Hareupeun haneut

awan

Kami terang yén massa hawa mangrupikeun awak atmosfir anu ageung aya di jero anu aya kalembaban sareng kaayaan suhu anu bénten-bénten anu nyatakeun jinis massa hawa anu urang kaayaan. Massa hawa ieu ngadopsi karakteristik daérah dimana éta kabentuk sareng gumantung kana gerakan anu dihasilkeun nalika didamel. Gumantung kana stabilitas massa hawa urang tiasa mendakan jinis-jinis hareupna. Dinten ieu urang badé nyarioskeun dahi haneut sareng ciri-cirina.

Upami anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis asal sareng akibat tina payuneun haneut, ieu tulisan anjeun.

Massa hawa sareng stabilitas atmosfir

fitur hareup haneut

Pikeun ngartos naon anu payuneun haneut, urang kedah terang dinamika atmosfir anu aya hubunganana sareng fungsi massa udara. Kestabilan sadaya massa hawa nyaéta anu nangtukeun hawa atmosfir anu lumangsung di daérah anu tangtu. Nalika urang gaduh hawa anu stabil urang nyarios ngeunaan daérah anu gerakanna teu kénging vertikal. Ku alatan éta, formasi awan présipitasi moal tiasa lumangsung. Nalika aya stabilitas atmosfir, pantes pisan pikeun nyarioskeun antislon. Sedengkeun hawa anu stabil resep kana cuaca anu saé.

Di sisi anu sanésna, nalika aya hawa anu henteu stabil, urang tingali yén gerakan nangtung dipayunkeun sareng awan hujan dihasilkeun kalayan cuaca anu kasar. Kaayaan ieu aya hubunganana sareng déprési kusabab turunna tekanan atmosfir sareng nyiptakeun badai.

Upami massa hawa medar dina permukaan anu langkung tiis, éta dianggap massa hawa anu haneut. Gerakan ngalangkungan permukaan anu ngagaduhan suhu anu langkung handap bakal mimiti tiis dimana éta pang caketna kana taneuh. Ku cara kieu, sakumaha hawa dina beungeut cai mimiti tiis janten langkung padet sareng beurat. Kalayan jenis ciri ieu, gerakan hawa vertikal dicegah, sahingga nyiptakeun massa hawa anu stabil. Stabilitas ieu kasohor ngagaduhan angin lemah, inversi suhu nangtung anu nyababkeun kanaékan lebu polutan anu aya dina lapisan handap. Stabilitas ieu mangrupikeun masalah pikeun kota-kota anu paling tercemar. Kami ogé ningali sababaraha kasusah pikeun pisibilitas lengkep sareng sababaraha awan kalayan pangembangan nangtung.

Di sisi anu sanésna, upami massa hawa medar dina permukaan anu langkung haneut tibatan anu disebatna massa hawa tiis. Nalika medar dina permukaan, pangaruh anu sabalikna tina anu parantos kami ngajelaskeun bakal kajadian. Bakal mimiti panas di dasar na sareng aranjeunna bakal janten kirang padet, anu bakal langkung milih gerakan vertikal. Ieu robah janten massa hawa henteu stabil anu nyababkeun paningkatan dina kuatna angin, paningkatan dina pisibilitas, tapi kamekaran awan sareng présipitasi.

Hareupeun haneut

hareupeun haneut

Sakumaha parantos urang tingali, massa hawa dicirikeun ku kaayaan suhu sareng kalembaban anu sami di sakurilingna. Éta pisan sababna naha urang kedah misahkeun massa hawa ku permukaan anu teu eureun-eureun. Gumantung kana ciri anu dipiboga ku aranjeunna dina wates massa hawa, urang tiasa ningali kabentukna payuneun haneut, payuneun anu tiis, payuneun anu dibatesan atanapi payuneun anu cicing.

Hareup sareng haneut dibentuk nalika massa hawa haneut ngahontal hawa anu langkung tiis. Hawa panas condong naék di luhur massa hawa kalayan suhu anu panghandapna. Jisim hawa ieu kalayan suhu anu langkung handap dipikaterang ku nami séktor tiis. Nalika massa hawa tabrakan, kondensasi sareng pembentukan awan salajengna disababkeun. Fitur utami payun sareng haneut nyaéta ngagaduhan lamping alit. Maksudna, biasana ngumbara kalayan kecepatan rata-rata sakitar 30 km / jam sareng jangkung awan na sakitar 7 kilométer. Ieu ngandung harti yén awan anu dominan nyaéta awan anu handap sareng sedeng.

Awan sareng présipitasi berkembang sapanjang permukaan kontak antara dua massa hawa. Antara tampilan méga mimiti sareng awal curah hujan tiasa lumangsung antara 24-48 jam.

Hawa hareup haneut

hujan

Hayu urang analisa naon anu dibawa ku hawa ti payun. Kaayaan atmosfir anu nyababkeun payuneun sareng haneutna dimimitian ku tampilan méga anu luhur. Awan anu luhur ieu dikenal salaku awan cirrus. Aranjeunna condong dina atanapi caket kana pipikiran 1000 kilométer atanapi langkung payun ti payun. Turunna tekanan biasana dimimitian kusabab naékna hawa haneut sareng ditarikna hawa tiis.

Sacara progresif, urang ningali kumaha langit janten mendung nalika ngadeukeutan bagian anu paling penting tina garis henteu stabil. Méga Cirrus janten dina cirrostratus anu kentel beuki seueur janten altostratus. Gumantung kana henteu stabilitas payunna, éta tiasa nyababkeun sababaraha girimis nalika pembentukan awan ieu. Kami ningali yén nilai tekanan tetep turun sareng kecepatan angin ningkat. Urang terang yén angin ngalir ka arah daérah anu kurang tekanan. Ku alatan éta, lamun aya turunna tekanan dina permukaan nalika hawa panas naék, angin bakal ngalir ka arah éta.

Tungtungna, nimbostratus muncul. Jenis awan ieu aya di payuneun anu sami sareng mangrupikeun protagonis tina jemputan anu paling penting. Angin ngahontal tingkat maksimumna sareng tekananna masih turun. Awan handap ogé condong sumping, sapertos strata anu kabentuk ku ningkat kalembaban kusabab hujan anu dihasilkeun. Sababaraha awan ieu nyalira anu tanggel waler pikeun nyumputkeun méga anu langkung luhur sanésna sareng ngahasilkeun kabut frontal. Sakapeung, Halimun ieu tiasa masihan masalah pisibilitas ka cakrawala.

Hareupna maju pisan lemah sareng biasana ngahasilkeun hujan anu lemah sareng sedeng. Karakteristik anu ngadominasi di payun sareng haneut nyaéta, sanaos hujan sedeng sareng lemah, éta bertindak dina luas bumi sareng salami waktos anu lami. Ieu biasana mangrupikeun waktos anu tiis dina ahir usum gugur atanapi mimiti usum semi atanapi nalika usum salju. Dina waktos ayeuna présipitasi tiasa wujud salju sareng dirobih janten hujan salju sareng tungtung hujan.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan payuneun haneut sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.