Hipparchus of Nicaea

Hipparchus of Nicaea

Dina dunya sains parantos seueur ilmuwan anu dipikaterang ku sumbangan ageung na anu parantos ngabantosan kamajuan anu saé. Dinten ieu urang badé nyarioskeun Hipparchus of Nicaea. Anjeunna mangrupikeun gourmet Yunani sareng matématikawan anu dipikaterang nyandak seueur kamajuan dina kadua cabang élmu. Seueur anu henteu dipikaterang ngeunaan hirupna tapi seueur anu dipikaterang ngeunaan kontribusina.

Dina tulisan ieu kami badé ngawartosan anjeun saha Hipparchus of Nicaea sareng naon garapanana dina dunya astronomi sareng matématika.

Biografi Hipparchus of Nicea

Kontribusi Hipparchus tina Nicea

Lalaki ieu lahir di Nicea, janten Turki ayeuna, dina taun 190 SM Dina waktos éta, henteu seueur data anu dikenal, janten sakedik anu terang biografi saleresna. Sadaya data anu parantos dikumpulkeun dina élmuwan ieu sigana nunjukkeun yén anjeunna damel di kota asalna diajar pola cuaca taunan di daérah éta. Jenis pagawéan ieu lumrah pikeun sadaya astronom Yunani dina waktos éta. Ieu kusabab éta dipaké pikeun ngitung awal sareng akhir usum hujan sareng ribut.

Diantara prestasi pangpentingna Hipparchus of Nicea kami mendakan elaborasi katalog bintang sareng itungan presisi tina equinoxes. Anjeunna ogé tiasa terang jarak antara bumi sareng bulan atanapi anjeunna tiasa janten bapak trigonometri. Masalahna nyaéta henteu seueur anu dipikaterang ngeunaan kahirupanana. Sababaraha pangarang sapertos Ptolemy ninggali parasaan anu saé pisan ngeunaan panilitian Hipparchus. Kaseueuran kahirupan propésional lalaki ieu lumangsung di Rhodes.

Karya lapangan utama nyaéta astronomi. Di daérah ieu éta dianggap salah sahiji anu paling penting kumargi dina waktos éta boro-boro naon-naon anu dikenal ngeunaan kolong langit. Diantara salah sahiji prestasinya, Hipparchus ti Nicea Anjeunna mangrupikeun panaratas dina nyiptakeun modél kuantitatif gerakan antara bulan sareng matahari. Salaku tambahan, anjeunna ngalaksanakeun seueur panilitian anu berhasil netepkeun pangukuran anu cukup akurat. Élmuwan ieu ngamangpaatkeun sababaraha téhnik astronomi anu parantos diciptakeun ku sababaraha élmuwan samemehna ti Chaldea sareng Babul. Atuh ku élmu ieu, kualitas pagawéan anu saé kahontal sareng papanggihanna janten dasar pikeun panilitian engké ku para astronom anu sanés.

Kontribusi Hipparchus ti Nicea

Kami bade nganalisis sacara saksama naon sumbangan pikeun élmu anu ngajantenkeun Hipparchus ti Nicea janten kawéntar. Anjeunna dianggap salah sahiji élmuwan anu paling penting sareng pangaruhna mangabad-abad. Sanaos pentingna élmuwan ieu, sakedik kanyaho ngeunaan hirupna. Tina sadaya padamelan anjeunna, éta ngan ukur bertahan dugi ka ayeuna salah sahijina dikenal ku ngaran Koméntar ngeunaan Aratus sareng Eudoxus.

Kusabab kurangna saksi dina sumber langsung anu nguatkeun yén kontribusina luar biasa, urang bakal ningali tulisan Ptolemy sareng Strabo. Anu munggaran, khususna, sababaraha kali ngadugikeun Hipparchus dina Almagest na, mangrupikeun padumukan astronomi anu hébat anu ditulis dina abad kadua Masehi. Sanaos henteu seueur anu dipikaterang ngeunaan kahirupanana, aya sababaraha ahli biografi anu nunjukkeun yén Hipparchus ngawangun observatorium astronomi di Rhodes anu tiasa ngembangkeun panilitianna. Masalahna ku henteu terang teuing perkawis éta nyaéta teu dipikanyaho naon instrumen anu anjeunna anggo pikeun ngembangkeun panilitianna. Ieu mangrupikeun detil anu mendasar nalika netepkeun padoman anu dijantenkeun dadasar pikeun diajar engké ku para astronom anu sanés.

Deui, urang tingali yén Ptolemy nunjukkeun yén Hipparchus diwangun téodolit supados tiasa ngukur sudut. Ieu kumaha anjeunna tiasa ngitung jarak antara matahari sareng bulan. Sakumaha parantos disebatkeun sateuacanna, salah sahiji prestasi anu paling hadé anu diinget ku Hipparchus of Nicea nyaéta ku ngadamel katalog bintang anu munggaran. Dina waktos éta, teu aya seueur kanyaho ngeunaan astronomi. Nanging, Hipparchus mendakan bintang anyar anu aya di rasi Scorpio.

Kapanggihna mendakan bintang anyar di langit ngilhamkeun anjeunna cukup pikeun nyiptakeun katalog anu kalebet sakitar 850 bintang anu dikenal dina waktos éta. Sadaya bintang dina katalog ieu Aranjeunna diklasifikasikeun numutkeun luminositasna numutkeun sistem 6-gedena. Cara ieu mirip pisan sareng anu dianggo ayeuna pikeun ngagolongkeun bintang. Anjeunna ogé ngawangun dunya langit anu nunjukkeun rasi sareng bintang.

Hanjakalna, mangtaun-taun, katalog aslina henteu disimpen. Sadaya anu dipikanyaho ngeunaan karya ieu asalna tina karya Ptolemy, anu ngagunakeun studi na salaku dadasar pikeun nyiptakeun katalog nyalira anu dikenal salaku Almagest. Numutkeun ka para ahli, Ptolemy ngan ukur tanggel waler pikeun nyalin naon anu kapendak ku Hipparchus sareng tiasa mekarkeunana ku pamanggihanna nyalira.

Precision tina equinoxes

Séjén prestasi Hipparchus of Nicaea nyaéta ayana ékuinoks. Gerakan ieu dihartikeun salaku gerakan ekuinoksi sapanjang ékliptika anu dimotivasi ku kaayaan siklus sumbu puteran bumi. Nalika Hipparchus nuju nyusun katalog bintangna, anjeunna merhatoskeun yén sababaraha bintang gerak upami dibandingkeun sareng pengukuran sateuacanna. Kanyataan ieu ngajantenkeun anjeunna ngémutan naha éta mangrupikeun bintang anu gerak atanapi bumi anu parantos ngarobah posisi na. Anggapan ieu nyababkeun anjeunna netepkeun gerakan anu katelah precession. Gerakan ieu sacara lega diperlakukeun salaku jinis goyangan siklik anu mangaruhan kana orientasi sumbu puteran bumi. Unggal siklus diwangun ku 25.772 taun.

Saatos gerakan rotasi sareng tarjamahan bumi, presesi mangrupikeun gerakan katilu anu dipanggihan. Anu ngabalukarkeun gerakan ieu nyaéta pangaruh gravitasi antara matahari sareng bulan di bumi. Gaya gravitasi ieu mangaruhan tonjolan khatulistiwa planét.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Hipparchus of Nicea sareng kontribusina pikeun élmu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.