Gunung seuneuan

Laut awan gunung seuneuan Teide

Nalika urang nyarioskeun puncak paling luhur di Spanyol urang sok nyebatkeun Gunung Teide. Tempatna di Pulo Tenerife milik kepulauan Kapuloan Canary. Éta sanés ngan ukur titik pangluhurna di Spanyol, tapi ogé pikeun sadaya lahan di tengah Samudra Atlantik. Anjeunna Gunung seuneuan Éta dianggap gunungapi paling luhur katilu di dunya nalika diukur tina dasar kulit samudera. Éta ogé dianggap salah sahiji tempat wisata anu pangageungna di Spanyol kumargi ayana di jero Taman Nasional Teide. Éta parantos dinyatakeun salaku Situs Warisan Dunya ku UNESCO.

Kusabab sadaya alesan ieu, urang bakal nyungkeun tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala ciri, géografi, géologi, formasi sareng panasaran gunung api Teide.

Ciri utama

Géologi gunung seuneuan

Pikeun jalma asli daérah-daérah ieu, Guanks, gunung seuneuan Teide dianggap gunung anu suci. Ayeuna, éta mangrupikeun gunung seuneuan anu paling dikenal di dunya. Éta gunungapi stratovolcano atanapi gunung seuneuan. Nyaéta, éta parantos kabentuk salami jutaan taun berkat akumulasi lapisan-lapisan aliran lava anu berturut-turut. Sareng éta lava akumulasi sareng tiis nalika ngalir ngaliwatan tempat anu lungkawing. Henteu ngan saukur akumulasi, tapi ogé bahan padet. Sadaya ieu ngandung hartos yén struktur anu ditempelkeun bentukna dugi gunungapi dina posisi ayeuna.

Sakabéh struktur gunung seuneuan Teide ayana di jero Cañadas. Las Cañadas mangrupakeun kaldera vulkanik kalayan ukuran antara 12 sareng 20 kilométer diaméterna. Total jangkungna Teide nyaéta 3.718 méter dpl. Upami urang ngadaptar salaku akibat tina béda jangkungna di luhur dasar laut, urang tiasa ningali aya jangkungna 7500 méter.

Gunung seuneuan Teide, sasarengan sareng gunungapi Pico Viejo, ngabentuk stratovolcano tunggal. Ieu mangrupikeun komplek vulkanik. Duanana hiji sareng anu sanésna ngagaduhan formasi dina rohangan magmatic anu sami. Biasana, nalika ngajelaskeun duanana gunung seuneuan éta dilakukeun sacara misah. Antara dua, Teide nyaéta anu dianggap paling aktip. Bitu na anu terakhir kacatet dina 1909. Sanaos sigana langkung ti 100 taun parantos kalangkung, dina skala waktos géologis ieu dianggap gunungapi aktip.

Salami usum salju urang tiasa ningali kumaha salju netep di puncak sareng nawiskeun bentang anu pikaresepeun pikeun jutaan anu datang ka Taman Nasional. Hal ieu ngajantenkeun Tenerife tujuan wisata anu relevan pisan sepanjang waktos sataun.

Formasi gunung seuneuan Teide

Gunung seuneuan

Urang bakal ningali deui dina waktos géologis pikeun dugi ka asal vulkanik éstétis. Kuring parantos milih sakumna Pulo Tenerife ti sagara nuturkeun gunungapi. Ieu kajantenan nalika jaman Miosin sareng awal Pliocene. Dina waktos éta, 3 gunungapi tameng nembongan éta Éta téh Teno, Adeje sareng Anaga masif. Gunung seuneuan sapertos ieu ngabentuk seuseueurna bumi anu ayeuna disebut Tenerife.

Dina sababaraha tahap ieu 3 massif ngaganggu letusanana sareng periode kagiatan vulkanik énggal dimimitian dimana struktur anyar kabentuk. Sumbu tengah kaldera kabentuk nalika tahap katilu sareng mekar sapanjang Miocene. Kieu carana kaldera Cañadas dibentuk salaku akibat tina longsor gunung bitu anu gedé sareng teras-terasan sareng gabungan duanana faktor.

Parantos maju dina jaman Pleistosen, urang tiasa ningali yén kompleks Teide-Pico Viejo kabentuk dina kaldera.

Bitu gunung bitu

Tenerife

Sateuacanna kami nyebatkeun yén gunungapi ieu aktip. Letusan gunungapi panungtungan anu parantos kacatet lumangsung dina 1909. Pamilihan ieu lumangsung 10 dinten. Ayana Program Vulkanisme Global Institusi Smithsonian anu didédikasikeun pikeun diajar frékuénsi bituna gunung seuneuan. Ku cara kieu, urang tiasa nyiapkeun bencana anu tiasa disababkeun. Aya bitu anu nyababkeun karusakan serius sareng penduduk kedah diungsikeun. Dina hal ieu, program ieu parantos mastikeun 42 bituna anu 3 diantarana henteu dikonfirmasi.

Sareng éta nyaéta liang curhat yén gunungapi Teide parantos maju cukup bahan piroklastik ti saprak dibentukna. Nanging, bituna gunungapi anu mimiti anu dititénan nyaéta dina 1492. Letusan ieu nyababkeun sakumna pulau Tenerife didamel lami-lami. Hijina bitu dina gempungan na kajadian sakitar 850 Masehi

Kabeneran teu aya populasi manusa caket gunungapi ieu, janten bahaya na henteu luhur. Aya gunung seuneuan séjén di dunya dimana dina radius 100 kilométer aya langkung ti 766000 jalma. Dina kajadian aya bitu di Pulo Tenerife éta henteu bahaya sapertos di tempat séjén.

Panasaran gunung seuneuan Teide

Kami bade nyaritakeun sababaraha kapanasaran anu sigana anjeun henteu terang ngeunaan gunungapi ieu.

  • Dina taman nasional aya langkung ti 1.000 situs arkéologis. Deposit ieu tanggal ti jaman Guanche anu ngungkabkeun inpormasi anu cekap ngeunaan bentuk kahirupan anu aya dina waktos éta.
  • Dasar Teide butuh waktos 40.000 taun. Sanaos waktos ieu sigana lami pisan, upami urang nyarios tina sudut pandang géologis mangrupikeun interval anu cekap pondok. Maka, tiasa disebatkeun yén hawa mangrupikeun gunungapi ngora.
  • Lahan di sekitar gunungapi mangrupikeun anu paling subur di sakumna planét. Ieu kusabab lebu tina gunung seuneuan nyayogikeun sajumlah ageung nutrisi kana taneuh.
  • Letusan gunungapi gunung seuneuan ieu henteu pernah ngadaptarkeun korban manusa. Hal ieu ngajadikeun éta rada aman cicing di Tenerife.
  • Bentuk anu dipiboga ku gunung bitu ieu jarang pisan upami urang ngabandingkeun éta sareng gunung seuneuan anu sanés.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, éta mangrupikeun jinis gunungapi anu rada panasaran sareng salah sahiji anu paling terkenal di dunya. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan gunung seuneuan Teide.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.