Gurun Sonoran

gurun Sonora

El Gurun Sonoran éta bagian tina koridor vast ékosistem gersang di Amérika Kalér nu manjangan ti tenggara kaayaan Washington ka nagara Hidalgo di dataran luhur sentral Mexico, sarta ti Texas sentral ka basisir sagara. Baja California Peninsula.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan gurun Sonoran, naon ciri na pentingna.

Ciri utama

kaktus badag

Koridor gersang ieu ampir sajuta kilométer pasagi dibagi kana opat gurun anu hébat:

  • The Great Basin.
  • Gurun Mojave.
  • Gurun Sonoran.
  • Gurun Chihuahuan.

Gurun Greater Chihuahuan diwangun ku runtuyan dataran rendah anu ngurilingan Teluk California atanapi Laut Cortez. Sanaos éntitas tunggal di Amérika Serikat, nalika asup ka Méksiko, éta ngabagi dua ka daérah buana gersang, sacara teknis katelah Gurun Sonoran, sareng gurun basisir anu ngalegaan sapanjang jazirah Baja California. Dipikawanoh salaku Gurun Baja California.

Ieu kompléks Sonora-Baja California gurun, sakumaha urang ngartikeun dieu, ngawengku 101,291 kilométer pasagi Baja California gurun jeung 223,009 kilométer pasagi gurun Sonoran leres. Gemblengna, 29 persén (93,665 kilométer pasagi) wewengkon gurun ieu aya di Amérika Serikat, jeung sésana 71 persén (230,635 kilométer pasagi) di Mexico. Urang ngira-ngira yén nepi ka 80% wewengkon gurun tetep gembleng

Dibandingkeun jeung wewengkon sabudeureunana, pagunungan di Gurun Sonoran aranjeunna henteu luhur, rata-rata, ngeunaan 305 méter. Pagunungan anu paling kasohor nyaéta gunung Coklat sareng Chaquewara di California, gunung Cofa sareng Haquajara di Arizona, sareng gunung Pinacote di Mexico.

Iklim Gurun Sonoran

bentang gurun Sonoran

Wewengkon ieu mangrupikeun salah sahiji anu paling garing sareng paling panas di Amérika Kalér, kalayan suhu usum panas ngaleuwihan 38 ° C. Usum tiis hampang, kalayan suhu Januari antara 10ºC sareng 16ºC. Paling gurun nampi kirang ti 250 mm curah hujan per taun. Ku sabab kitu, ampir sakabéh cai anu dipaké asalna tina taneuh handap atawa ti rupa-rupa walungan, kayaning Colorado, Gila, Uyah, Yaqui, Fuerte jeung Sinaloa, nu meuntas gurun ti gunung jeung sabudeureun.

tatanén irigasi mangrupa bagian penting tina ékonomi wewengkon urang, sarta tabel cai geus turun nyirorot saprak 1960. The Central Arizona Project mangrupakeun sistem cai make-up badag nu nyadiakeun jutaan galon cai sapopoé. ti Walungan Colorado ka gurun wétan, utamana wewengkon Phoenix jeung Tucson.

flora

Di daérah anu lega ieu, flora ngalangkungan dua fase, usum subur sareng usum halodo, anu paling hese pikeun sato anu nyicingan éta. Kawas sakabeh deserts hébat Amérika Kalér, Gurun Sonoran dicirikeun ku kaktus badag, jenis kaktus nu remen muncul dina pilem Cowboy. Ukuran kaktus anu pikaresepeun ieu ti ukuran jempol dugi ka 15 m, teu boga daun, boga cucuk ngajaga diri tina sato haus, aranjeunna gaduh batang succulent frilly, akar maranéhanana dirancang pikeun bubu saloba cai mungkin. Éta tiasa ngahontal dugi ka 10 ton, kalayan opat perlima atanapi langkung tina éta cai. Éta ogé bisa hirup nepi ka 200 taun sarta tumuwuh lalaunan, tumuwuh hiji méter unggal 20 nepi ka 50 taun.

Sedengkeun gurun mangrupa dunya terasing jeung tétéla mandul salila halodo, nalika hujan mimiti ragrag, hirup reappears salaku paradise a. Sagalana pinuh ku warna kaktus mekar dina warna biru, beureum, koneng sareng bodas, bangkong muncul tina ranjang garing ti situ pikeun baranahan, siki dandelion dormant nu mekar sarta ngahasilkeun leuwih siki pikeun mastikeun kalanggengan maranéhanana.

Sagalana janten dunya héjo sarta warni. Tangkal sapertos palo blanco, palo iron, toote, palo verde, sareng mesquite gaduh sistem adaptasi anu sanés, sapertos tumuh di sisi walungan sareng lereng pasir, langkung pondok tibatan angin kompensasi, sareng aranjeunna boga kai pisan teuas sarta akar panjang nu bisa ngagem handap. Lebetkeun bumi dugi ka manggih embung. Contona, tangkal mesquite ampir akar nalika masih ngora, tapi lamun manggihan cai bakal tumuwuh.

Sonoran Gurun Satwa

gurun panggedena di Amérika Kalér

Sabalikna, fauna gurun Sonoran ngagunakeun sistem survival sorangan, sarta serangga kayaning lancah jeung kalajengking geus diajar hirup nyaman di dunya kontras ieu. Sababaraha endog udang ngagolér dina balong garing, sareng nalika ngeusian, sasatoan hirup. Luar biasa sakumaha sigana, Aya kira-kira 20 spésiés lauk di gurun Amérika Serikat sareng Sonora, sarta unggal sahijina ogé geus kapanggih cara salamet dina iklim sabalikna mun alam maranéhanana. Di sisi séjén, aya ogé réa pisan réptil kayaning kadal, iguana, kadal, oray, kuya jeung oray anu nyieun imah maranéhanana di gurun.

Manuk ogé hadir, sarta dina soré di Aguayes anjeun tiasa ningali sparrows, woodpeckers, japati, puyuh jeung wayfarers datang nginum, jeung dua panungtungan ieu bisa ditempo ngajalankeun ngaliwatan bushes. Aya ogé manuk pamangsa, kayaning manuk sparrowhawk, anu ngadahar manuk leutik jeung rodénsia, kayaning beurit kangguru atawa kancito.

Fauna séjén di Gurun Sonoran diwangun ku mamalia, loba diantarana, kayaning coyotes, foxes, rodénsia, hares jeung kelenci, hirup di burrows jero taneuh sampurna terasing ti dunya luar, boh panas jeung panonpoé, tiis jeung halodo. , maranéhna bakal ngumpulkeun dahareun di saung ieu salamet. Sanajan kitu, cougars hirup di guha jeung saung batu.

sato gurun lianna kawas domba bighorn jeung kijang bigal nu hirup dina batu inaccessible jeung gunungÉta mangrupikeun piala moro anu dihargaan pikeun tandukna anu éndah, ku sabab éta para poachers sok milarian aranjeunna sareng nempatkeunna dina ambang punah.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan gurun Sonoran sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.