Iklim gurun

iklim gurun

Salah sahiji iklim anu aya di planet ieu kalayan kaayaan anu langkung ekstrim nyaéta iklim gurun. Hal ieu dicirikeun utamina ku gaduh bagian ageung tina halodo disababkeun ku kurangna curah hujan taunan. Mangrupikeun salah sahiji iklim dimana prosés evapotranspirasi sareng suhu luhur kakuasaan. Ékosistem ieu kabentuk mangtaun-taun ngalangkungan sababaraha kaayaan iklim anu ngahasilkeun ciri unik ieu.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng pentingna iklim padang pasir.

Iklim gurun

flora iklim gurun

Dina iklim gurun, prosés épapotranspirasi kakuasaan. Éta leungitna Uap anu dilokalisasi dina permukaan kusabab évaporasi langsung disababkeun ku radiasi panonpoé sareng paningkatan suhu. Pikeun ieu ditambihan sakedik kesang anu aya tina cai pepelakan. Fenomena evapotranspirasi nyababkeun jumlah curah hujan tetep dina a nilai pisan low sapanjang taun. Nilai-nilai anu tetep dina 250 mm per taun. Mangrupikeun data atanapi rada langka, anu janten ciri kurangna vegetasi sareng kalembaban di lingkungan. Salah sahiji tempat anu paling dikenal di planét salaku conto skénario iklim gurun nyaéta gurun Sahara.

Prosés épapotranspirasi ieu ogé kajantenan kusabab susunan tempat ayana relief. Mungkin gurun tangtu anu caket kana arus laut tiis ngabatesan atanapi nyegah évaporasi, sahingga ngarusak total tingkat kalembaban. Faktor anu parantos kami sebatkeun nyaéta anu ngahasilkeun ékosistem anu dikenal salaku gurun basisir.

Iklim padang pasir umumna dicirikan ku ayana caket daerah tropis. Latitude numana seueur gurun anu dipendakan sakitar 15 sareng 35 derajat. Di sadaya tempat ieu aya spésimén flora sareng fauna anu diluyukeun sareng kaayaan ekstrim anu aya. Spésiés ieu ngahasilkeun adaptasi kana cara hirup ieu rébuan taun ngalangkungan prosés épolusi. Aranjeunna kedah adaptasi ngembangkeun ciri anu tangtu pikeun tiasa merangan kurangna cai sareng turun naek suhu.

Nalika urang tingal sababaraha gurun, éta tiasa dikaitkeun sareng seueur pasir sareng suhu anu haneut pisan. Nanging, iklim padang pasir iklim garing tiasa ngembangkeun sampurna di Antartika sareng di Arktik kalér. Sareng yén iklim padang pasir henteu ngan ukur kalebet di gurun pasir, tapi ogé gumantung pisan kana kalembaban.

Ciri utama

cuaca garing

Jenis iklim ieu tiasa lumangsung di daérah anu tiis kusabab nampi asor saeutik pisan sareng ditampi dina bentuk salju. Kedah diperhatoskeun yén hujan di iklim ieu kajadian sacara sporadis pisan, sabab éta manifes nyalira dina bentuk badai listrik. Saatos prosés présipitasi lumangsung, aliran sareng taneuh ngambeu ku cai sabab teu seueur perméabilitas. Éta tempat dimana permukaan limpasan maénkeun peran anu mendasar dina distribusi cai. Hujan ieu ngan ukur tahan sababaraha jam sareng hal anu sami kajadian sareng limpasan permukaan. Kusabab suhu anu luhur sareng jinis taneuh, caina biasana gampang ngejat.

Diantara ciri-ciri iklim gurun anu menonjol kami mendakan kurangna kalembaban. Mangrupikeun ciri anu paling menonjol sapertos iklim. Kagaringan mimiti aya di tempat-tempat ieu. Henteu ngan ukur taneuhna garing pisan, tapi ogé hawa na. Kaseueuran daérah anu ngagaduhan iklim padang pasir gaduh perséntase évaporasi anu langkung luhur tibatan hujan. Sadaya ieu nyababkeun leungitna bersih kalembaban. Di sababaraha gurun panas, hujan tiasa ngejat sateuacan dugi ka taneuh. Nanging, nalika aya sababaraha episode hujan anu rada kuat, aranjeunna biasana nyiptakeun sababaraha pepelakan kahirupan tutuwuhan sareng sato. Hatur nuhun kana ieu, sababaraha daérah gurun tiasa dianggap anu henteu lengkep teu raoseun.

Panas sareng tiis mangrupikeun dua ciri anu sanés anu ngajantenkeun iklim gurun pinunjul. Sareng nyaéta nalika sababaraha gurun tetep sapertos kitu sapanjang taun, daérah gersang sanésna gaduh usum tiis sareng usum panas anu panas. Aya ogé gurun anu ngagaduhan osilasi suhu unggal dinten anu jelas pisan antara siang sareng wengi. Sanaos sadayana ieu, suhu usum anu dialaman di tempat-tempat ieu bahkan henteu caket pisan sareng beku. Kusabab kitu, sanaos wengi langkung tiis, kusabab teu aya pepelakan pikeun ngajaga panas anu nampi siang siang, nilai-nilai anu rendah sapertos henteu kacatet.

Aranjeunna ngalebetkeun rangkéan sadayana ieu, anu ngumbara anu henteu siap henteu tiasa kakeunaan hawa anu garing kusabab éta tiasa muncul kusabab panas panas siang atanapi maot hipotermia nalika wengi.

Faktor iklim gurun

bukit pasir

Dina cuaca sapertos kieu évaporasi langkung ageung tibatan endapan. Tingkat évaporasi ngagaduhan nilai langkung luhur tibatan presipitasi. Ieu anu ngajantenkeun taneuh henteu kéngingkeun kehamilan kahirupan pepelakan. Di daérah Wétan Tengah aranjeunna gaduh rata-rata hujan 20 séntiméter per taun. Nanging, jumlah évaporasi ngaleuwihan 200 séntiméter. Ieu ngandung harti yén tingkat évaporasi dugi ka 10 kali langkung luhur tibatan tingkat présipitasi. Kusabab ieu, asorna handap pisan.

Rata-rata suhu daérah garing ieu 18 derajat. Nilai suhu ieu turun naek 24 jam sapoé. Anjeun tiasa mendakan nilai dugi ka 30 derajat. Sadaya osilasi dasarna disababkeun ku kurangna vegetasi anu tiasa ngatur suhu ogé. Kusabab kitu, taneuhna panas pisan siang sareng tiis pisan wengi.

Sedengkeun pikeun hujan, éta henteu ngan ukur langka tapi ogé henteu teratur. Sadaya skénario ieu disababkeun ku pangaruh anu teras-terasan tapi disebat tropis antislonon. Di daérah anu langkung gersang, aya bulan garing tapi ogé ngagaduhan bulan hujan. Di gurun pasir, unggal bulan taun éta tetep garing. Curah hujan, nalika éta lumangsung, hujan turun sakumaha beurat. Cai ieu biasana tuang walungan gurun anu dipikaterang ku nami wadis. Sanaos kanyataanna di endapanana seueur, sanaos pondok, aranjeunna henteu kantos dugi ka laut kumargi aranjeunna garing sateuacan réngsé perjalanan. Wadis tetep garing sapanjang taun.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan iklim padang pasir sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.