Gunung seuneuan paling bahaya di dunya

gunung seuneuan paling bahaya di dunya

Gunung seuneuan nyaéta fenomena alam anu lumangsung nalika magma ti jero Bumi nepi ka permukaan. Ieu kaayaan lumangsung di tempat nu tangtu jeung dina waktu nu tangtu. Ieu utamana gumantung kana lokasi sesar jeung naha éta gunung seuneuan aktip atawa dormant. Janten henteu sadayana gunung api sami, bentukna béda-béda, jinis lava sareng letusan anu béda-béda kalayan kakuatan anu béda. Anu paling ngabeledug sering dianggap gunung seuneu anu paling bahaya di dunya.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun nu gunung seuneuan paling bahaya di dunya jeung naon ciri na.

Ciri gunung seuneuan

gunung seuneuan badag

Inget, penampilan gunung seuneuan teu kahaja. Lokasina biasana ditangtukeun ku beubeulahan lémpéng téktonik, bagian-bagian béda anu ngawangun litosfir. Lempeng-lempéng ieu ojah nalika ngambang dina mantel cair di jero Bumi. Nalika aranjeunna saling tabrakan, atanapi nalika hiji misah ti nu séjén, magma kacipta salian gerakan anu dihasilkeun. Magma nyaéta cairan panas anu ngabentuk jero mantel. Dina suhu anu luhur, éta condong milarian jalan kaluar, ahirna ngamungkinkeun ngagunakeun rohangan anu aya dina kerak Bumi pikeun ngahontal permukaan. Nalika éta kajadian, éta nalika gunung seuneuan dilahirkeun.

Tapi, letusan gunung api lain mangrupa letusan magma anu terus-terusan. Unggal-unggal gunung seuneuan ngaluarkeun magma ti jeroeunana, aya kajadian bituna. Letusan utamana gumantung kana kagiatan internal Bumi. Ku cara kieu, urang tiasa mendakan gunung seuneuan aktip sareng teu aktif gumantung kana frékuénsi bitu gunung. Sacara logis, gunung seuneuan anu paling bahaya di Bumi bakal janten gunung seuneuan aktip, sabab langkung dipikaresep ngahasilkeun letusan magma anu tiasa ngaruksak lingkungan caket dieu.

Sanajan kitu, éta lain hartosna yén gunung seuneuan dormant teu boga kamungkinan ieu, saprak pilar nu ngantep magma kabur salawasna aya. Ogé, gunung seuneuan condong mibanda bitu leuwih spektakuler sanggeus période berkepanjangan inactivity sabab lumangsung dina volume gedé magma nu geus dipikagaduh pikeun lila.

Gunung seuneuan anu paling bahaya di dunya sareng data kagiatanana

ngalir lava

Vesubio mont

Ieu gunung seuneuan ayana di basisir Italia, deukeut pisan jeung kota Naples. Ieu téh mangrupa gunung seuneuan kawentar saprak abad ka-XNUMX Masehi Ieu tanggung jawab kuburan kota Romawi Pompeii jeung Herculaneum. Ayeuna, éta dianggap gunung seuneuan sepi. Anu langkung bahaya tibatan anu sanés, sabab para ilmuwan nyarios yén gunung seuneuan anu bitu dina waktos anu lami gaduh poténsi anu langkung ageung pikeun karusakan.

Gunung Etna

Gunung seuneuan gedé séjénna di Italia nyaéta Gunung Etna, ayana di Sisilia di Laut Tengah. Dina 1669, hiji bitu vulkanik narajang kota panggedéna di wewengkon, Catania. Dina taun 1992, letusan anu sami ngancurkeun seueur pulo, tapi untungna henteu dugi ka kota.

