Sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan gunung seuneuan Kilauea

Gunung seuneuan Kilauea

Gunung seuneuan Kilauea Mangrupikeun salah sahiji ti 5 gunung seuneuan anu ngawangun pulau Hawaii. Éta dipikaterang di dunya salaku salah sahiji anu pang aktip di planét ieu. Nami na asalna tina basa Hawaii sareng hartosna "ngalungkeun" atanapi "nyiduh." Ngaran ieu kusabab kanyataan yén éta mangrupikeun salah sahiji gunung seuneuan anu ngusir langkung seueur lava sareng gas sapanjang hirupna.

Dina tulisan ieu kami badé ngalaksanakeun kajian anu mendalam ngeunaan ciri gunungapi sareng jinis letusan anu lumangsung dina sababaraha dinten terakhir. Naha anjeun hoyong terang sadayana ngeunaan gunungapi terkenal ieu?

Fitur gunungapi Kilauea

Kilauea tanpa bitu

Éta gunungapi anu kagungan ka kelompok gunung seuneuan tameng. Biasana diwangun ku ampir sadayana tina lava anu cairan pisan. Diaméterna langkung ageung tibatan jangkungna na. Khususna, ukuran na 1222 méter sareng ngagaduhan kaldera di puncak na anu sakitar 165 méter sareng lébar lima kilométer.

Tempatna di beulah kidul-wétaneun pulau Hawaii sareng mirip pisan sareng gunung seuneuan anu caket disebatna Mauna Loa. Salami mangtaun-taun élmuwan nganggap yén Kilauea mangrupikeun formasi anu napel na Mauna Loa. Nanging, ku panilitian anu langkung maju aranjeunna tiasa terang yén éta gaduh ruang magma nyalira anu dugi ka jero langkung ti 60 kilométer. Gunungapi ieu henteu gumantung kana anu sanés pikeun ngalaksanakeun kagiatanana.

Dina gempungan di ruang magma aya kawah bunder leutik sakitar 85 méter jero. Éta dipikaterang ku nami Halemaʻumaʻu. Ieu ngandung harti yén éta mangrupikeun salah sahiji pusat aktipitas gunungapi anu paling aktif di sakumna gedong. Lamping gunung seuneuan henteu lungkawing pisan sareng anjeun tiasa nyarios yén luhurna lengkep datar.

Prosés latihan

Lava retakan kabentuk

Alesan éta mangrupikeun gunung seuneuan paling aktif di sakumna pulau Hawaii nyaéta sabab anjeunna anu bungsu. Gunung seuneuan ngirangan kagiatanana mangtaun-taun. Sadaya kapuloan anu ngawangun Hawaii ayana dina tempat anu panas di Samudra Pasipik. Anu ngajantenkeun aranjeunna istiméwa nyaéta gunung seuneuan ieu henteu kabentuk dina wates lempengan tektonik, henteu sapertos anu sanésna.

Gunungapi Kilauea asalna ku cara kieu. Magma di jero Bumi lalaunan naék kana permukaan tempat tempat ayana panas. Dina waktos éta, kalayan jumlah massa anu ngabakar sapertos kitu, kulit bumi henteu tahan ku tekanan sareng rusak. Patahan ieu nyababkeun magma naék ka permukaan sareng sumebar dimana-mana.

Sacara umum, sadaya gunung seuneuan anu kagolong kana kelompok tameng mangrupikeun hasil tina akumulasi kontinyu lava anu cairan pisan. Formasi ieu henteu dilakukeun dina sababaraha bulan, tapi jutaan taun kedah ngalaksanakeun ieu.

Gunungapi ieu, dina awalna, aya handapeun laut. Saatos akumulasi magma, éta naék ka permukaan kira-kira 100.000 taun ka pengker. Ieu umur anu cukup ngora pikeun gunung seuneuan. Kaldera mimiti ngabentuk dina sababaraha tahap ngan 1500 milyar taun ka pengker. Ku alatan éta, kagiatanana jero. 90% permukaan kaldera diwangun ku aliran lava anu umurna kirang ti 1100 taun. Di sisi anu sanésna, 70% permukaan gunung seuneuan nembé yuswa sahandapeun 600 taun. Umur ieu lemah pisan pikeun gunungapi. Anjeun tiasa nyarios yén anjeunna masih budak.

Jinis batu paling umum anu urang tiasa mendakan di Kilauea éta basalt sareng picrobasalt.

Kilauea bitu

Letusan gunungapi Kilauea

Sakumaha parantos disebatkeun sateuacanna, éta mangrupikeun gunung seuneuan paling aktif di planét sareng parantos aktif ti saprak bitu anu dirékam munggaran. Éta lumangsung sakitar taun 1750. Kaseueuran kagiatan vulkanikna antara taun 1750 sareng 1924. Nanging, kagiatan ieu langkung alit tibatan engké. Saolah-olah gunungapi ieu nembé ngamimitian mesin. Dina 1924 éta bitu ngabeledug sareng dugi ka 1955 gunung bitu na langkung pondok.

Letusan gunungapi Kilauea ayeuna disebut Pu'u O'o sareng éta dimimitian 30 taun ka pengker. Dimimitian tanggal 3 Januari 1983. Éta diaku ku munculna lava lebur dina fisur panjang 7 kilométer. Nalika mangtaun-taun parantos kalangkung, éta ngaluarkeun sababaraha pucuk lava sacara teras-terasan tapi ku cara tenang.

Bitu ayeuna

Lava ngaliwat

Dina bulan Méi 2018 ieu, gunungapi Kilauea ngamimitian bituna lava éta Éta nyababkeun gempa bumi saageung nepi ka 6,9 sareng 5,7. Jumlah ageung lava anu dipecat, sateuacanna sareng mukaan sela ageung kapaksa pasukan kaamanan ngalaksanakeun évakuasi. 1700 jalma diusir ti imahna.

Lava parantos ngancurkeun sakitar 35 gedong. Diantara kota anu paling kapangaruhan kami mendakan Leilani Estates sareng Lanipuna Gardens, dimana lava katutupan imah, jalan sareng ngamimitian seuneu alit. Bahaya gunung seuneuan sanés ngan ukur lava, tapi gas-gas anu dipancarkan. Serangkaian gas teras-terasan dipancarkan ngalangkungan retakan anu ngarusak kasihatan manusa. Diantara gas anu dipancarkeun nyaéta sulfur dioksida, toksik anu kuat.

Para ahli nyatakeun yén bahaya nyata keretakan dimana jalma-jalma ieu mendakan diri Sanés ngusir lava, tapi gas-gas anu dikaluarkeun. Aya zona narekahan anu ageung pisan di retakan wétan, éta mangrupikeun zona lemah. Magma mimiti hijrah sareng ngalih ka arah éta. Nyatana, danau lava kawah parantos turun langkung ti 100 méter dina sababaraha dinten.

Lava ogé mawa sababaraha résiko, sabab éta ngabeledug sababaraha kali. Nanging, jalma-jalma tiasa gampang kabur tina aliran lava salami aranjeunna henteu kajebak. Deukeut teuing tiasa bahaya kusabab émisi gas.

Dina galeri poto ieu anjeun bakal ningali karusakan anu disababkeun ku gunungapi Kilauea:

Dina pidéo ieu anjeun tiasa ningali nyalira kumaha lava na:

Sakumaha anjeun tiasa tingali, Kilauea, salah sahiji gunung seuneuan paling aktif di dunya, nyiptakeun sajarah anyar dina kahirupan warga Hawaii.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.