Halimun sareng halimun

Halimun dina usum gugur

Pasti anjeun parantos heran naon kabut, leres? Éta mangrupikeun patarosan anu seueur di antara urang naroskeun ka diri urang sorangan, bahkan di jaman budak nalika urang hudang urang ningali yén lingkungan dimana urang hirup sigana parantos janten 'lingkungan hantu'. Nya, khususna ieu kuring henteu ngan ukur badé nyarios sareng anjeun tentang halimun, tapi ogé ngeunaan halimun, kumargi duanana konsep sering lieur.

Ku cara ieu, nalika éta kajantenan deui, anjeun bakal terang naon bedana antara halimun sareng halimun

Naon halimun?

Leuweung ku halimun

Halimun nyaéta a hidrometéor, nyaéta, sakumpulan partikel cai, cair atanapi padet, ragrag, ditunda dina atmosfir atanapi diangkat tina permukaan bumi ku angin, atanapi disimpen dina objék dina taneuh atanapi di atmosfir bébas. Éta ngahasilkeun pisibilitas kirang ti 1km. Partikel cai ieu henteu cekap ageung pikeun diendapan ku gravitasi, janten sering digantung.

Kumaha cara ngahasilkeunana?

Hususna salami sasih Désémber sareng Januari di Spanyol, halimun dibintanginya ampir di sadaya matahari terbit seueur komunitas. Éta kabentuk dina kaayaan stabilitas mutlak, nalika badai aya sareng teu aya angin anu niup. Éta lumangsung nalika suhu lapisan handap atmosfir langkung handap dibanding anu langkung luhur, Atanapi naon anu sami: nalika langkung tiis di pantai tibatan di gunung.

Jinis halimun

Bank kabut  

Sanaos urang panginten yén halimun sok sami di sadaya tempat, kanyataanna nyaéta sababaraha jinis dibédakeun:

  • Radiasi: anu urang tingali saatos matahari terbenam dina wengi anu teu aya awan, dina usum gugur. Kandelna saméter sareng henteu lami.
  • Bumi: éta mangrupakeun kabut radiasi, tapi deet pisan. Éta poék kirang ti 60% langit sareng henteu manjangan kana dasar awan.
  • Adveksi: Nalika massa hawa anu panas sareng beurat Uap ngalangkungan taneuh anu tiis, jenis kabut ieu dihasilkeun. Éta pisan umum di basisir.
  • Kukus: nembongan nalika hawa tiis ngalangkungan cai haneut. Halimun ieu dimana urang tiasa ningali di daérah kutub.
  • Presipitasi: Upami hujan sareng hawa handapeun awan garing, pisibilitas urang pasti bakal ngirangan.
  • Sisi bukit: Éta kabentuk nalika angin ngagelebug kana sisi gunung.
  • Ti lebak: jenis kabut ieu mangrupikeun akibat tina inversi termal, disababkeun ku hawa tiis anu tetep di lebak, bari hawa anu langkung haneut ngalangkunganana.
  • Tina és: Éta lumangsung nalika titisan cai beku ditunda di luhur taneuh. Éta pisan umum di daérah kutub.
  • Ka luhur condong: lumangsung nalika aya turunna tekanan kalayan luhurna.

Naha bahaya pikeun kaséhatan?

Henteu pisan. Mindeng dianggap yén enya, éta tiasa nyababkeun urang cilaka, tapi anu leresna mah naon halimun henteu ngabahayakeun. Hawa anu badé dihirupkeun ngan ukur bédana sareng anu urang ngambekan dinten anu sanés nyaéta nyaéta konsentrasi jumlah uap cai anu langkung ageung.

Tapi anu kedah anjeun émut nyaéta jaman harita bakal aya langkung seueur polusi ku henteu niup angin, janten upami anjeun alergi anjeun tiasa perhatoskeun yén gejalana anjeun janten parah. Sareng ku jalan, upami anjeun badé nyandak mobil, tdina ati-ati pisan di jalan.

Naon halimun?

Halimun di jalan

Ayeuna urang parantos ningali halimun naon, hayu urang tingali naon halimun diwangun. Tah, halimun ogé hidrometéor, anu diwangun ku titik-titik cai anu alit pisan, antara 50 sareng 200 micrometers diaméterna. Aranjeunna ngirangan pisibilitas horisontal dina jarak hiji kilométer atanapi langkung.

