Heliocentrism

hélikentrisme

Baheula panginten yén sadaya planét ngurilingan bumi. Téori ieu katelah geocentrism. Engké dina abad ka-XNUMX sumping Nicolaus Copernicus pikeun postulate yén éta téh panonpoé di puseur jagat raya. Mangrupikeun bagian tengah anu sesa planét sareng bentangna dibalikkeun. Téori ieu katelah hélikentrisme.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan heliocentrism, ciri-cirina sareng bédana utamina geocentrism.

Karakteristik hélikosistem

tata surya

Di tengah abad ka-XNUMX, tiori heliocentric atanapi heliocentrism anu diusulkeun ku Nicolaus Copernicus nganggap yén panonpoé mangrupikeun pusat jagat raya, sareng planét sareng bintang ngurilingan éta tibatan Bumi, sapertos anu panginten ti abad ka-XNUMX Maséhi .

Sateuacan diterbitkeun sareng disebarkeun Copernicus's De Revolitionibus Orbium Coelestium (Ngeunaan Révolusi Celestial Orbs, 1543), tiori anu paling kawéntar sareng ditampi di Éropa nyaéta téori astronom Hellenistik Claudius Ptolemy (abad ka-XNUMX Masehi). Ptolemy ngadukung téori Aristoteles yén bumi mangrupikeun pusat jagat raya sareng nyiptakeun modél pikeun ngajelaskeun béda-béda gerak matahari, planét sareng béntang di sakuliling bumi, anu kakeunaan dina karyana Almagest, anu disebarkeun ku urang Arab sareng Kristen. Éta sumebar sacara lega sareng dugi ka abad ka-XNUMX.

Panulis anu mimiti ngajukeun yén panonpoé mangrupikeun pusat jagat raya nyaéta Aristarchus of Samos (270 SM). Anjeunna santo di Perpustakaan Alexandria. Anjeunna ogé ngira-ngira ukuran bumi sareng jarak antara bumi sareng matahari. .jarak. Tapi ideu ieu moal dimeunangkeun tibatan anu dikembangkeun ku Aristoteles. Bumi dibereskeun, dikurilingan ku sababaraha séktor anu panonpoé, bulan, planét sareng bintang-bintang sanésna dilebetkeun. Sistem ieu teras disampurnakeun ku Claudius Ptolemy (145 Masehi), santo sanésna ti Perpustakaan Alexandria.

Tapi urang kedah ngantosan dugi ka abad ka-XNUMX, sareng padamelan pandita Polandia, matematikawan sareng astronom Nicholas Copernicus, sateuacan bumi tiasa diganti ku panonpoe sareng janten pusat jagad raya. Téori hélikémisér nempatkeun panonpoé di tengah jagat raya, sareng Bumi, planét-planét sanésna, sareng bentang-bentang ngurilingan. Copernicus ogé nganggap yén bumi ngagaduhan tilu jinis gerak: gerak ngurilingan panonpoé, rotasi, sareng defleksi sumbu na. Copernicus dumasar téorina na dina leresan teoritis sareng kana sababaraha tabel sareng itungan pikeun ngaduga gerak bintang.

Dina buku anu disebut tadi, Copernicus nyatakeun hal-hal ieu ngeunaan heliocentrism:

"Sadaya bidang ngurilingan Matahari, anu aya di tengah-tengah sadayana [...] sagala gerakan anu sigana kajantenan dina lingkup bintang-bintang anu tetep sanés kusabab gerakan anu terakhir, tapi langkung gerakan bumi ".

Biografi leutik Copernicus

tiori hélemétris

Nicolás Copernicus lahir kana kulawarga jegud anu padamelan utami nyaéta bisnis. Nanging, anjeunna yatim piatu dina yuswa 10 taun. Nyanghareupan katiisan, pamanna ngurus anjeunna. Pangaruh pamanna ngabantosan Copernicus kéngingkeun pangwangunan anu hébat dina budaya sareng salajengna ngarangsang panasaran masarakat ngeunaan jagad raya.

Dina 1491 anjeunna lebet Universitas Krakow dina kaayaan pamanna. Dipercaya yén upami Copernicus henteu janten yatim piatu, Copernicus moal aya sanés ngan ukur pangusaha sapertos kulawargana. Parantos tingkat anu langkung luhur di paguron luhur, anjeunna teras-terasan angkat ka Bologna kanggo ngalengkepan latihanana. Anjeunna ngiringan kursus hukum kanon sareng nampi pitunjuk ti humanisme Italia. Sagala gerakan budaya dina waktos éta ngagaduhan pangaruh anu pasti dina ilhamna pikeun mekarkeun téori hélemétris anu nyababkeun révolusi.

Pamanna pupus dina 1512. Copernicus teras damel di jabatan kanonik ngeunaan kanonik. Éta parantos aya dina taun 1507 nalika anjeunna ngajelaskeun éksposisi kahijina ngeunaan téori hélikétris. Beda sareng anu diduga yén Bumi mangrupikeun pusat Alam Semesta sareng yén sadaya planét, kalebet Matahari, ngurilingan éta, sabalikna aya kakeunaan. Tapi karya anu tungtungna nyababkeun téorina na, On the Revolutions of the Celestial Orbs, diterbitkeun dina 1543, taun anu sami yén Copernicus maot akibat stroke.

Heliocentrism sareng geocentrism

geocentrism sareng heliocentrism

Dina tiori ieu, dititénan kumaha panonpoe janten puseur sistim tatasurya sareng bumi ngurilinganana. Dumasar kana téori hélikisentris ieu, sadaya anu diajar astronomi mimiti ngahasilkeun sareng ngadistribusikaeun sajumlah ageung salinan tulisan tangan tina rencana éta. Kusabab téori ieu, Nicholas Copernicus dianggap astronom anu luar biasa. Sadaya panilitian anjeun ngeunaan jagat raya kedah dumasar kana tiori yén planét-planét ngurilingan matahari.

Karya Copernicus parantos dilegaan pikeun ngajelaskeun sareng membela téori hélikosentris kalayan jéntré. Henteu anéh, pikeun ngalaan téori anu ngarobih sadaya kapercayaan ayeuna ngeunaan alam semesta, éta kedah dibela ku bukti anu tiasa ngabantah téori.

Dina padamelan éta, urang tiasa ningali yén jagad raya ngagaduhan struktur bulat anu terbatas, dimana sadaya gerakan utamina bunder, sabab éta hiji-hijina gerakan anu cocog pikeun sifat awak langit. Dina tesis na, seueur kontradiksi anu tiasa dipendakan sareng konsep jagad raya sateuacan ieu. Sanaos bumi henteu janten pusat sareng planét henteu aya deui di sakurilingna, teu aya pusat anu dibagi sadaya benda langit dina sistem na.

Di sisi anu sanésna, saméméhna geocentrism nuju maksa. Mangrupikeun modél anu ngawangun jagad raya aya hubunganana sareng posisi Bumi. Diantara pernyataan dasar tiori ieu kami mendakan:

  • Bumi mangrupikeun pusat jagat raya. Mangrupikeun sésa planét anu gerak dina éta.
  • Bumi mangrupikeun planét anu tetep di luar angkasa.
  • Mangrupikeun planét anu unik sareng khusus upami urang ngabandingkeun sareng sésa-sésa badan langit.. Ieu kusabab henteu gerak sareng gaduh ciri anu unik.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan hélikosistem sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.