Hubungan antara panas sareng suhu

Kutub kalér sareng langit cerah sareng matahari

Naha anjeun terang bédana panas sareng suhu? Seringna dua konsep ieu silih lieur, dianggo dina cara anu salah. Nalika aranjeunna raket, aranjeunna henteu idéntik. Janten, nalika panas mangrupikeun bentuk tanaga, tanaga panas, suhu mangrupikeun kualitas anu nangtoskeun arah aliran panas.

tapi, Naon ciri masing-masing gaduh? Urang badé nyarioskeun perkawis ieu sareng seueur deui dina tulisan khusus ieu. 

Naon ari panasna?

Savanna ku panas

Salila poé cerah, sareng khususna dina usum panas, ungkapan anu urang sering nyarios nyaéta: "kumaha panas!", Leres? Nya, sensasi ieu dihasilkeun ku panonpoé, anu mangrupikeun objék langkung ageung tibatan planét Bumi (diaméterna 696.000km, sedengkeun bumi urang 'ukur' ukuran 6.371km), sareng langkung panas: perkawis 5600ºC, dibandingkeun sareng rata-rata 14ºC anu kacatet di dieu.

Panasna tiasa disebatkeun a mindahkeun énergi ti obyék anu suhu langkung luhur kana anu sanés anu langkung 'tiis'. Janten, di antara dua objék kasatimbangan termal bakal dihontal, nyaéta naon anu lumangsung, contona, nalika urang bobo dina usum salju: lambaran sareng simbutna tiis tiheula, tapi saeutik demi saeutik aranjeunna janten haneut.

Énergi panas tiasa ditransferkeun ku tilu cara anu béda:

  • Radiasi: nalika nyebarkeun dina bentuk gelombang éléktromagnétik, sapertos énergi surya.
  • Nyupiran: nalika éta nyebar ku kontak langsung, sapertos nalika urang nempatkeun séndok dina kopi seger.
  • Konveksi: nalika disebarkeun ku cara cair atanapi gas, sapertos pamanas anu di bumi.

Pantai sareng awan

Sareng, upami parantos, obyékna tiasa angkat ka kaayaan anu sanés, anu tiasa padet, cair atanapi gas. Parobihan ieu dipikaterang ku nami parobihan fase, anu teras-terasan mendesain alam Bumi. Parobihan fase anu paling sering dina meteorologi nyaéta:

  • Tina padet dugi ka cair, disebatna fusi.
  • Tina cair dugi padet, disebat solidifikasi.
  • Tina cair janten gas, disebatna nguap.
  • Tina gas nepi ka cair, disebut kondensasi.

Énergi panas diukur dina kalori, henteu sapertos suhu anu diukur dina derajat (boh Kelvin, Celsius atanapi Fahrenheit), atanapi ogé dina Joules (1 Juli sami sareng 0,23 kalori sakitar).

Harti suhu

Térmométer pikeun ngukur suhu

Suhu nyaéta a sipat zat anu diukur ku termometer. Beuki caket hiji obyék kana obyék anu sanés, langkung panasna, suhu na langkung luhur. Kami sorangan, nalika contona urang gering sareng muriang, suhu awak urang ogé ningkat.

Aya tilu skala anu ngukurana, sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna:

  • Celsius: anu paling kami kenal sareng panganggona di Éropa, anu poin rujukan na katirisan (0ºC) sareng ngagolak (100ºC).
  • Fahrenheit: éta dianggo khususna di nagara Anglo-Sakson. Titik référénsi na nyaéta katirisan campuran antifreeze tina cai sareng uyah, sareng suhu awak manusa. 1ºC sarua 33,8ºF.
  • Kelvin: kanggo kagunaan ilmiah. Titik rujukan na nyaéta nol mutlak sareng titik cai tilu. 1ºC sami sareng 274,15ºK.

