The Himalaya

puncak luhur himalayas

Nalika anjeun nyarioskeun perkawis gunung panggedéna di dunya anjeun sok nyarioskeun himalayas. Mangrupikeun gunung anu ngagaduhan puncak anu paling luhur anu aya di planét urang, kaasup Everest anu kawéntar sareng K2. Éta ogé ngagaduhan seueur glasier gunung kalayan nilai ékologis anu luhur. Sanaos ukuranana ageung pisan, éta dianggap salah sahiji sistem gunung bungsu di planét urang.

Dina tulisan ieu urang badé nyarioskeun sadaya ciri, géologi, flora sareng fauna anu aya di Himalaya sareng pentingna pikeun alam. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis gunung anu paling terkenal di dunya? Terus maca sabab anjeun bakal diajar sagala rupa 🙂

Umumna

himalayan gunung

Himalaya aya di Asia kidul-tengah. Pegunungan ieu ngajaga sababaraha formasi paling luar biasa di Bumi hirup. Éta perjalanan jarak jauh anu nempatan 5 nagara éksténsif: India, Nepal, Cina, Butan sareng Pakistan. Kusabab iklim sareng luhur gunungna, aya setoran és ageung anu ngajantenkeun réngking tilu dina réngking dunya. Antartika sareng Arktik mangrupikeun hiji-hijina hal anu tiasa ngaleungitkeun gunung ieu dina hal és. Sanaos henteu lebet kana és luhur dunya, éta menonjol pikeun kaéndahan anu teu kaétang Pagunungan Appalachian.

Sanaos kanyataanna gunung ieu ngagaduhan iklim anu tiis pisan, antukna seueur kota sareng padumukan anu béda parantos netep. Budaya anu berkembang di tempat-tempat ieu unik, sabab teu tiasa di tempat anu sanés. Salaku tambahan pikeun budaya anu unik sareng kakhususan dina cuaca anu tiis, éta ngagaduhan daya tarik wisata anu hébat, henteu ngan ukur ti pengunjung ti nagara sanés, tapi ti pendaki propésional anu nyobian naék ka luhur pikeun ngarecah catetan dunya.

Padumuk tempat ieu katelah Sherpas sareng anu paling ahli di pagunungan Nepal. Nyatana, seueur anu dédikasi ngajarkeun pendaki pemula sagala anu peryogi kauninga pikeun salamet di jangkung Himalaya. Sareng éta dina tingkat luhur suhu turun sareng tekanan atmosfir sareng aranjeunna ngahasilkeun kaayaan lingkungan anu sesah pikeun tiasa naék.

Sherpas lahir di tempat-tempat ieu ngarah parantos ngalaman prosés adaptasi mangtaun-taun kaayaan lingkungan. Himalaya ogé mangrupikeun unsur kaagamaan anu kuat pikeun sadaya masarakat caket gunung. Henteu ngan ukur hiji agama maréntah di situs-situs ieu, tapi Hindu, Jains, Budha, sareng Sikh ngalaksanakeun ritualna.

Ciri utama

bentang Himalaya luar biasa

Panjang total Himalaya panjangna 2400 kilométer sareng ngalir ti wétan ka kulon Walungan Indus. Éta ngaliwat sadaya nagara di Asia tengah-wétan sareng tungtung di Brahmaputra. Lebar maksimum na nyaéta 260 km.

Janten rentang gunung ieu diménsi, seueur walungan ngalir kalayan aliran hébat berkat cai tawar hasilna tina lebur glaciers. Anjeun tiasa ogé ngaraosan lembah-lembah anu bentukna éndah salaku érosi glasial. Prosés géologis éksternal ieu leres-leres pikaresepeun sareng matak ningali sacara langsung. Walungan utama anu ngalir ngaliwatan Himalaya nyaéta the Ganges, Indo, Yarlung Tsangpo, Yellow, Mekong, Nujiang and the Brahmaputra. Sadaya walungan ieu ngagaduhan aliran anu hébat sareng kasohor ku perairan anu alami sareng murni. Aranjeunna gaduh kamampuan pikeun ngatur iklim planét sareng nyandak seueur sédimén sareng ngalir ka daérah sakitarna. Aliran ieu dimuat ku zat organik alami anu beunghar pisan nutrisi.

Kumaha gunung Himalaya dibentuk?

puncak himalayan

Pikeun bentang gunung ieu diménsi sapertos kitu janten wujud, sababaraha prosés géologis luar anu gedéna kedahna aya. Pegunungan Himalaya dibentuk berkat tabrakan pelat Indik sareng anu Eurasia. Dua piring buana ieu tabrakan sareng kakuatan anu hébat sareng ngembangkeun sadaya rentang gunung anu urang tingali ayeuna. Dibandingkeun sareng gunung ageung sanésna di planet urang, urang Himalaya kawilang ngora. Kuring nyarios relatif sabab dina skala manusa éta sepuh pisan, tapi hayu urang tong hilap waktos géologis.

Salah sahiji alesan aranjeunna dikenal janten pilihan modéren sabab aranjeunna henteu nganggo pisan. Nalika gunung langkung sepuh, diperhatoskeun yén puncak pisan dikikis saatos prosés hujan, salju, hujan sareng angin anu teras-terasan. Prosés dibentukna henteu acan dipikaharti sapinuhna, tapi éta dibandingkeun sareng Alps pikeun nyobaan terang yuswa na. Komunitas ilmiah parantos netepkeun yén nalika duanana lempeng buana tabrakan, kulit Bumi naék laun langkung jutaan taun.

Saatos kajian paleontologis sareng géologis daérah éta parantos netepkeun éta awal pembentukan gunung ieu dimimitian 55 juta taun ka pengker. Dina waktos ieu nyaéta nalika duanana piring mimiti tabrakan. Prosés ieu henteu acan réngsé dinten ayeuna. Ieu sababna aya seueur lini di daérah éta. Éta sababna Himalaya disebatkeun anom, nunjukkeun yén pagunungan na tetep tumuh dugi ka ayeuna. Henteu aya prosés géologis anu gancang, diperkirakeun bakal bérés dina waktos 60 juta taun.

Flora sareng fauna himalaya

pendaki gunung

Sakumaha didadarkeun di sateuacanna, lingkungan alam ieu ngeusi karagaman luar biasa boh flora sareng fauna. Aya seueur jinis spésiés sareng jinis bentang gumantung kana iklim anu pang caketna. Salaku conto, urang mendakan leuweung sedeng, subtropis sareng dataran handap sapertos lanskap alpine. Nalika urang ningkat dina luhurna urang mendakan daérah anu ngan ukur aya és sareng salju.

World Wide Fund for Nature (WWF) parantos nalungtik sacara jero sadaya spésiés sareng ngahasilkeun daptar anu nunjukkeun yén aranjeunna cicing 200 mamalia, langkung ti 10.000 jinis pepelakan sareng 977 spésiés manuk. Ieu mangrupikeun kabeungharan anu kedah dihargaan, sabab dinten ayeuna aya sababaraha tempat anu ngagaduhan rupa-rupa flora sareng fauna.

Kuring miharep inpormasi ieu ngabantosan anjeun pikeun terang langkung seueur perkawis gunung anu paling terkenal di dunya.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Ricardo Ledesma cenahna

    Singkat sareng didaktiskeun dipedar. Éndah pisan. Hatur nuhun parantos ngabagi.

  2.   Portillo Jérman cenahna

    Hatur nuhun pisan kana koméntar anjeun sareng kanggo maca Ricardo!

    Salam!