Gunung seuneuan di Spanyol

teide

Aya seueur gunung seuneuan di Spanyol, sanaos seueurna ageung diantarana aya di Kapuloan Kanaria. Anu seueur jalma henteu terang nyaéta aya gunung seuneuan di Catalonia, di Castilla la Mancha sareng Ciudad Real. Éta ngagaduhan sababaraha ciri khusus sareng aranjeunna bobo kanggo ayeuna. Aya seueur jinis gunungapi di Spanyol sareng urang bade ningali naon ciri na.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan gunung seuneuan anu bénten-bénten di Spanyol sareng naon ciri utamina.

Gunung seuneuan di Spanyol

gunung seuneuan dina peta Spanyol

El Teide di Tenerife

Dina 3.715 méter dpl, pasti aya puncak pangluhurna di Spanyol sareng gunungapi gunung pangluhurna katilu di dunya. Lokasina di Tenerife (Canary Islands), éta dilongok ku 3 juta jalma unggal taun. Formasi na dimimitian 170.000 taun ka pengker sareng bitu terakhir lumangsung dina 1798.

Teneguía di La Palma

Tanggal 27 Oktober 1971, gunungapi Spanyol bitu pikeun waktos anu samentawis sareng mulih deui kalem dina 28 November. Saatos sababaraha dinten gerakan seismik anu penting pisan, letusan terakhir kacatet kamari. Teneguía ayana di Pulo La Palma, kirang ti 1.000 méter dpl. Teu aya pepelakan di sakurilingna.

Tagoro, El Hierro

Di kota La Restinga (El Hierro), gunungapi jero cai bitu dina Oktober 2011 sareng teras dugi ka Maret 2012. Lima taun ka hareup, para ilmuwan ngawaskeun gunungapi éta kusabab aranjeunna sieun éta tiasa hirup deui kalayan kakuatan anu langkung ageung.

Cerro Gordo, Ciudad Real

Gunung seuneuan Gord Gordo aya diantara Granátula sareng Valenzuela de Calatrava (Ciudad Real). Ayeuna mangrupikeun musium sareng parantos kabuka pikeun umum ti 2016. Nalika didatangan, anjeun bakal diajar kumaha kabentukna sareng tiasa ningali bentang sadaya daérah. Éta jangkungna 831 méter. Gunung seuneuan Campo Calatrava mangrupikeun kagiatan vulkanik pelat interior anu aya hubunganna sareng naékna Pegunungan Betic na pamindahan piring Eurasia sareng Afrika. Dimimitian ku bituna gunung bitu Morrón de Villamayor de Calatrava 8,5 juta taun ka pengker. Bitu na terakhir lumangsung di gunungapi Columba 5500 taun ka pengker.

La Arzollosa, Piedrabuena (Ciudad Real)

Éta tiasa yuswa antara dalapan sareng sajuta taun sareng mangrupikeun bagian tina anu saacanna disebut "daérah vulkanik pusat." Piedrabuena, aya hubunganana sareng celah (La Chaparra, Colada de La Cruz sareng La Arzollosa) anu nyababkeun kajadian vulkanik anu penting. Kerucut vulkanik jangkungna 100 m sareng diwangun utamina tina slag cair. Kawah dibuka ka belah kidul-kulon, kanyataanna, dina hal ciri patah tulangna, sorot gunungapi ieu nyaéta letusan anu ngawangunna sareng ngawangun lapangan aliran Pajojo anu paling penting di Semenanjung Iberia.

San Juanma, La Palma

gunung seuneuan di Spanyol

Tempatna di lingkungan Las Manchas di El Paso, Santa Cruz de Tenerife, La Palma. Éta bitu dina 24 Juni 1949, ngancurkeun kebon sareng bumi saatos lava éta. Hasil tina bitu ieu nyaéta Cueva de las Palomas, nembé ganti nami janten tabung vulkanik Todoque. Karesep ilmiah na penting pisan géologis sareng pentingna biologis na parantos ningkat kusabab fauna invertebrata khusus na.

Enmedio, gunungapi jero cai antara Tenerife sareng Gran Canaria

Éta buta kalayan diaméterna ampir tilu kilométer di handapeun, sareng ayeuna teu aya kagiatan bitu. Dina 500 méter belah kidulna gedong utama gunung bitu Enmedio, aya dua kerucut sekundér, anu jangkungna henteu langkung ti 100 méter ti dasar laut. Ayana gunungapi ieu sacara akurat dideteksi ku kapal kelautan Jérman Meteor dina akhir taun 1980an, sanaos mimitina ditarik ku kapal IEO Hespérides dina akhir taun 1990an. Lereng gunung gunung gunung anu lungkawing ieu menonjol pisan, ngan ukur ngahiji di handapeun handapeun gunungapi.

