Suhu panonpoé

Suhu matahari sareng kacaangan na

Pas matahari terbit, hal anu mimiti anu urang tingali nyaéta bintang anu ngadominasi urang tata surya. Panonpoé henteu ngan ukur nyinaran planet urang, tapi ogé mangrupikeun panyabab ayana fenomena meteorologi sareng kahirupan di planét ieu. Seueur jalma kantos naroskeun kumaha suhu matahari. Sareng éta panonpoé dianggap sumber énergi nuklir anu masif anu aya di tengah-tengah tata surya.

Dina tulisan ieu kami badé ngawartosan anjeun naon hawa panonpoé, ciri naon anu dipiboga sareng naon pentingna.

Ciri utama

Anu urang bahkan henteu ngukur panas mangrupikeun sumber énergi nuklir anu masif anu aya di tengah-tengah tata surya. Éta dianggap béntang. Suhu na luhur pisan anu dimungkinkeun pikeun deukeut waé. Geus ti kajauhan anu ka planét urang tina panonpoé tiasa ngaduruk kulit urang sareng sangsara parah kasus luka bakar. Sinar panonpoé nembus suasana urang sanaos aya saringan anu béda anu ngabantosan ngirangan radiasi ultraviolét anu dugi ka urang. Nanging, dina jarak sapertos kitu tiasa nyababkeun urang karuksakan.

Aya jalma anu maot tina paparan panonpoé anu panjang sareng teu dijagaan. Kituna, aranjeunna bahkan henteu mikirkeun ngadeukeutan matahari. Éta tiasa nyababkeun kanker kulit sareng dehidrasi, diantara panyakit sanés. Ieu mangrupikeun salah sahiji alesan utama kunaon planet tiasa atanapi henteu nyimpen kahirupan. Gumantung kana posisi dimana urang aya dina tata surya anu aya kaitannana sareng bintang utama, urang tiasa ngagaduhan suhu anu tetep janten lingkungan anu tiasa dihuni. Hal ieu ngajadikeun planét bumi dianggap salaku salah sahiji planét anu lebet kana 'zona huni'.

Anjeunna henteu ngan ukur ngahaneutan urang, ngamungkinkeun ayana fenomena meteorologi sareng David ka planét ieu, tapi ogé nyayogikeun urang vitamin. Nampi paparan matahari dina jumlah sakedik masihan urang vitalitas hébat pikeun manusa sareng mahluk hirup anu sanés. Suhu panonpoé gumantung kana seueur faktor. Suhu panonpoé anu urang anggap gumantung pisan usum taun urang aya, pemanasan global, sareng aspek-aspek sanés sapertos jumlah gas rumah kaca di atmosfir.

Naon suhu panonpoé

Suhu panonpoé

Suasana urang parantos kapangaruhan ku tindakan manusa sareng émisi gas najis sareng éta parantos ngagaduhan fungsi anu sami sareng sateuacanna. Kusabab panonpoé mangrupikeun benda langit pangageungna dina sistim tatasurya éta sok janten masalah perdebatan. Élmuwan tiasa ngungkabkeun suhu panonpoé ti saprak abad ka-XNUMX. Suhu ieu anu nunjukkeun dimana ayana panonpoe. Jelas, di jero panonpoé bakal aya suhu anu langkung luhur.

Pikeun pangukuran suhu panonpoé upami anjeun nganggo hérang sareng distribusi anu patali sareng panjang gelombang spéktrum anu katingali. Suhu sakitar 6000 derajat Celsius diperkirakeun, ieu mangrupikeun lapisan luar panonpoé anu paling katingali. Warna konéng tina béntang ieu dihasilkeun kusabab suhu na luhur. Disangka yén upami suhu na robih sareng ningkat bakal janten warna anu langkung biru. Di sisi anu sanésna, upami suhu matahari turun, éta bakal ngahurungkeun warna beureum.

Panonpoé aya sababaraha lapisan sapertos aya lapisan Bumi. Fotosfir mangrupikeun daérah anu nunjukkeun bintik-bintik dina permukaanna kusabab ayana ledakan énergi anu telenges. Letusan ieu lumangsung di daérah ieu sareng mangrupikeun salah sahiji anu dihasilkeun ngalangkungan seueur énergi anu disimpen tina panonpoé. Énergi ieu asalna tina jero panonpoé. Tekanan mangrupikeun panyabab réaksi nuklir anu kajantenan di jero panonpoé. Réaksi nuklir ieu lumangsung berkat inti hidrogén anu tilelep sareng ngawangun inti hélium. Ieu tempat gabungan nuklir.

Pikeun fusi nuklir lumangsung, molekul hidrogén bébas kedah aya, sajumlah ageung tekanan sareng suhu anu luhur. Nalika 3 variabel ieu kajantenan, fusi nuklir lumangsung. Réaksi ieu nyababkeun konveksi ledakan énergi di peuntas panonpoé. Panas sareng cahaya diusir ku kuncup ieu. Diperkirakeun yén pikeun unggal detik aya sakitar 700 juta ton hidrogén anu dirobih janten abu hélium. Énergi murni sakitar 5 juta ton kaluar tina prosés ieu.

Salah sahiji cara pikeun ngukur suhu panonpoé nyaéta ku ngukur jumlah radiasi anu ngahontal Bumi sareng ngagunakeun jarak sareng ukuran matahari pikeun ngitungna.

Pentingna fotosfir dina suhu panonpoé

Fotosfir mangrupikeun daérah anu tanggel waler pikeun ngukur cahaya anu katingali anu urang nampi tina panonpoé. Éta mangrupikeun daérah pangpadetna anu ngagaduhan suasanana. Sanaos tiasa ditingali rada surem, éta mangrupikeun daérah anu paling tiis tina panonpoé. Nalika urang ngabayangkeun lapisan ieu urang tiasa ningali jinis disk sapertos titik-titik hideung anu parantos kabentuk ngalangkungan letusan énergi anu kuat. Di daérah-daérah ieu dimana dibentukna medan magnét surya anu tanggel waler pikeun ngatur sadaya kagiatan matahari.

Ti tengah panonpoe aya dimana panas anu pohara sengitna kaluar. Pedalaman anu handapeun fotosfir nyaéta dimana gelembung zat panas dihasilkeun anu nyiptakeun daérah anu rada ngagurilap. Pikeun nafsirkeun sadaya daérah ieu panonpoé, metode pangukuran suhu kedah dianggo. Ieu kumaha urang terang yén aya daérah fotosfir dimana daérah anu langkung cerah didamel sareng daérah anu langkung poék disababkeun ku plasma tiis. Plasma ieu ogé dihasilkeun tina jero panonpoé.

Sapertos planét urang, aya arus konveksi dina panonpoe, aya pola gerak anu bakal nyababkeun daérah ieu dikenal salaku granulasi panonpoé. Granulasi surya ieu tanggung jawab nyebarkeun sadaya panas.

Suhu panonpoe internalna 15 juta derajat Celsius, sedengkeun anu éksternal nyaéta 5.500 derajat celcius.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan suhu panonpoé.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.