe sapoé.

Sarua sareng hujan, suhu ogé ningkat nalika urang ngalih ka kidul. Dina pengertian ieu, urang tiasa nyarios yén pikeun jalma anu cicing di pagunungan Pyrenees kidul mangrupikeun tameng anu sampurna pikeun nyalindungan diri tina kaayaan anu goréng sareng cuaca anu goréng. Kaayaan parah ieu asalna ti belah kalér boh langsung ti Samudra Atlantik atanapi ti Éropa kalér.

Aya ogé sababaraha bédana dina iklim Pyrenees nalika urang ngalih ka unggal lamping numutkeun orientasina. Éta lamping nyanghareup ka kalér aranjeunna condong ngagaduhan suhu anu langkung handap sareng jumlah présipitasi anu langkung ageung, boh hujan sareng salju. Di sisi anu sanésna, upami urang analisa lamping kidul, urang tingali yén suhu na langkung haneut sareng jumlah curah hujan turun. Ieu ngandung harti yén sadaya lamping anu nyanghareup ka kidul condong langkung seueur padumukan ku fauna sareng vegetasi Pyrenean.

Kaayaan suhu, kalembaban, rezim angin, iradiasi panonpoé, netepkeun ciri unik pikeun jenis iklim ieu anu aya diantara Laut Tengah sareng Samudra Atlantik. Maka, éta mangrupikeun daérah anu unik henteu ngan kusabab iklim, tapi ogé kusabab ayana flora sareng fauna endemik.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan iklim Pyrenees sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.