Ogé kedah dicatet yén ngan ukur hiji tina dua kerucut anu jangkungna sakitar 100 méter anu aya di gigireun gunungapi Enmedio, dipisahkeun ku déprési, anu dipikaterang. Gunung berapi Enmedio langkung caket ka Tenerife tibatan Gran Canaria. Spésifik, Lokasina sakitar 25 kilométer ti mercusuar Abona sareng 36 kilométer ti palabuan La Aldea de San Nicolás de Tolentino.

Pico Viejo, Pulo Tenerife

Pico viejo (3.100 méter) mangrupikeun gunungapi anu aya di Tenerife, dibarengan ku Gunung Teide, Éta hiji-hijina dua gunung di Kapuloan Canary kalayan luhurna langkung ti 3.000 méter. Cai mibanda kawah 800 méter diaméterna sareng jero maksimum 225 méter, éta pernahna mangrupikeun danau lava anu mengesankan. Dina Abad Pertengahan (1798), Pico Viejo mimiti polah, micu salah sahiji letusan bersejarah Tenerife, anu lumangsung di jero taman. Éta ngusir bahan vulkanik dina tilu bulan, ngawangun salapan liang hawa, nyababkeun bahan hideungna tumpah sapanjang beulah kidul Caldera de Las Cañadas. Rangkaian kawah anu disusun sacara taliti disebut Narices del Teide. Éta mangrupikeun bagian tina bentang alam Taman Nasional Teide sareng dikenal ogé ku nami Montania Cha Hora.

Éta ogé mangrupikeun ruang alam anu dijaga sareng kagolong kana tugu alam anu ngandung gugus gunung seuneuan-Pico Viejo. Pembentukanana dimimitian sakitar 200.000 taun ka pengker di tengah pulau. Peryogi diperhatoskeun yén magma gampang naék di Pulo Jawa ayeuna, sareng kusabab kawah ieu dianggap salah sahiji kawah anu paling menarik di Kapuloan Canary, kusabab benten bentukna aranjeunna mangrupikeun hasil épolusi na.

Los Ajaches, Lanzarote

jinis gunungapi

Los Ajaches mangrupikeun formasi vulkanik ageung anu nempatan di beulah kidul Pulo. Aya plot di daérah leeward sareng dataran taringgul dina sisi angin. Daérah penting warisan warisan arkéologis ieu aya di kota Yaiza, dimana urang mendakan guha, ukiran sareng rakit tempat susukan kuno. Daérah mangrupikeun bagian anu pangkolotna di pulau sareng masih rusak parah ku érosi, jurang anu jalur alam ieu parantos dilangkungan dina sapuluh juta taun ka pengker. Los Ajaches perenahna di Taman Nasional Timanfaya. Plot Los Ajaches manjang ti Punta del Papagayo di titik kidul ka Playa Quemda di tengah. Éta mangrupikeun sésa gunungapi ti 15 juta taun ka pengker. Érosi lautan parantos ngikis sabagian ageung sangkar 600 méter anu kandel. Bitu anu terakhir nyaéta 3 juta taun ka pengker.

Alto de la Guajara, Pulo Tenerife

Dina 2.717 méter di luhur permukaan laut, éta mangrupikeun gunungapi katilu pangluhurna di Kapuloan Kanaria. Éta kabentuk 3 juta taun ka pengker. Taman Nasional Teide mangrupikeun pelengkap Taman Nasional Gunungapi Hawaii; Hal ieu utamina disababkeun ku masing-masing diantarana ngagambarkeun ieu jenis pulau (Hawaii) sareng struktur anu langkung mekar sareng ngabedakeun (Ted) magma sareng bentuk vulkanik anu kirang mekar. Tina sudut pandang bentang, Taman Nasional Teide gaduh ciri anu sami sareng Taman Nasional Grand Canyon (Arizona, AS).

Santa Margarida, Girona

Di kota Olot di Girona, kami mendakan gunungapi Santa Margarida. Ku katingalina, éta henteu aya hubunganana sareng anu tiheula. Hal anu paling narik ati nyaéta aya recoil dina jero kawah.

Croscat, Girona

Di daérah La Garrocha nyaéta gunungapi Strombolian ieu. Khususna, tempatna di Taman Garam Vulkanik Sabuk Garrotxa, dimana aya 40 kerucut vulkanik sareng 20 aliran lava. Éta dianggap anu bungsu, tapi éta parantos teu aktif ti saprak bitu anu terakhir nyaéta 11.500 taun ka pengker.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan gunungapi di Spanyol sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.