Nyiragongo

Ieu gunungapi aya di Kongo. Ieu salah sahiji gunung seuneuan paling aktif kiwari. Puluhan jalma maot nalika gunung bitu di 1977. Ogé, dina 2002, wabah panungtungan, 45 urang maot salian ngancurkeun loba wangunan di kota caket dieu.

merapi

Ieu gunungapi di Indonésia mangrupa salah sahiji gunung seuneuan anu paling aktif di sakumna pangeusina. Ahli vulkanologi ngitung yén kagiatanana nyababkeun bitu unggal 10 taun atanapi langkung. Dina 2006, letusan panungtungan maéhan rébuan jalma anu cicing caket dieu.

Papandayan

Gunung api séjén, ogé ayana di Indonésia, ampir sarua aktifna jeung Gunung Merapi. Letusan panungtungna nyaéta taun 2002, nyababkeun karusakan ka swathes ageung di wates éta. Kitu ogé kapindahan seueur anu cicing caket dieu, sanaos karusakan fisik langkung seueur.

Gunung teide

Ieu mangrupakeun gunung seuneuan ayana di Pulo Kanaria of Tenerife (Spanyol). Ayeuna, éta digolongkeun salaku gunung api dormant. Nanging, nalika hudang, éta tiasa gaduh akibat bencana pikeun sakumna pulo, saur ahli vulkanologi. Urang moal tiasa hilap yén Kapuloan Canary diwangun ku pulo vulkanik, anu masihan urang ide ngeunaan kakuatan fenomena ieu.

sakura jima

gunung seuneuan paling bahaya di dunya

Ieu gunung api aya di Jepang, utamana di pulo Kyushu. Ieu mangrupa gunung seuneuan aktif sarta panungtungan bitu taun 2009. Salian bahaya anu ditimbulkeun ku ayana gunung seuneuan urang sorangan, urang ngobrol ngeunaan wewengkon kalawan proporsi anu kacida luhurna tina populasi, nu ogé ngaronjatkeun resiko yén gunung seuneuan bakal ngahalangan karya évakuasi. .

Popocatepetl

Lokasina di Mexico, ngan 70 kilométer ti Kacamatan Federal, gunung seuneuan mangrupa anceman nyata tempo populasi megacity ieu. Kanyataanna, Popocatepetl ngan salah sahiji leuwih ti 20 gunung seuneuan sumebar ka sakuliah Aztec National Geographic, sarta ku sabab sits antara sababaraha lémpéng téktonik kacida aktif, éta kacatet pikeun aktivitas seismik sengit na.

Saw Hideung

Pikeun mungkus ulasan ngeunaan gunung seuneuan anu paling bahaya di dunya, urang masih kedah nyebatkeun Sierra Negra di Kapuloan Galapagos. Ieu salah sahiji gunung seuneuan paling aktif di Bumi jeung bitu panungtungan na lumangsung dina 2005. Dina hal ieu, urang teu kudu ngobrol ngeunaan resiko eta penah pikeun manusa, sabab Kapuloan Galapagos teu pisan densely populated. Nanging, aranjeunna mangrupikeun ékosistem kaanekaragaman hayati anu ageung anu terus-terusan kaancam ku fenomena alam ieu.

Eyjafjallajökull

Gunung Eyjafjallajökull, hiji titan leuwih ti 1.600 méter di luhur permukaan laut, rests dina glacier sarta geus aktip salila 8.000 taun ka tukang. Eta geus ngalaman letusan béda leuwih abad, nu pang menonjol nyaéta letusan panungtungan dina 2010. Émisi geus diteundeun Éropa kalér di cek, teu bisa beroperasi alatan gantung tina gunung lebu, forcing pembatalan ratusan penerbangan pikeun poé. Upami anjeun hoyong ngajajah gunung hébat ieu, anjeun tiasa nuturkeun jalur di basisir kidul Islandia.

Iztaccihuatl

Di Taman Nasional Izta-Popo Zoquiapan, aya ogé salah sahiji gunung seuneuan anu paling bahaya di dunya anu disebut Iztaccihuatl. Disebutkeun yén dua raksasa anu makuta enclave alam ieu nyaéta dua kekasih aborigin anu ngalaman carita cinta anu tragis.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan gunung seuneuan anu paling bahaya di dunya.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.