Hidroksil

Grup hidroksil Éta mangrupikeun atom anu diwangun ku atom oksigén sareng atom hidrogén sareng nyarupaan molekul cai. Éta tiasa dipendakan dina sababaraha bentuk kimia sapertos dina grup, ion atanapi radikal. Pikeun sadaya jalma anu diajar kimia organik, terang réaksi sareng pentingna kelompok atom ieu penting pisan. Sareng éta sanggup ngawangun beungkeut ésénsial sareng atom karbon, sanaos ogé tiasa dilakukeun ku walirang sareng fosfor.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ciri-ciri gugus hidroksil sareng pentingna kimia kimia organik.

Ciri utama

sanyawa organik

Nalika urang analisa gugus hidroksil tina sudut pandang kimia anorganik urang ningali éta ilubiung langkung seueur salaku ion. Maksudna, jenis renda anu aya di antawisna sareng logam sanés kovalén, tapi ionik. Kusabab ieu, gugus hidroksil parantos janten unsur penting anu ngabantosan ngahartikeun sipat sareng transformasi seueur sanyawa.

Klompok hidroksil napel kana radikal anu dihartikeun ckalayan hurup Sunda upami éta alkil atanapi ku hurup Ar upami aromatik. Anu paling kuring terang ngeunaan élmu nyaéta naon anu nyumbang kana gugus hidroksil kana molekul anu ngabeungkeutna. Jawaban anu pangsaéna aya dina pangajaran proton na. Sareng éta proton tiasa dicandak ku basa anu kuat janten tiasa ngawangun uyah. Ieu ogé tiasa berinteraksi sareng grup sakitar anu sanés anu saling nyambungkeun ku beungkeut hidrogén. Salaku tambahan, hal anu paling penting ngeunaan gugus hidroksil nyaéta, dimana waé ayana, éta tiasa ngagambarkeun daérah anu berpotensi pikeun kabentukna cai.

Struktur gugus hidroksil

kimia organik

Kelompok hidroksil parantos janten molekul anu pikaresepeun tina sudut pandang kimia organik. Molekul cai bentukna sudut sareng siga boomerang. Upami urang motong salah sahiji tungtung na, anu hartosna sami sareng nyabut proton, sagala rupa kaayaan bisa lumangsung. Molekul cai nyaéta dirobah jadi hidroksil radikal atanapi ion hidroksil. Nanging, duanana ngagaduhan géométri liniér molekular sareng sanés éléktronik.

Sadaya ikatan ieu disababkeun ku kanyataan yén éta berorientasi kana dua atom pikeun tiasa tetep sajajar sepanjang waktos. Hal anu sami henteu sareng orbital hibrida. Konci pikeun gugus hidroksil pikeun ngamungkinkeun molekul anu béda-béda pikeun silih gaul saling peryogi beungkeut hidrogén. Iketan hidrogén ieu henteu kuat ku nyalira, tapi sabab jumlah sumber sareng jumlah gugus hidroksil dina struktur ningkat, épékna ngalobaan. Kanaékan jumlah beungkeut hidrogén ieu ogé kagambar dina sipat fisik sanyawa.

Beungkeut hidrogén ngabutuhkeun atom-atom sina silih patempatan. Aya sababaraha atom oksigén tina hiji gugus hidroksil anu kedah disusun sapertos anu tiasa ngahasilkeun garis lempeng sareng hidrogén gugus kadua. Ieu rada rumit tapi sering kajadian. Ku cara kieu, susunan tata ruang anu khusus khusus sapertos naon kajadian dina struktur molekul DNA. Ieu kajantenan antara basa nitrogén anu ngawangun DNA.

Urang tiasa nyauran jumlah gugus hidroksil hiji struktur sacara langsung sabanding sareng pangirut cai pikeun molekulna. Kami badé masihan conto pikeun langkung ngartos éta. Gula, sanaos ngagaduhan struktur karbon hidrofobik, sabab ngagaduhan seueur gugus hidroksil, ngajadikeun éta leyur pisan dina cai.

Ion sareng fungsina

Kelompok hidroksil sareng ion mirip pisan tapi ngagaduhan sipat kimia anu bénten. Ion hidroksil mangrupikeun basa anu kuat pisan sareng dianggo ku néwak proton. Upami urang maksa, tiasa janten cai. Sareng ieu mangrupikeun hiji molekul cai teu lengkep anu dieusi négatip sareng peryogi proton kanggo ngalengkepan. Di sisi séjén, ti saprak gugus hidroksil éta henteu kedah néwak proton pikeun ngalengkepan éta kalakuanana siga basa anu lemah pisan. Éta sanggup nyumbangkeun proton sanaos éta ngan ukur ngalawan basa anu kuat pisan.

Inti positip mangrupikeun atom dina hiji molekul anu kakurangan tina kakurangan éléktronik salaku hasil tina lingkungan éléktronegatifna.

Klompok hidroksil sareng meteorologi

hidroksil ngalawan perubahan iklim

Kami terang yén éta bertindak salaku jinis detérjen dina hawa anu ngarecah gas-gas sanés. Urang terang yén gugus hidroksil mangrupikeun kontrol utama konsentrasi métana. Gas metana mangrupikeun gas rumah kaca anu ngan ukur ngaleuwihan konséntrasi ku karbon dioksida dina kontribusina pikeun pemanasan global. Sanaos gas metana dipendakan dina tingkat anu langkung alit dina atmosfir, éta sanggup nahan jumlah panas anu langkung ageung tibatan karbon dioksida.

Aya panilitian anyar anu dipimpin ku sasama postdoctoral NASA anu nunjukkeun yén hidroksil radikal ngadaur ulang dirina sareng sanggup ngajaga konsentrasi atmosfir anu konstan. Konsentrasi ieu dijaga ngalangkungan waktos sanajan émisi métana ningkat. Ku alatan éta, paham kana peran hidroksil penting pisan pikeun ngartos kahirupan gunana tina métana sareng suasanana.

Élmuwan nyatakeun yén paningkatan konséntrasi sareng émisi gas metana tiasa nyababkeun jumlah hidroksil radikal dikurangan dina skala global. Ku cara kieu, umur mangpaat metana bakal diperpanjang, masalah anu bakal nambihan pemanasan global. Ku ngajantenkeun umur hirup tina metana langkung lami, urang moal ngagaduhan nanaon pikeun ngabersihan atmosfir. Sumber primér hidroksil sareng metana sareng kumaha réaksina parantos dititénan. Daur ulang tina grup ieu lumangsung saatos metana rusak teras reformasi ku ayana gas-gas sanés. Konséntrasi hidroksil lumayan stabil dina waktosna. Aranjeunna henteu kedah merta ngaleungit nalika éta bereaksi sareng metana.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan gugus hidroksil sareng sagala pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.