Éta lumangsung sacara alami ku prosés atmosfir atanapi hasil tina kagiatan vulkanik, sareng éta sering kajadian nalika di atmosfir aya massa hawa tiis dina kaayaan sedeng. Dina halimun hawa umumna henteu ngaraos caket sareng beueus sareng kalembaban relatif aya di handapeun 100 persén. Ciri anu sanésna nyaéta ngabentuk kerudung semu kulawu / biru anu nutupan bentang.

Sareng kumaha kabut benten sareng kabut?

Halimun subuh

Halimun subuh

Aranjeunna dasarna bénten sareng niténanana. Hayu atuh ngajelaskeun: halimun henteu ngamungkinkeun anjeun ningali saluareun 1km, sedengkeun halimun henteu. Salajengna, hawa nalika aya bank kabut caket sareng beueus, kumargi asor relatif caket kana 100%.

Urang ogé bakal terang naha éta halimun iraha urang moal tiasa niténan sinar panonpoé. Halimun, kusabab kirang padet, bakal ngamungkinkeun urang ningali aranjeunna tanpa seueur teuing masalah; Di sisi séjén, ku halimun anu moal mungkin.

Mudah-mudahan kuring parantos netelakeun keraguan anjeun ngeunaan dua fenomena meteorologi ieu anu ngagumkeun barudak sareng jalma déwasa.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

11 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Alexis cenahna

    Tulisan anu saé. Nuhun 🙂

    1.    Monica sanchez cenahna

      Abdi resep éta ngabantosan anjeun, Alexis 🙂

  2.   Ed Velasquez. cenahna

    Halo, kuring hoyong terang upami anjeun terang naon-naon ngeunaan hidrometeor gantung anu sanés anu namina Gael ... Abdi henteu mendakan inpormasi ngeunaan ieu, punten. Sareng tulisan ieu pikaresepeun pisan sareng kuring resep pisan. Nuhun 😀

    1.    Monica sanchez cenahna

      Hai Ed.
      Nya, éta henteu ngiringan bel 🙁. Abdi parantos nalungtik sareng henteu mendakan nanaon ogé.
      Anu tiasa kuring béjakeun nyaéta yén gale, anu mangrupikeun istilah basa Inggris anu hartosna gale, angin anu kuat pisan langkung ti 50km / jam, tapi teu aya deui.
      Kami bungah yén anjeun mendakan tulisan éta pikaresepeun.
      Hiji salam.

  3.   Sergio LoyolaJ. cenahna

    Halo Monica, hatur nuhun pikeun ngagambarkeun kami dina cara didaktik sareng propésional sapertos kitu, panjelasan anjeun saé pisan, gampang dipikaharti sareng seueur gunana.
    Salam ti Chili, wilujeng minggu anu saé.

    1.    Monica sanchez cenahna

      Nuhun kana pangandika anjeun, Sergio 🙂

  4.   Liliana Cabral cenahna

    Penjelasanana langkung saé, éta ngamungkinkeun kuring terang bédana antara dua fenomena ieu sahingga ngajelaskeun yén aranjeunna lereskeun tanpa terang sarébu Nuhun Mónica Sánchez

    1.    Monica sanchez cenahna

      Hatur nuhun ka anjeun, Liliana 🙂

  5.   Ruben Rodriguez Cruz cenahna

    Data anu saé, hatur nuhun pisan, salam ti Mexico

  6.   Omar Quispe Molina cenahna

    Hai Monica Sanchez
    Hatur nuhun pikeun ngajelaskeun ka kami ku cara didaktik sareng propésional, ni'mat anu hébat kuring cicing di Cusco sareng kuring henteu terang naon jinis fénoména anu lumangsung di tempat kuring cicing, Marcapata - Quispicanchin - Cusco, kuring bakal ngahargaan éta upami anjeun masihan kuring inpormasi éta ...
    Salam.

    1.    Monica sanchez cenahna

      Halo Omar.
      Nuhun kana pangandika anjeun.
      Boh tina dua fenomena éta tiasa muncul upami kaayaan anu pas.
      Upami anjeun hoyong terang, iraha waé, upami aya halimun atanapi halimun, anjeun tiasa unggah gambar kana halaman wéb sapertos Tinypic atanapi Imageshack, teras nyalin tautan di dieu.
      Salam 🙂.