Suhu di Bumi  Leuweung anu suhud

Suhu bénten-bénten sesuai luhurna, kalayan jarak atanapi jarak laut sareng garis khatulistiwa, sareng orografi sareng ogé ku flora éta sorangan (Daérah anu langkung seueur tina kai, pepelakan ieu ngahasilkeun uap cai nalika aranjeunna fotosintésis, anu tiasa ngabantosan urang langkung saé kana panasna). Sacara umum, aya tilu daérah utama di planét ieu:

  • Zona haneut atanapi tropis: ayana di antara dua wilayah tropis sareng dibagi ku katulistiwa kana dua zona anu sami. Suhu rata-rata luhurna 18ºC.
  • Zona Suhu (kalér sareng kidul): aranjeunna dugi ti tropis dugi ka kutub. Suhu rata-rata taunan tetep sakitar 15ºC. Di daérah anu aya di zona sedeng, musim taun ditangtoskeun ogé.
  • Zona tiis (kutub): ayana diantara Bunderan Arktik sareng Kutub Kalér, sareng Lingkaran Kutub Antartika sareng Kutub Kidul. Suhu sacara praktis teras-terasan dijaga di handapeun 0ºC, bahkan ngahontal -89ºC.

Sareng sensasi termal?  Anjing nuju tiis

Sanaos di daérah urang térmométer nandaan suhu anu tangtu, panginten awak urang ngaraoskeun hal anu bénten, anu bakal janten waktos kanggo nyarioskeun sensasi termal. Naon leresna?

Anginna tiiseun téh réaksi awak kana cuaca di lingkungan, sareng sensasi panas nyaéta nalika langkung ti 26ºC, sanaos bénten-bénten gumantung kana usum dimana urang sareng jalmi nyalira. Kusabab kitu, jalma-jalma anu cicing di iklim anu sedeng atanapi tiis henteu resep pisan kana panasna beueus di Laut Tengah, sareng anu cicing di iklim tropis atanapi subtropis sering sesah adaptasi sareng iklim anu tiis.

Sareng nyatana langkung seueur kalembaban di lingkungan, langkung seueur panasna bakal karasa; sareng langkung handapna, bakal langkung tiis. Janten, contona suhu 30ºC kalayan 90% kalembaban, éta bakal karasa siga térméter bener nyirian 40ºC.

Naha anjeun terang hubungan antara panas sareng suhu?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

13 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   MARIA GABRIELA cenahna

    GRASIA BANTUAN HEBAT

    1.    Pepe cenahna

      Hola
      sadayana henteu kunanaon panginten naon anu nyerat anjeun

  2.   MARIA GABRIELA RIANO MENDEZ cenahna

    Hampura nuhun pisan éta pisan anu ngabantosan

  3.   lizethcatalina cenahna

    anjeun geulis tapi koméntar anjeun goréng pisan

  4.   tukangeun alaoui cenahna

    Abdi henteu mendakan naon anu kuring pikahoyong, tapi kuring bakal kéngingkeun inpormasi nganggo ieu, hatur nuhun thanks

  5.   BOSS 91 cenahna

    Hatur nuhun ieu anjeun ngabantosan kuring pisan

  6.   Ricky Dominguez cenahna

    Leres éta parantos ngabantosan kuring pisan

  7.   Krishna cenahna

    Abdi henteu ngartos nanaon

  8.   Lolo cenahna

    Janten nalika aya panas anjeun raoseun tiis sareng nalika aya tiis aya panas? ABDI HENTEU NGARTOS

    1.    Monica sanchez cenahna

      Hai Lolo.
      Henteu, sanés éta. Hayu urang sebutkeun contona yén aya suhu 30ºC kalayan kalembaban relatif 70%, maka anjeun bakal ngagaduhan sensasi termal 35ºC.
      Gumantung kana sabaraha perséntase kalembaban anu aya, awak bakal karasa suhu hiji atanapi suhu anu sanés.
      Hiji salam.

  9.   xxxccc cenahna

    sareng hubungan naon?

    1.    Monica sanchez cenahna

      Halo xxxccc.
      Panas mangrupikeun bentuk énergi anu dikirimkeun tina hiji awak kana awak anu séjén, sedengkeun suhu mangrupikeun éksprési kuantitatif tina panas éta.
      Hiji salam.

  10.   Dan cenahna

    Mimiti anjeun nyerat panas, éta kurangna tata basa, éta panas