Homo habilis

homo habilis

Manusa, sapertos spésiés séjén, ogé ngagaduhan spésiés karuhun anu sanés. Salah sahijina nyaéta Homo habilis. Éta dianggap karuhun pangkolotna tina genus urang sareng dipanggihan berkat fosil anu munggaran. Munculna Homos habilis lumangsung sakitar 2.4 juta taun ka pengker. Éta tetep di bumi salami ampir 800 rébu taun sareng kabeneran sareng sababaraha karuhun anu sanés sapertos Homo erectus sareng Homo rudolfensis.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal, peran épolusi sareng panasaran Homo habilis.

Ciri utama

nyanghareupan homo habilis

Sésa anu mimiti anu parantos kapendak tina spésiés karuhun ieu parantos kajantenan di Afrika. Hatur nuhun kana kamampuan anu dikembangkeun spésimén ieu pikeun ngamanipulasi objék naha éta ngagaduhan nami ieu. Anjeunna nampilkeun intél anu langkung saé tibatan karuhun anu sanés anu katelah Australopithecus. Kaseueuran pamekaran épolusi spésiés ieu disababkeun kanyataan yén éta kalebet daging diét. Kaseueuran mikronutrién dina daging ngabantosan ngahasilkeun kamampuan kognitif anyar. Jalu langkung ageung tibatan bikang sareng bipedal.

Sanaos éta bipedal, éta tetep ngajaga morfologi tangtu pisah sareng manusa ayeuna. Pananganna langkung lami deui sareng ogé ngajantenkeun dukungan pikeun sababaraha gerakan anu langkung mendadak. Aranjeunna ngagaduhan bentuk anu sami sareng kera hébat dinten ayeuna. Di sisi anu sanésna, aranjeunna masih gaduh ramo anu ngabantosan aranjeunna pikeun naék tangkal langkung gampang. Sanaos naon anu anjeun pikirkeun, vAranjeunna cicing dina kelompok sareng ngagaduhan struktur anu cukup hirarkis.

Asalna Homo habilis

kamajuan manusa

Nami Homo habilis asalna tina kanyataan yén sésa-sésa parabot anu didamel ku batu anu didamel ku jalma-jalma spésiés ieu mendakan. Éta muncul sakitar 2.6 juta taun ka pengker sareng hirup dugi ka 1.6 juta taun ka pengker. Spésiés ieu hirup ti saprak Pleistosen dina umur Gelasian sareng Calabrian. Jaman prasejarah ieu dimana numuwuhkeun yén bagian ieu manusa utami dicirikeun ku turunna curah hujan. Kitu halodo anu aya cukup masalah pikeun ngembangkeun flora sareng fauna.

Béda sareng anu kajantenan sareng Homo erectus, spésiés ieu henteu tinggaleun buana. Sadaya titinggal anu parantos dipendakan parantos kajantenan di Afrika. Hal ieu ngajantenkeun sadayana wilayah Tanzania dianggap Lawu kamanusaan. Dina taun 1964 sababaraha kamungkinan aya mimitian dipanggihan sareng sésa-sésa duanana tulang sareng elemen sanés dianalisis. Éta di dieu dimana aranjeunna sadar mendakan. Spésiés ieu katalog salaku Homo habilis sareng dianggap spésiés énggal dina genus manusa.

Dina distribusi geografisna urang mendakan buana Afrika, sanaos aya sababaraha aliran ilmiah anu ngajukeun téori anu sanés. Sareng éta hominid ngagaduhan asal di wilayah Étiopia, Kénya, Tanzania sareng Afrika Wétan. Sanaos aya sababaraha papanggihan dina paleontologi, teu aya buktosna yén spésiés ieu kantos hijrah ka buana sanés.

Peran Homo habilis dina évolusi

Homo erectus

Spésiés ieu manusa parantos ngagaduhan patalina sareng épolusi anu hébat. Dugi ka dinya panginten garis evolusi anu ngarah ka manusa saderhana sederhana pisan. Éta panginten ti Australopithecus, ngalangkungan Homo erectus, sareng saterasna Neanderthals. Éta nalika Homo sapiens parantos katingali siga. Anu henteu dipikaterang dugi ka dinya nyaéta lamun aya spésiés panengah antara manusa ieu. Fosil-fosil anu dihijikeun tina Homo erectus parantos kapendak di buana Asia sareng henteu aya hubunganana sareng Afrika.

Hatur nuhun kana papanggihan anu dilakukeun di Tanzania, sababaraha sela anu aya dina élmu évolusi manusa tiasa dieusian. Panaliti nyimpulkeun yén sésa-sésa anu dipendakan katingali sapertos spésiés énggal tina genus Homo. Sareng éta sésa-sésa ieu nyumponan sagala sarat anu dipikabutuh pikeun aranjeunna janten jinis ieu. Syarat ieu kalebet sikep nangtung, bipedal, sareng katerampilan pikeun ngatur sababaraha pakakas. Sadaya kamampuan ieu nyababkeun kacindekan yén éta kagolong kana spésiés énggal tina genus Homo. Naon hal anu paling jauh tina spésiés engké anu sanés nyaéta kapasitas kranial na, anu dina waktos éta lumayan alit.

Bedana anu aya sareng Australopithecus lumayan seueur. Hal ieu ngajantenkeun Homo habilis mangrupikeun antésédén pangkolotna pikeun manusa modéren. Dugi ka ayeuna, Homo habilis sareng erectus panginten asal tina hiji-hiji deui. Nanging, sababaraha papanggihan anu langkung modéren anu dilakukeun dina taun 2007 parantos tiasa ngadamel sababaraha mamang ngeunaan ieu. Para ahli ieu nunjukkeun yén Homo habilis tiasa salamet langkung lami tibatan anu panginten sateuacana. Sareng upami urang ngalakukeun matématika, kanyataan ieu tiasa ngahasilkeun salami sakitar 500.000 taun sajarah duanana spésiés tiasa hirup babarengan.

Tanpa ragu, ieu mangrupikeun papanggihan anu saé ku élmuwan. Keraguan diciptakeun ngeunaan afiliasi anu aya diantara duanana spésiés di mana keraguan yén erectus ngabélaan habilis tetep dijaga dugi ka ayeuna. Kohlémisitasna henteu dikaluarkeun, sanaos sering ditunjuk yén aya jenis perjuangan tanpa getih pikeun sumber. Hasil tina perjuangan pikeun sumberdaya nyaéta Homo erectus salaku juara. Kusabab kitu, Homo habilis ngaleungit.

Awak

Kami terang yén diantara ciri ngabandingkeun Homo habilis sareng Australopithecus kami ningali kumaha aya turunna palanggan na. Suku mirip sareng anu ayeuna sareng aranjeunna ngagaduhan gaya hirup ampir sadayana anu kuring hirup. Sedengkeun pikeun tangkorak, bentukna langkung buleud tibatan anu sateuacanna. Beungeutna ditandaan ku ramalan anu kirang tibatan Australopithecus.

Upami urang ngabandingkeun anjeunna sareng manusa ayeuna, urang tingali yén anjeunna henteu ageung ukuranana. Éta lalaki tiasa ngukur 1.4 méter sareng beuratna sakitar 52 séntiméter. Di sisi anu sanésna, awéwé éta langkung alit. Éta ngan ukur jangkungna hiji méter sareng beurat rata-rata 34 kilo. Ieu nunjukkeun dimorphism séks anu cukup ditandaan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Homo habilis sareng peranna dina épolusi.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.