Iklim gunung anu luhur

Everest

El iklim gunung tinggi Éta dicirikeun ku usum tiis pisan sareng durasi anu panjang, nalika suhu sub-enol kacatet anu nempatkeun saha waé anu hoyong naék atanapi cicing di dinya. Musim panas ogé tiis sareng pondok, janten teu aya usum panas, sahenteuna, henteu sapertos urang anu cicing di dataran handap terang.

Tapi naon ciri iklim ieu? Saha atanapi saha anu tiasa hirup kalayan kaayaan sapertos kieu? Urang bakal nyarioskeun perkawis ieu sareng langkung seueur ieu di handap.

Karakteristik iklim gunung anu luhur

Gunung

Iklim gunung anu luhur nembongan di ketinggian di luhur 1200m. Éta ngagaduhan osilasi termal, nyaéta bédana suhu maksimum sareng minimum, 10,5ºC. Kaayaan iklim na bénten pisan sareng iklim daérah, kusabab kanyataanna suhu turun kalayan jangkungna. Kusabab ieu, gradién termal négatip, ti 0,5ºC dugi ka 1ºC unggal 100 méter. Ieu ngandung harti yén khususna dina lamping angin, nyaéta, di tempat angin anu pang pencétna, duanana kalembaban relatif sareng hujan anu dihasilkeun ku naékna kolom hawa nalika patepung gunung, anu katelah hujan orografi, ningkat. Di lamping leeward aranjeunna ogé tiasa ningkat, tapi henteu seueur, kumargi hawa na parantos praktis garing nalika turun sareng tekanan atmosfir naék. Pikeun tujuan ieu disebut Foëhn Angin atanapi Pangaruh Föehn, sareng di Spanyol urang tiasa mendakannana di Semenanjung Iberia, khususna di Pyrenees, Central System sareng di Banjaran Gunung Baltik.

Salaku tambahan, kedah ditambihan yén di gunung anu luhur, insolasi langkung ageung tibatan di dataran handap. Tapi, sanaos ngagaduhan rézim angin anu khusus, massa hawa sareng payuneun anu mangaruhan iklim daérah, ogé mangaruhan aranjeunna. Curah hujan didieu aranjeunna pisan langka dina bentuk hujan nalika usum semi sareng usum panas, sareng dina bentuk salju dina usum gugur sareng usum salju.

Saha anu cicing di gunung anu luhur?

Sanaon katingalina luar biasa, aya seueur sasatoan sareng pepelakan anu hirup di gunung.

flora

Fagus sylvatica

Flora digolongkeun kana klise, atanapi iklim anu disebat sateuacanna, sareng yén bédana suhu sareng kalembaban dina ketinggian anu beda atanapi "lantai" ngajantenkeun masing-masing ningali jinis tinangtu mahluk anu cicing di lamping gunung. Tapi ieu sanés hartosna sipatna "lanté" mandiri, sabab saleresna ngaganggu anu sanés.

Aya dua jinis cliseries:

  • Luhurna: anu disababkeun ku variasi suhu anu aya hubunganana sareng jangkungna.
  • Garis lintang: anu disababkeun ku variasi suhu anu aya hubunganana sareng jarak ti katulistiwa.

Pikeun mengklasifikasikan pepelakan gunung cliserie jangkung dipaké, anu dina gilirannana tiasa dibédakeun 5 zona atanapi lantai:

  • Puncak: di daérah anu langkung luhur, urang bakal mendakan pepelakan alit, anu teras dijaga caket kana taneuh, sapertos lumut sareng lumut. Di daérah anu langkung hampang jukut tiasa tumbuh, ngawangun jujukutan.
  • Conifers: aya seueur konifér anu parantos adaptasi sareng hirup di iklim gunung anu luhur, kalayan suhu anu katirisan. Di Spanyol kami mendakan, contona, fir Spanyol sareng pinus hideung.
  • Scrub: turun saeutik deui urang gaduh juniper sareng juniper, anu mangrupikeun konifer anu peryogi suhu anu langkung luhur.
  • Daun: Di bagéan gunung ieu urang tiasa ningali seueur tatangkalan anu naék, sapertos beech, ek atanapi chestnut, tapi ogé sababaraha evergreen, sapertos holm oaks, anu diadaptasi pikeun hirup di daérah anu jarang hujan. Urang ogé tiasa ningali tangkal pinus, tapi ngan dimana tempatna ngaleungit.
  • Tutuwuhan anu peryogi suhu anu langkung luhur: di bagian handap gunung, tangkal kai gabus, tangkal carob, pinus Aleppo, oak holm tumuh.

fauna

Sarrio di Picos de Europa

Upami aya pepelakan, aya ogé sato, sanaos henteu seueur tangtosna. Tapi aranjeunna sadayana lahir tina salamet, anu parantos sanggup adaptasi sareng cuaca anu ekstrim ku cara anu luar biasa. Di Spanyol kami mendakan sababaraha anu hirup ampir teu aya masalah di gunung anu luhur. Salaku conto, diantara amfibi, urang mendakan pyrenean énggal atawa bangkong vermilion. Aya ogé sakadang oray, sapertos asp viper, anu sasarina ngagaduhan racun toksik, janten pikeun kaamanan langkung saé henteu némpél oray naon waé upami anjeun henteu terang naon anu anjeun lakukeun.

Aya sato anu getihna haneut, sapertos sarrio anu anjeun tiasa tingali dina gambar di luhur. Sasatoan anu megah ieu ngaganti jasna dina usum salju nepi ka tahan suhu handap. Sareng tangtosna aya ogé rodénsia, sapertos salju salju, Anjeun ningali. Manuk siga kawung alpine atawa ptarmigan Aranjeunna hirup sapanjang taun di gunung anu luhur, nyoco sagala anu dipendakan, ti mimiti serangga alit dugi ka siki.

Iklim gunung anu luhur ngagaduhan sababaraha ciri anu pikaresepeun, henteu saur anjeun?

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.