Gunungapi Krakatoa

gunungapi krakatoa

Nalika urang ningali nami Krakatoa kami ngarujuk kana hiji gunung vulkanik anu aya di Selat Sunda propinsi Lampung, antara Jawa sareng Sumatra, Indonésia. Sanaos disebat Gunung seuneuan Krakatoa, di pulau ieu ngagaduhan 3 kerucut vulkanik. Éta janten kasohor ku musibah serius anu disababkeun dina 1833 nalika letusan vulkanik ngancurkeun sakumna pulau sareng mangaruhan daérah anu pang caketna.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan asal usul, formasi sareng ciri gunungapi Krakatoa.

Ciri utama

kalahiran pulau anyar

Indonésia mangrupikeun nagara vulkanik anu tinggi kusabab gaduh sakitar 130 gunung seuneuan aktip, langkung seueur tibatan nagara-nagara sanés di dunya. Kusabab kitu, teu jarang pikeun warga nyaksian letusan anu kawilang sering sareng letusan anu bénten-bénten intensitasna. Gunung berapi Krakatoa mangrupikeun gunung stratovolcano, anu diwangun ku lava, lebu, apung, sareng bahan-bahan piroklastik anu sanés.

Pulo ieu panjangna 9 kilométer, lega 5 kilométer sareng legana sakitar 28 kilométer pasagi. Lakata di beulah kidul 813-820 méter dpl; Pebu Atan di belah kalér aya 120 méter dpl sareng Danan di tengahna 445-450 méter dpl.

Kusabab Krakatoa mangrupikeun gunung stratovolcano sareng gunungapi jenis ieu sering dipendakan di luhur zona subduksi, tempatna aya dina piring Eurasia sareng piring Indo-Australia. Zona subduksi mangrupikeun titik dimana kerak laut ditumpes sabab arus konveksi konvergen di dinya. Hasilna, hiji piring tektonik tilelep dina piring anu sanés.

Sateuacan letusan gunungapi taun 1883, Krakatoa mangrupikeun bagian tina sakumpulan alit pulau caket dieu: Lang, Venlaten, sareng pulau kecil Poolsche Hoed, ogé pulau-pulau anu langkung alit. Ieu mangrupikeun sésa-sésa letusan gunungapi skala badag samemehna, anu kajantenan di sababaraha waktos di jaman prasejarah sareng ngawangun kawah panjang 7 kilométer atanapi déprési diantara aranjeunna. Sésa-sésa letusan vulkanik kuno mimiti ngahiji, sareng saatos mangtaun-taun, kusabab kagiatan lempeng tektonik, kerucut kasebut ngawangun janten Pulo Krakatoa.

Gunung bitu Krakatoa

gunung bitu krakatoa

Gunung seuneuan Krakatoa dipikaterang salaku salah sahiji gunung seuneuan anu paling cilaka dina catetan. Nyatana, gunung seuneuan berlapis dicirikeun ku letusan ngabeledug kusabab lava na ngandung seueur résiko andesit na dacite, anu ngajantenkeun kentel pisan sareng nyababkeun tekanan gas ngawangun dugi ka tingkat anu luhur pisan.

Teu aya catetan anu jelas ngeunaan gunung bitu anu lami pisan. Dina taun 416 d. C., ieu disebatkeun dina naskah "Pararaton atanapi Book of the Kings" ngeunaan riwayat raja-raja Jawa Wétan. C. Aya ledakan anu teu acan dikonfirmasi dina sajarah. Kinten-kintenna, dina taun Masehi 535. C. Letusan éta kajantenan langkung ti sababaraha bulan, anu ngagaduhan pangaruh ageung dina iklim beulahan bumi kalér.

Nembongan yén aya dua bituna dina 1681, anu katingali sareng kacatet dina buku harian para navigator Belanda John W. Vogel sareng Elias Hesse. Dina sababaraha taun ka pengker, kagiatan gunungapi masih sengit, tapi teras surut sareng henteu sigana bahaya pikeun warga satempat. Malah dina awal taun 1880an, gunungapi Krakatoa dianggap punah kusabab letusan utama terakhir lumangsung dina 1681. Nanging, kaayaan ieu badé robih.

Tanggal 20 Méi 1883, Perbuatan mimiti ngaluarkeun lebu sareng lebu. Enjing éta, kaptén kapal Jerman Elizabeth ngalaporkeun gaduh katingali mendung sakitar 9-11 kilométer jangkung di Pulo Krakatoa anu teu aya padumukan. Dina pertengahan Juni, kawah Perbuatan ampir musnah. Kegiatanna henteu lirén, tapi dina bulan Agustus ngahasilkeun skala bencana.

Kira-kira jam 1 sore dina Minggu, 26 Agustus, Krakatoa ngalaman bituna skala ageung kahijina, sabab ledakan anu matak pikasebeleun nyiptakeun awan puing anuÉta naék 25 kilométer di luhur pulau sareng nyebar ka kalér dugi ka ngahontal sahenteuna 36 kilométer jangkungna. Anu parah lumangsung dinten énjingna: kusabab tekanan anu akumulasi, aya 4 ledakan énjing-énjing, anu ampir ngabeledugkeun Pulo Jawa. Dina Agustus 1883, aya opat ledakan anu lengkep ngancurkeun Pulo Jawa.

Sora anu dihasilkeun parantos dianggap sora anu pangageungna dina sajarah sareng peupeus gendang telinga jalma anu caket di daérah éta. Sora ieu kadéngé sakitar 3.110 kilométer ti Perth, Australia Kulon sareng Mauritius. Kusabab ledakan anu telenges, aya tsunami, ombak na jangkungna sakitar 40 méter sareng ngalih ka basisir kulon Sumatra, Jawa Barat sareng pulau-pulau caketna kalayan laju sakitar 1.120 kilométer per jam. Angka korban maot langkung ti 36.000.

Debu sareng gas anu dikaluarkeun ku gunungapi Krakatoa di taun 1883 tetep di atmosfir dugi ka 3 taun. Gunung seuneuan ngaleungit sareng kawah anyar didamel, sareng dugi ka taun 1927 daérah éta mimiti nunjukkeun tanda-tanda kagiatan gunungapi. Pulo vulkanik énggal muncul di taun 1930 sareng teras dijantenkeun Anak Krakatoa (putra Krakatoa). Pulo tuwuh nalika mangtaun-taun.

Iklim, flora sareng fauna

pulau vulkanik

Pulo ieu ngagaduhan iklim haneut sareng beueus kalayan suhu antara 26 ° dugi 27 ° Celsius. Letusan masif musnah sadayana kahirupan di daérah éta sareng muncul deui dina taun 1927 salaku gunungapi Anak Krakatoa. Tapi sacara umum, aya 40.000 spésiés pepelakan di Indonésia, kalebet 3.000 tatangkalan sareng 5.000 anggrek. Dataran handap kalér daérah didominasi ku pepelakan leuweung hujan, sareng dataran handap kidul didominasi ku bakau sareng korma nipa.

Fauna diwangun ku spésiés ti daérah tropis Afrika sareng Amérika, tapi masing-masing pulau ngagaduhan spésiés anu béda. Orang utan ngan ukur tiasa ditingali di Sumatra sareng Kalimantan; macan di Sumatra sareng Jawa, bison sareng gajah di Jawa sareng Kalimantan, ngan ukur tapir sareng siamang di Sumatra.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, aya gunung seuneuan anu parantos leres-leres nandaan sateuacan sareng saatos dina sajarah. Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan gunungapi Krakatoa sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.