Iklim kutub

Antartika

Dupi anjeun kantos heran kumaha iklim kutub? Urang terang yén éta téh tiris pisan, bentangna ditutupan ku salju sapanjang taun, tapi ... naha kunaon kitu? Naon sih suhu minimum sareng maksimum anu kacatet di tempat dimana aranjeunna ngagaduhan iklim sapertos kieu?

Dina khusus ieu kuring badé ngawartosan anjeun sadayana ngeunaan cuaca kutub, anu paling tiis di Bumi.

Karakteristik iklim kutub

Iklim Kutub di Arktik

Iklim kutub dicirikeun ku ampir sok ngalaman suhu handapeun 0ºC, tiasa dugi dugi ka -93ºC (dina Kutub Kalér), kumargi sinar matahari sumping pisan condong ngeunaan permukaan darat. Curah hujan jarang pisan, kalembaban relatif handap pisan sareng angin ngagelebug kalayan kuat pisan dugi ka 97km / jam, Janten cicing di dieu ampir teu mungkin (sanaos, sapertos urang tingali di handap, aya sababaraha sato sareng pepelakan anu parantos sanggup adaptasi sareng lingkungan anu mumusuhan ieu).

Panonpoé di kutub bersinar teu kaganggu salami genep bulan (cinyusu sareng usum panas). Bulan-bulan ieu dikenal ku nami »Poé kutub». Tapi dina genep anu sanés (gugur sareng usum salju) tetep disumputkeun, sabab éta katelah »Peuting Kutub".

Conto grafik iklim kutub

Climograph of Svalbard, Nusantara aya di Samudra Arktik Glacial

Climograph of Svalbard, Nusantara aya di Samudra Arktik Glacial

Pikeun kéngingkeun ideu anu langkung jelas ngeunaan kumaha iklim polar di daérah-daérah ieu di dunya, hayu urang nyandak climograph of Svalbard salaku conto, nyaéta hiji nusantara anu ayana di Samudra Glacial Arktik. Bulan anu paling garing nyaéta Agustus, ragrag sakitar 25mm, sareng anu paling garing nyaéta Méi, murag ngeunaan 15mm; Nanging anu paling haneut nyaéta Juni, kalayan suhu 6-7ºC, sareng Januari anu paling tiis, kalayan -16ºC.

Dimana tempatna?

Zona Iklim Kutub

Di planét Bumi aya dua daérah anu ageung tiis, antara 65º sareng 90º lintang utara sareng kidul, nyaéta nyaéta Kutub Kalér jeung kutub kidul. Dina anu munggaran, urang mendakan Arktik Circle, sareng anu kadua, Bunderan Antartika. Tapi di daérah pagunungan luhur anu sanés, sapertos puncak Himalaya, Andes atanapi pagunungan Alaska, aya iklim anu mirip pisan sareng polar, janten biasana kalebet kana representasi géograpis iklim kutub.

Jenis iklim kutub

Sanaos urang panginten yén ngan aya hiji jinis iklim kutub, dina kanyataanana kabagi janten dua:

  • Tundra: éta mangrupikeun pepelakan henteu tumuh seueur; seuseueurna jukut pondok. Nalika urang caket kana bunderan kutub, urang mendakan bentang sareng ampir teu aya flora. Rupa-rupa pepelakan sareng sato cicing di dieu, sapertos biruang kutub.
  • És atanapi glasial: pakait sareng jangkungna langkung ageung tibatan 4.700m. Suhuana handap pisan: sok dihandap 0 derajat.

Iklim di Antartika

Gunung es

Nilai-nilai termal anu pohara, rendah pisan kacatet di Antartika. Iklim tundra lumangsung di daérah basisir sareng di semenanjung Antartika, sareng suhu rata-rata nalika bulan usum panas nyaéta 0 derajat, sareng dina usum salju minimal tiasa turun -83ºC, sareng langkung deui. Suhu rata-rata per taun nyaéta -17ºC.

Éta henteu nampi seueur radiasi matahari, sareng ogé, nepi ka 90% tina éta kagambar ku és, sahingga nyegah permukaan tina pemanasan. Kusabab kitu, Antartika disebut "Kulkas Bumi."

Iklim di Arktik

Bentang Arktik

Iklim di Arktik ekstrem pisan, tapi henteu ekstrim sapertos di Antartika. Winters tiis pisan, kalayan suhu anu tiasa turun--45ºC, komo ka -68ºC. Dina usum panas, anu lumangsung genep dugi ka sapuluh minggu, suharna langkung pikaresepeun dina 10ºC.

Asor handap pisan, kecuali dina usum panas di daérah basisir. Suhu sésana taun tiis pisan, sareng cai bieu ngejat. Kitu ogé, curah hujan langka pisan, utamina nalika usum salju.

Flora kutub

Lumut di bentang kutub

Flora kutub dicirikeun ku ukuranana rada leutik. Angin ngahiliwir kalayan kuat pisan, janten wajib tetep deukeut ka taneuh sabisa-bisa. Tapi éta henteu gampang, kumargi tetep tiis tiis sapanjang taun. Maka, tangkal na henteu tiasa hirup, janten lahan alit anu tiasa dipelak ku pepelakan parantos dijajah lumut, lichens y ngagosok.

Sayuran ngan ukur tiasa dipendakan dina tundra, kumargi di gurun bodas daérah glasial kondisina henteu cocog pikeun kahirupan.

Fauna kutub

Alopex lagopus

Fauna kutub dicirikeun ku kabutuhan anu ngadesek ngajaga diri tina tiris anu parah. Pikeun ngahontal tujuan ieu, aranjeunna ngagaduhan sababaraha bentuk, contona: aya sababaraha anu ngagaduhan jas anu padet sareng ogé ngumpulkeun lemak subkutan; aya deui anu ngawangun torowongan atanapi galéri bawah tanah, sareng aya deui anu langkung milih hijrah.

Diantara fauna anu paling wawakil anu urang ngagaduhan biruang kutub, anu mangrupikeun sato mamalia panggedéna di Arktik, anu Loboéta sapi kasturi, atanapi anu domba salju. Aya ogé sato cai, sapertos anjing laut, Ajag laut, atanapi hiu, sapertos Somniosus microcephalus anu tuang dina biruang kutub.

Sareng ieu urang parantos bérés. Kumaha saur anjeun ngeunaan inpormasi iklim kutub?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   wendy ana gonzalez cenahna

    éta hasil sampurna nuhun

  2.   Sara cenahna

    Ieu luar biasa kuring junun kéngingkeun sadayana anu kuring peryogikeun

  3.   M cenahna

    Éta cool tapi sanés anu kuring milari.