Iklim buana

Taman Alam Arribes del Duero (Salamanca)

Taman Alam Arribes del Duero (Salamanca)

El Cuaca buana éta salah sahiji anu pang spektakuler. Kunaon Dasarna, kusabab opat musim dibédakeun pisan sareng anu sanésna: dina usum semi pepelakan dieusi kembang, dina usum panas panas, dina usum gugur daun tangkal robih warna, sareng dina usum salju bentang na ditutupan salju.

Teu aya seueur rupa pepelakan sareng sasatoan sapertos dina iklim tropis, tapi ku hujan ageung, leuweung sareng bentang tempat endah, ngeusi kahirupan.

Dimana nembongan na kumaha ciri na?

Climograph of Zaragoza

Climograph of Zaragoza (Spanyol). Di propinsi ieu iklim na buana Tengah, sareng usum panas anu garing sareng garing sareng usum tiis anu tiis sareng beueus.

Jenis iklim ieu naon nempatan wilayah panggedéna di Hémisfér Kalér, némbongan di Éropa tengah sareng wétan, Asia tengah, pedalaman Cina, Iran, pedalaman Amérika Serikat, Kanada. Di Hémisfér Kidul ogé aya, sapertos di sababaraha daérah belah kalér buana Afrika sareng di daérah pedalaman Argentina.

Tempat-tempat di mana aya iklim buana dicirikeun ku ayana di lintang tengah sareng pikeun ngagaduhan halangan pagunungan anu nyegah pangaruh laut atanapi angin tiis tina kutub anu tiasa suhu ekstrim.

Sedengkeun pikeun musim, aranjeunna dibédakeun saé pisan, sapertos anu urang nyarioskeun sateuacanna. Tapi hayu urang tingali dina langkung jéntré.

Musim iklim buana anu has (data umum)

  • primavera: suhu antara 5 sareng 15ºC. Telat tiris tiasa kajantenan, tapi raksa dina térmométer mimiti naék. Di sisi anu sanésna, hujan dina musim ieu biasana langkung langka tibatan dina sésana taun; sanaos kitu, aranjeunna tiasa murag sahenteuna 40mm / bulan.
  • Usum panas: suhu antara 15 sareng 30 atanapi 32ºC maksimal. Hujan murag senang sapanjang musim, dina laju 50-100mm / bulan.
  • Ragrag: raksa dina térmométer mimiti turun, kurang leuwih maksimal 20ºC sareng minimum 10ºC, sareng awan mimiti janten protagonis musim ieu, anu mangrupikeun hujan kadua taun. Aranjeunna ragrag antara 70 sareng 90mm / bulan. Nuju akhir Séptémber, ibun munggaran kajantenan.
  • invierno: dina tilu bulan ieu, ibun sareng salju salju silih tuturkeun. Suhu maksimal 10ºC sareng dugi ka -10ºC atanapi langkung.

Rupa-rupa

Iklim Spanyol

Iklim Spanyol

Kami parantos ningali suhu sareng curah hujan anu tiasa lumangsung dina iklim buana, tapi pikeun terang langkung seueur, naon cara anu langkung saé tibatan terang jinis-jinis anu aya, kumargi gumantung kana lokasi geografis, panginten aya sababaraha variasi. Janten, seueur jinis iklim buana dipikaterang, kalebet:

Iklim Mediterania kontinental

Éta mangrupikeun hal anu kajantenan di pedalaman Jazirah Iberia, kalér Itali, pedalaman Yunani, Saharan Atlas, sareng anu sanésna. Éta dicirikeun ku gaduh panas pisan sareng henteu hujan pisan, sareng usum tiis sareng ibun.

Iklim buana Manusia

Jenis iklim ieu mangrupikeun kaayaan anu lumangsung di Koréa Kalér, Cina kalér, sareng di sababaraha kota Rusia, sapertos Khabarovsk. Ngabogaan suhu rata-rata taunan luhur 0ºC tapi di handap 10ºC. Hujan taunan langkung atanapi kirang 500mm.

Iklim kontinyu handap asor

Éta lumangsung di kalolobaan Éropa wétan sareng tengah sareng tenggara Kanada. Éta sami sareng anu sateuacanna, tapi rada tiis sareng garing. 

Iklim buana garing

Jenis iklim ieu aya di Asia Tengah, Mongolia, sareng sajabana. Panas pisan nalika usum panas, sareng tiis dina usum tiis, sanggup ngahasilkeun sababaraha beku.

flora

New Hampshire

Dina jenis iklim ieu dimana urang tiasa ningali leuweung geledegan. Tatangkalan sapertos maples atanapi ek, seuseueurna konifer (pinus, cemara, larches, cemara), cicing di lintang tengah planét. Kahirupan henteu gampang pikeun aranjeunna: upami hujan ageung sareng suhu henteu ekstrim, aranjeunna tumuh saageuran aranjeunna; Di sisi anu sanésna, ku datangna usum tiis, aranjeunna kedah ngahémat énergi pikeun salamet usum salju, lirén tuang daunna dina kaayaan tatangkalan daun, sareng ngeureunkeun tatangkalan na. Suhu bénten-bénten pisan ti hiji mangsa ka musim, tapi berkat épolusi anu dipibanda ku aranjeunna, aranjeunna parantos tiasa ngahontal dinten urang.

fauna

Sasatoan ogé henteu gampang, khususna nalika usum salju. Nyatana, aya seueur manuk anu hijrah ka lintang anu langkung haneut, sahingga ngalih tina tiris sareng ibun. Anu cicing, sapertos biruang coklat, aranjeunna lebet kana guha hibernasi. Sasatoan sanésna, sapertos srigala, rubah, musang, kijang atanapi rusa, milari tempat anu bakalan janten panyalindungan tina hawa anu handap.

Kadaharan jarang pisan nalika usum salju, sabab sababaraha sato wani kaluar, sareng kaseueuran buah tina tangkal parantos kakumpul. Untungna, ieu henteu salamina, sareng di cinyusu leuweung hirup deui.

Usum buana

Naha anjeun terang ciri-ciri iklim buana?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.