homo neanderthalensis

homo neanderthalensis

El homo neanderthalensis ogé katelah Neanderthal mangrupikeun jinis manusa anu ngembangkeun utamina di Éropa ti sakitar 230.000 taun ka pengker dugi ka 28.000 taun ka pengker. Éta dipikaterang ku nami Neanderthal sareng, henteu sapertos spésiés séjén tina genus Homo, éta pinuh dikembangkeun sareng hirup di buana Éropa.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng evolusi tina homo neanderthalensis.

Asalna Homo neanderthalensis

lalaki neanderthal

Asalna ti Éropa, buktina parantos dipendakan yén turunna ti Heidelbergs, anu sumping ka Éropa ti Afrika nalika tengah Pleistosen. Dina kontéks épolusi manusa, aya puluhan taun hubungan sareng Homo sapiens, sanaos teu jelas. Analisis anu lengkep ngeunaan deposit anu parantos ditetepkeun sareng aya mamang. Hal anu paling normal nyaéta aranjeunna dua spésiés anu béda, sanaos kagolong kana genus anu sami, éta hirup babarengan dina waktos anu sami.

Naha bédana sapertos kieu antara manusa sareng Homo sapiens dina struktur anatomi. Kapasitas otak ageung pisan, bahkan langkung ageung tibatan jalma modéren. Ieu mangrupikeun salah sahiji alesan kunaon para ahli ragu-ragu sabab musababna punah. Téori anu paling kawéntar nunjukkeun yén aranjeunna kawalahan ku jumlah Homo sapiens ti Afrika.

Kami terang yén buana ieu mangrupikeun buaian kamanusaan, sabab éta spésiés kami anu muncul di buana ieu. Saprak harita, karuhun kamanusaan ngalegaan ka penjuru bumi anu sanés sareng maréntah sapinuhna. Dina prosés épolusi, anjeun henteu nyalira.

Ku cara kieu, manusa tina sababaraha spésiés anu kagolong kana genus anu sami tiasa muncul di Éropa. Neanderthals aranjeunna ngagaduhan kamampuan pikeun janten spésiés anu dominan. Nalika jaman és, spésiés anu asalna kedah ngarobih habitatna. Kusabab kaayaan lingkungan anu tiis sareng teu pikaresepeun, hal ieu maksa aranjeunna hijrah ka kidul. Salami mangabad-abad, sagala rupa kaayaan isolasi nyababkeun kabutuhan adaptasi sareng ngarah kana épolusi hominid.

Saatos jaman és réngsé, aranjeunna mimiti mirip Neanderthals. Ieu tempat aranjeunna robih tina hiji spésiés anu béda ka spésiés anu sanés. Kieu carana teh Homo neanderthalensis.

Populasi tina homo neanderthalensis

kamekaran manusa

Sanaos parantos lami ayana, henteu kantos gaduh penduduk ageung. Diperkirakeun yén salami 200.000 taun hirup di bumi, pendudukna henteu langkung ti 7.000. Ieu mangrupikeun penduduk anu leutik pisan, sabab kota-kota leutik di mana waé ayeuna gaduh seueur padumuk. Momen anu mulya spésiés ieu lumangsung sakitar 100.000 taun ka pengker. Alat-alat anu kapendak ngamungkinkeun para ilmuwan pikeun mastikeun yén aranjeunna ngagaduhan kapasitas anu cukup pikeun pamekaran intelektual.

Sanaos populasina alit, fosil anu sumebar pisan parantos dipendakan, anu nunjukkeun yén éta tiasa dipendakan di seuseueurna benua Éropa. Sababaraha ahli yakin yén aranjeunna tiasa dugi ka Asia Tengah. Hubungan antara Neanderthals sareng Homo sapiens kadang-kadang éta bertentangan sareng gagasan épolusi linier. Kaayaan ayeuna rada benten.

Sababaraha spésiés tina genus ieu parantos ngabagi lahan di sababaraha daérah anu béda sareng hirup babarengan di sababaraha daérah. Neanderthals cicing di Éropa, Homo sapiens cicing di Afrika sareng spésiés sanés sapertos Homo erectus sumping ka wétan.

