Naon hujan asam?

Pembangkit listrik tenaga nuklir, salah sahiji panyabab polusi udara

Salami sababaraha taun ayeuna, jalma-jalma parantos ngamimitian nyarioskeun jinis hujan anu khas pisan. Beda sareng hujan anu urang sadayana terang, anu jantenkeun arus cai walungan teras teras ngeusian cadangan cai anu engké urang konsumsi, aya deui jinis anu nyababkeun karusakan anu signifikan pikeun lingkungan: hujan asam.

Fénoména ieu, sanaos asalna ti surga, asalna "hatur nuhun" kana polusi di dieu, dina biosfir. Pembangkit listrik tenaga nuklir, mobil sareng péstisida mangrupikeun sababaraha alesan kunaon Bumi sacara umum kaleungitan kasaimbangan alamna.

Naon hujan asam?

Stasion listrik nuklir

Mangrupikeun salah sahiji akibat tina polusi, khususna hawa. Nalika ngaduruk suluh, henteu paduli naon éta, bahan kimia ti na dileupaskeun ka atmosfir sakumaha partikel abu éta tiasa gampang ditingali. Tapi henteu ngan ukur ieu anu dileupaskeun, ogé gas anu teu katingali ngabahayakeun kahirupan, sapertos nitrogén oksida, walirang dioksida sareng walirang trioxide.

Gas ieu, nalika aranjeunna berinteraksi sareng cai hujan, ngabentuk asam nitrat, asam sulfat sareng asam sulfat anu dibarengan hujan, murag kana taneuh.

Kumaha anjeun nangtoskeun kaasaman cairan?

Skala PH

Pikeun tujuan ieu naon anu dilakukeun nyaéta terang pH anjeun, anu nunjukkeun konsentrasi ion hidrogén. Rentangna antara 0 dugi ka 14, sareng 0 anu paling asam sareng 14 janten anu paling basa. Éta tiasa diukur kalayan gampang pisan, sabab dinten ayeuna urang gaduh méteran pH digital sareng strip pH kanggo dijual di apoték. Hayu urang terang kumaha ngagunakeunana:

  • Méter pH digital atanapi méteran pH: kami bakal ngeusian gelas cai sareng ngenalkeun méter na. Sacara instan éta bakal nunjukkeun tingkat kaasaman na dina inohong. Nurunkeun nilaina, beuki asam anu cairana.
  • Strip pH napel: strip ieu réaksi gancang nalika aranjeunna kontak kana cai. Kusabab kitu, upami urang nambihan serelek ka aranjeunna, urang bakal ningali kumaha parobihanana, janten héjo, konéng atanapi jeruk. Gumantung kana warna anu dicandakna, éta bakal hartosna yén cairanana asam, nétral atanapi basa.

Hujan sok rada asam, nyaéta, pH na aya diantara 5 sareng 6, kumargi campuran sareng oksida sacara alami dina hawa. Masalahna timbul nalika hawa éta najis pisan: maka pH turun janten 3.

Pikeun masihan kami ideu kumaha asam tiasa hujan, éta bakal cekap nyandak -atawa nyobian- cairan jeruk nipis anu énggal. PH jeruk ieu nyaéta 2.3. Éta handap pisan anu sering dianggo pikeun asam, nyaéta, nurunkeun pH, cai basa.

Naon akibat tina hujan asam?

Di walungan, situ, sagara

Situ di norway

Upami urang nyarioskeun akibatna, ieu seueur sareng négatip pisan pikeun seueur mahluk hirup. Nalika urang ngotoran, cai di walungan, situ sareng sagara janten asam, sato anu ngabahayakeun sakumaha pentingna pikeun manusa sapertos udang, kéong atanapi kerang. Ieu, kusabab dicabut kalsium, janten "cangkang" atanapi "padet" anu langkung lemah. Tapi ieu henteu sadayana: roe sareng ramo langkung gampang cacad, sareng bahkan henteu menetas.

Dina taneuh sareng pepelakan

Leuweung kapangaruhan ku hujan asam

Masalah utama anu disababkeun nyaéta kaasaman taneuh. Sanaos leres seueur pepelakan anu tumuh dina taneuh anu asem, sapertos kaseueuran anu asalna ti Asia, aya anu sanés anu bakal langkung kasusah pikeun adaptasi, sapertos carob atanapi almond, dua tangkal di daérah éta. Mediterania anu ngan ukur tiasa tumuh dina taneuh kapur. Hujan asam bakal nyegah akar anjeun tina teu ngagaduhan nutrisi penting, utamina kalsium. Salajengna, logam bakal nyusup anu bakal ngarobih komposisi taneuh (mangan, raksa, timah, cadmium).

Sayuran bakal janten salah sahiji anu paling kapangaruhan. Sareng, kusabab kitu, urang ogé, kusabab urang henteu ngan ukur gumantung kana aranjeunna pikeun ngambekan, tapi ogé tiasa nyoco sorangan.

Di tempat-tempat bersejarah sareng patung

Górgola kapangaruhan ku hujan asam

Hujan asam bakal mangaruhan sacara signifikan kana konstruksi sareng patung sajarah anu dilakukeun ku manusa ku batu kapur dina jamanna sareng anu parantos ngahontal abad ka-XNUMX. Conto na nyaéta piramida Mesir. Kunaon Penjelasanana saderhana: sakali cai asam janten kontak sareng batu, éta meta sareng ngajantenkeun moyok, anu gampang leyur.

Naha tiasa dilakukeun pikeun nyingkahanana?

Kincir angin, pembangkit listrik tenaga angin

Jelas. Solusina nyaéta ngeureunkeun polusi, tapi éta pikeun ayeuna moal mungkin nunjukkeun yén kami 7 milyar jalma anu nyicingan planét ieu. Ku alatan éta, leuwih gampang pikeun milari sumber tanaga anu sanés; milih pikeun pembaharuan anu jauh langkung bersih tibatan bahan bakar fosil.

Hal-hal sanés anu tiasa dilakukeun nyaéta:

  • Anggo kirang mobil sareng langkung angkutan umum.
  • Ngahémat énergi.
  • Bet dina mobil listrik.
  • Nyiptakeun kampanye kasadaran lingkungan.
  • Ngembangkeun proyek anu tiasa ngirangan polusi.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, hujan asam mangrupikeun masalah anu serius anu sacara signifikan mangaruhan henteu ngan ukur pepelakan atanapi sasatoan, tapi ogé sacara gembleng planét Bumi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Franco cenahna

    Abdi resep inpormasi éta, éta mangpaat pisan, ngan anu kuring hoyong terang

    1.    Monica sanchez cenahna

      Kuring resep éta ngalayanan anjeun, Franco. Sambutan.