Iklim dunya

iklim sareng meteorologi

Di planét urang aya seueur jinis iklim anu béda gumantung kana daérah dimana urang mendakan ciri-cirina. The iklim dunya Éta tiasa dibagi dumasar kana suhuna, vegetasi sareng fenomena meteorologi anu aya. Aya sababaraha faktor anu kedah diperhatoskeun kana klasifikasi ieu, janten masing-masing kedah ditalungtik sacara jero.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun naon iklim utama di dunya sareng naon ciri-cirina.

Iklim dunya

iklim dunya

Iklim tiasa dihartikeun salaku sakumpulan nagara variabel anu tetep angger kana waktos. Tangtosna, anjeun moal mendakan nanaon ku kalimat ieu. Kami bakal ngajelaskeun langkung saé dina jero. Variabel meteorologis nyaéta suhu, présipitasi (hujan atanapi salju), kaayaan badai, angin, tekanan atmosfir, jsb. Nya, susunan sadaya variabel ieu ngagaduhan nilai sapanjang taun kalénder.

Sakabéh nilai tina variabel meteorologis direkam sareng tiasa dianalisis sabab salawasna caket kana ambang anu sami. Salaku conto, di Andalusia teu aya suhu anu kacatet di handapeun -30 derajat. Ieu kusabab nilai suhu ieu henteu saluyu sareng iklim Méditerania. Sakali sadaya data parantos dikumpulkeun, iklim dibagi kana zona dumasar kana nilai-nilai ieu. Kutub kalér dicirikeun ku hawa tiis, angin kuat, présipitasi dina bentuk salju, jsb. Karakteristik ieu ngajantenkeun aranjeunna disebat iklim kutub.

Klasifikasi iklim dunya

pembagian klasifikasi iklim koppen

Iklim Bumi henteu ngan ukur tiasa diklasifikasikeun numutkeun variabel météorologi anu disebatkeun di luhur, tapi faktor sanésna ogé kalebet, sapertos jangkungna sareng lintang atanapi jarak hiji tempat anu aya hubunganana sareng sagara. Dina klasifikasi ieu, urang bakal sacara lega ngartos jinis-jinis iklim anu aya sareng ciri-ciri masing-masing iklim. Ogé, dina unggal jinis makroklimat, aya sababaraha subtipe langkung lengkep anu ngaladénan daérah anu langkung alit.

Iklim haneut

Iklim ieu dicirikeun ku suhu luhur. Suhu rata-rata taunan sakitar 20 derajat sareng ngan aya béda anu ageung diantara musim. Éta mangrupikeun tempat tegal sareng leuweung, kalayan kalembaban anu luhur sareng dina seueur kasus, hujan ageung. Aya béda-béda subtipe iklim panas. Kami badé nganalisis naon éta:

  • Iklim khatulistiwa. Sakumaha namina nunjukkeun, éta mangrupikeun iklim anu ngahalangan khatulistiwa. Curah hujan umumna loba pisan sapanjang taun, kalembabanna luhur, sareng cuaca sok panas. Éta disebarkeun di daérah Amazon, Afrika Tengah, Indonésia, Madagaskar sareng Semenanjung Yucatan.
  • Iklim tropis. Sarua sareng iklim anu sateuacanna, kecuali éta dugi ka daérah tropis Kanker sareng Capricorn. Ngan bédana nyaéta hujan di dieu ngan ukur cekap dina usum panas. Éta tiasa dipendakan di Karibia, Vénézuéla, Kolombia, Ékuador, Peru, sababaraha bagéan Amérika Kidul, Asia Tenggara, bagéan Australia, Polinésia, sareng Bolivia.
  • Iklim subtropis gersang. Iklim ieu ngagaduhan seueur hawa sareng curah hujan beda-beda sapanjang taun. Éta tiasa ditingali di kidul-kulon Amérika Kalér, kidul-kulon Afrika, bagéan Amérika Kidul, Australia tengah, sareng Wétan Tengah.
  • Gurun sareng semi-gurun. Iklim ieu dicirikeun ku suhu luhur sapanjang taun, sareng bédana suhu antara siang sareng wengi jelas pisan. Aya boro kalembaban, pepelakan sareng fauna langka sareng hujan. Éta disebarkeun di Asia Tengah, Mongolia, Midwest Amérika Kalér sareng Afrika Tengah.

Iklim suhud

Éta dicirikeun ku suhu rata-rata sakitar 15 derajat. Dina iklim ieu, urang tiasa ningali yén usum taun beda-beda pisan. Kami mendakan yén éta disebarkeun antara lintang tengah 30 dugi 70 derajat ti lintang. Kami gaduh subtipe ieu.

  • Iklim Tengah. Diantara ciri utama na, urang mendakan yén usum panas pisan garing sareng cerah, nalika usum hujan hujan. Urang tiasa mendakannana di Mediterania, California, kidul Afrika Kidul sareng Australia kidul-kulon.
  • Cuaca Cina. Iklim ieu ngagaduhan siklon tropis sareng usum tiis tiris pisan.
  • Iklim sagara. Mangrupikeun jinis anu aya di sadaya daérah basisir. Dina kaayaan normal, aya waé seueur awan sareng hujan, sanaos henteu gaduh suhu anu ekstrim dina usum salju atanapi usum panas. Tempatna di basisir Pasipik, Selandia Anyar, sareng bagéan Chili sareng Argentina.
  • Cuaca buana. Ieu iklim di jero rohangan. Éta némbongan di daérah anu teu aya garis basisir. Kusabab kitu, aranjeunna bakal panas sareng mendingan sateuacanna kusabab teu aya laut salaku régulator panas. Iklim ieu utamina disebarkeun di Éropa Tengah sareng Cina, Amérika Serikat, Alaska sareng Kanada.

Iklim tiis

Dina kaayaan iklim ieu, suhu biasana henteu ngaleuwihan 10 derajat Celsius, sareng bakal aya seueur présipitasi dina bentuk és sareng salju.

  • Iklim kutub. Ieu iklim anu aya di kutub Bumi. Éta dicirikeun ku suhu anu handap pisan dina sataun, sareng kusabab taneuh na beku sacara permanen, teu aya pepelakan.
  • Iklim alpine. Éta aya di sadaya daérah pagunungan anu luhur, sareng dicirikeun ku hujan ageung sareng suhu na turun kalayan jangkungna.

Pentingna asor

iklim panas

Kalembaban mangrupikeun hal anu penting dina nangtoskeun kamampuan ékosistem pikeun janten host kana keragaman numutkeun iklim. Dina iklim garing presipitasi taunan kirang ti poténsi evapotranspiration taunan. Aranjeunna iklim padang rumput hejo sareng gurun.

Pikeun nangtoskeun upami iklimna garing, urang kéngingkeun ambang présipitasi dina mm. Pikeun ngitung ambang, urang ngalikeun suhu rata-rata taunan ku 20, sareng teras tambihan upami 70% atanapi langkung curah hujan ragrag dina semester dimana panonpoe 280. Anu pangluhurna (April dugi Séptémber di beulahan bumi kalér, Oktober dugi ka Maret di beulahan bumi kidul), atanapi 140 kali (upami présipitasi dina waktos éta antara 30% sareng 70% tina total présipitasi), atanapi 0 kali (upami waktosna antara 30% sareng 70%) Presipitasi kurang ti 30% tina total présipitasi.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, aya seueur iklim di dunya anu aya. Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan béda iklim di dunya, naon ciri sareng klasifikasi na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.