Téhnik panilitian anu digunakeun pikeun diajar langkung seueur ngeunaan spésiés ieu bakal jauh pisan dina ngungkabkeun penampilan manusa. Éta téknologi analisis DNA. Sakumaha urang sadayana terang, nalika Homo sapiens angkat ti Afrika, Homo sapiens sareng Neanderthals hirup babarengan di Éropa. Tapi sakedik anu dipikanyaho ngeunaan hirup babarenganna. Hatur nuhun kana panilitian anu diterbitkeun dina génom Neanderthal, kami terang yén manusa masih gaduh ampir 3% DNA Neanderthal. Ieu ngandung harti yén aya pasangan antara dua spésiés, sanaos dina cara anu khusus.

Mimiti hibridisasi antara dua spésiés éta langkung lami tibatan panginten sateuacanna. Kira-kira 100.000 taun ka pengker, individu tina dua spésiés ieu aya di tempat anu sami. Sababaraha kalangan ilmiah masih ngabantah ngeunaan punahna Neanderthals. Aya sababaraha tiori, tapi teu aya anu tiasa ditetepkeun sakumaha leresna. Munculna data anyar sigana bakal ngaleuwihan momen anu pasti nalika spésiésna ngaleungit.

Diperkirakeun yén nalika Éropa mimiti tiis sacara signifikan, aranjeunna mimiti ngaleungit, anu ditarjamahkeun kana turunna sumber daya alam. Sedengkeun pikeun alesan leungitna, sababaraha ahli nunjukkeun yén éta tiasa janten perubahan iklim anu nembé disebatkeun. Para ahli sanés nyatakeun yén alesan leungitna Neanderthals tiasa janten sabab datangna Homo sapiens. Téori ieu henteu pati diadegkeun pisan, sabab urang parantos ningal aya silang di antawisna.

Ku alatan éta, hipotésis paling valid anu pamungkas anu diusahakeun dibuktikeun nyaéta jumlah Homo sapiens nyaéta 10 langkung seueur tibatan jumlah Neanderthals. Ieu nyababkeun persaingan pikeun sumber daya alam sareng sababaraha panyakit mangaruhan Neanderthals tibatan Homo sapiens. Pikeun ngalakukeun ieu, urang nambihan silang antara dua spésiés, anu hartosna leungitna spésiés anu saencana.

curiosities

budaya neanderthalensis homo

Diantara fosil Neanderthal anu parantos kapendak, kami mendakan yén sababaraha diantarana nyayogikeun inpormasi anu cekap pikeun ngartos ciri fisikna. Aranjeunna adaptasi sareng tiis kusabab aranjeunna kedah salamet di lingkungan anu dicirian ku jaman és anu terakhir. Ieu maksa aranjeunna adaptasi sareng cuaca anu tiris pisan pikeun salamet. Dina adaptasi ieu, urang mendakan yén waktosna langkung pondok. Irung ogé langkung lega janten tiasa nyandak seungitna ti kajauhan anu langkung ageung. Aranjeunna henteu menonjol pikeun jangkungna na kusabab jangkungna rata-rata 1.65 méter.

Sanaos tadina panginten kitu Diét Neanderthals dasarna karnivoraPanilitian anyar nunjukkeun yén diétna rupa-rupa sareng diluyukeun sareng lingkungan. Éta kalebet moluska, lauk, anjing laut, kuya laut sareng manuk, ogé buah-buahan sareng sayuran anu beunghar (ampir 80% tina pola dahar).

Aranjeunna terang seuneu sareng nganggona di dapur, sareng farmakologi pisan awal, anu kalebet kulit kai poplar salaku ubar nyeri alami. Hiji kanyataan anu penting nyaéta sédiménna nunjukkeun sababaraha jinis kanibalisme ritual, anu jelas-jelas henteu aya hubunganana sareng jaman anu langsing.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan homo neanderthalensis.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.