Ieu mangrupikeun akibat tina suhu luhur pikeun urang Maya

Kuil Chichen Itza

Peradaban Maya mangrupikeun salah sahiji anu paling maju di jaman kuno, sakumaha anu ditingalikeun ku seueur harta karun arkéologis anu tetep dugi ka ayeuna. Nanging, suhu anu luhur nyababkeun masalah serius, dugi ka Aranjeunna mangrupikeun panyabab utama konflik perang anu lumangsung dugi ka akhir ayana.

Ieu nyatakeun ku tim arkéologis sareng ahli statistik ti Universitas Simon Fraser di Kanada, anu parantos nyebarkeun panilitianana dina jurnal 'Quaternary Science Review'. Naha masa depan anu sami ngantosan urang?

Panaliti nalungtik kajadian anu lumangsung antara Maséhi 363 sareng Maséhi 888. C., anu mangrupikeun jaman dimana arsitéktur Maya hirup dina puncakna bari jumlah perang perang ningkat, dina raraga nangtoskeun naon peran parobihan iklim dina ningkatkeun perang di waktos payun.

Janten, ngalangkungan modél statistik, Aranjeunna tiasa mastikeun yén hujan henteu mangaruhan kana kekerasan, tapi kanaékan suhu ngajantenkeun aranjeunna langkung telenges. Anu ko-panulis tina diajarMark Collard ngajelaskeun yén "seueur panilitian nyatakeun yén jalma langkung agrésip dina kaayaan panas." Nanging, anjeunna nambihan yén di kota Maya faktor anu paling relevan aya hubunganana sareng pangaruh anu suhu luhur dina penanaman jagong.

Candi Maya

Jagung penting pisan pikeun aranjeunna, sahingga prestise para pamimpin gumantung, sanés ngan ukur dina kasuksésanna dina perang, tapi ogé naha aranjeunna berhasil melak gandum ieu sahingga masarakat tiasa diseupan. Nalika aya usum halodo sareng gelombang panas, panén dikurangan sacara signifikan, janten aranjeunna milih ngiringan langkung seueur konflik militér.

Sanaon sesah terang upami pemanasan global memang bakal nyababkeun langkung seueur perang, éta mangrupikeun hal anu urang henteu kedah dikaluarkeun. Aya anu nyarios kitu perang salajengna bakal aya cai; Henteu anéh, beuki seueur jalma anu cicing di dieu sareng aya sababaraha sumber anu kirang sareng kirang anu tiasa urang gunakeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.