Gurun dunya

Aya seueur jinis padang pasir di dunya. Éta mangrupikeun bioma terestrial anu nampi sahenteuna hujan sareng jumlah radiasi surya anu paling luhur sapanjang taun. Kaseueuranana ngagaduhan suhu anu luhur pisan, dina sababaraha kasus ngahontal 60 derajat dina tingkat taneuh nalika sinar panonpoé. Nanging, henteu sadayana gurun dunya gaduh suhu luhur. Aya ogé anu suhu handapna ngadominasi.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri padang pasir di dunya.

Ciri-ciri gurun

fauna gurun dunya

Lokasi bioména sapertos kieu éta antara lintang 15 sareng 35 derajat lintang dina duanana belahan bumi. Di daérah-daérah ieu kami mendakan sirkulasi hawa anu ngahasilkeun handap asor dina lingkungan. Kaseueuran gurun dunya biasana aya hubunganana sareng hujan orografi. Endapan ieu mangrupikeun gunung anu kapendak sareng gunung anu luhurna. Nalika massa hawa naék kana gunung, éta bakal tiis sareng beueus, ngahasilkeun curah hujan dina bentuk hujan. Masalahna nyaéta hujan dipicu di gunung éta nyalira sareng éta hipu yén bagian sanés lampingna ngagaduhan kaayaan asor anu handap sareng laun-laun panas.

Upami urang perhatoskeun gunung anu panggedéna di dunya, sahingga dina bagian leeward nyaéta dimana aya gurun kusabab kaayaan anu parantos kami sebatkeun. Daérah paling gurun di dunya nyaéta daérah dimana aya tekanan atmosfir anu luhur anu tetep ampir angger sapanjang taun. Urang bade ningali anu mangrupikeun gurun utama dunya sareng daérah anu panas. Gurun Sahara, Gurun Australia sareng Gurun Atacama nyaéta sababaraha hal anu paling penting.

Jenis sareng ékosistem gurun dunya

gurun dunya

Tapi dina planét éta aya sababaraha jinis gurun gumantung kana ciri na. Hayu urang tingali naon masing-masingna:

  • Gurun buana tengah-lintang: Éta nyaéta jalma-jalma anu aya di sisi anu sanés ti keluhan pagunungan Lee kaserang kaayaan usum garing sareng suhu luhur kusabab kanyataan yén curah hujan di daerah gunung.
  • Gurun Amérika Kalér: gurun ieu dicirikeun ku suhu luhur sareng gersang anu luhur pisan.
  • Gurun pasir: nyaéta jalma-jalma anu tempatna caket basisir.
  • Gurun Australia: Sakumna daérah ieu menonjol kusabab tingkat hawa anu luhur pisan.
  • Gurun subpolar sareng gunung: gurun ieu menonjol kusabab ngagaduhan suhu anu handap sareng tingkat kaanekaragaman hayati kusabab kaayaan lingkungan anu ekstrim.
  • Gurun tropis sareng subtropis: aranjeunna gaduh panyuluhan anu langkung alit kusabab kanyataan yén iklim tropis biasana rawan nyiptakeun lingkungan anu pikaresepeun pikeun ngembangkeun keanekaragaman hayati.

Ékosistem gurun mangrupikeun tingkat gersang anu luhur, kusabab kaayaan lingkungan anu ekstrim. Sababaraha gurun, sapertos gurun Sahara, nampi sacara praktis henteu aya hujan sapanjang taun. Ieu ngajantenkeun bentuk kahirupan anu dipendakan di tempat-tempat ieu ampir teu aya. Dina kasus séjén, urang ngagaduhan gurun anu nampi hujan, tapi éta sporadis pisan. Normalna, endapan ieu biasana dibarengan ku badai.

Gurun anu gaduh curah hujan langkung sakedik condong ngagaduhan tingkat kaanekaragaman hayati anu langkung luhur. Spésimen anu tiasa dipendakan nyaéta rungkun tahan kakeringan, kaktus sareng pepelakan sanés anu kagolong kana kelompok succulents. Kaktus dipasihkeun dina bentuk anu narilep sareng ngamungkinkeun ngalegaan nalika nyerep cai nalika hujan. Salaku tambahan, nalika aya hujan pepelakan taunan kembangan dina cara anu langkung kuat.

Sedengkeun pikeun sato, réptil sareng serangga parantos nunjukkeun adaptasi anu luar biasa pikeun lingkungan anu garing. Kaseueuran aranjeunna gaduh kabiasaan wengi pikeun nyingkahan hawa anu luhur dinten ieu. Aya ogé sababaraha anu aktip salami bulan anu langkung tiis. Aya sababaraha ékosistem anu aya di dataran luhur sareng lintang anu nyababkeun aranjeunna kakeunaan hawa anu handap nalika usum salju. Di dieu urang ngagaduhan gurun Nevada sareng Utah anu biasana kahontal ku salju.

Kaayaan di gurun dunya

Urang bade ningali naon sababna aya amplitudo termal anu hébat sareng kalangkungan hujan di tempat ieu. Lingkungan gersang biasana aya di daérah tekanan tinggi anu bertindak salaku wates météorologi antara lintang tropis sareng garis lintang sedeng. Di daérah-daérah ieu gerakan hawa naék dina permukaan ka arah sisi sabalikna daérah tekanan tinggi. Hawa ieu dirojong ku hawa séjén anu turun ngaliwatan tingkat luhur salaku bagian tina sirkulasi sél Hadley sakabéh.

Hawa anu ngagelebug di gurun dunya dicirikeun ku panas sareng garing. Dina tingkat taneuh aya inversi suhu anu nyababkeun daérah tengah tekanan tinggi janten dicirikeun ku henteuna lalaki sareng saeutik présipitasi. Di sisi anu sanésna, urang gaduh panangan manusa anu nyababkeun daérah-daérah anu tangtu dimana aya pepelakan anu intensif atanapi pikeun leuweung ngahasilkeun pangaruh négatip anu nyababkeun gurun pasir. Desertifikasi mangrupikeun salah sahiji dampak lingkungan anu nyababkeun leungitna taneuh anu subur di sakumna dunya sareng réduksi anu cukup dina kaanekaragaman hayati.

Alesan sanés naha kaayaan parah ieu aya di iklim gurun. Ku ayana daérah tekanan rendah dina tingkat taneuh anu dihasilkeun ku suhu siang siang sareng langit anu jernih, aya daérah anu thermometers naék kana nilai 40 derajat sareng langkung luhur.

Lantai

Taneuh gurun dunya nunjukkeun saeutik pisan pakean sareng teu ngandung humus. Cai mibanda tékstur keusik sareng dina sababaraha diantarana katingali dina tumuhna pepelakan. Tumuwuhna ieu nyayogikeun akumulasi puing pepelakan dina permukaan taneuh sareng sumber tuangeun pikeun fauna. Kurangna filtrasi cai sareng pelapukan kimia ngajantenkeun aranjeunna kirang subur.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan gurun dunya sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.