Gunung seuneuan di Islandia

gunung seuneuan di Islandia

Islandia, tanah és jeung seuneu, mangrupakeun paradise alam. Kakuatan tiis tina glaciers sareng iklim Arktik bertentangan sareng panas ngabeledug bumi. Hasilna nyaéta dunya kontras anu spektakuler dina kaéndahan bentang anu teu aya babandinganana. Tanpa gunung seuneuan Islandia, sadaya ieu mustahil. kakuatan tina gunung seuneuan di Islandia Bisa ngahartikeun alam ieu lahan leuwih hade tinimbang gunung seuneuan sejenna, nyiptakeun médan lava katutupan lukut sajajalan, dataran lega keusik hideung, sarta puncak gunung terjal jeung kawah masif.

Kituna, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan gunung seuneuan di Islandia jeung ciri sarta pentingna maranéhanana.

Gunung seuneuan di Islandia

gunung seuneuan dina salju

Gaya vulkanik di handapeun permukaan ogé nyiptakeun sababaraha keajaiban nagara anu pang populerna, sapertos cinyusu panas alam jeung geysers exploding. Salaku tambahan, efek tina letusan anu kapungkur tiasa ditingali dina gawir anu dibentuk ku guha lava sinuous sareng pilar basalt héksagonal.

Rébuan jalma sumping ka Islandia pikeun ningali gunung seuneuan sareng kaajaiban anu diciptakeun sareng terus diciptakeun. Dina mangsa letusan gunung seuneuan, urang kudu leuwih hayang kasempetan pikeun tingali salah sahiji fenomena paling spektakuler jeung éndah di bumi. Nganggap yén éta penting pikeun alam Islandia jeung alam industri komo alam nagara, kami geus disusun pituduh otoritatif ieu ka gunung seuneuan Islandia, sarta kami miharep éta bisa ngajawab sagala patarosan anjeun bisa nanya ka diri. kakuatan gunung seuneuan ieu.

Sabaraha aya?

gunung seuneuan dina ciri Islandia

Di Islandia, aya kira-kira 130 gunung seuneuan aktip sareng gunung seuneuan dormant. Aya kira-kira 30 sistem gunung seuneuan aktip di handapeun pulo, iwal di Fjords Kulon, sakuliah nagara.

Alesan Fjords Kulon euweuh aktivitas vulkanik téh nya éta bagian pangkolotna daratan Islandia, Éta kabentuk sakitar 16 juta taun ka pengker sareng parantos ngiles ti Range Pertengahan Atlantik. Ku alatan éta, Fjords Kulon nyaéta hiji-hijina wewengkon nagara anu merlukeun listrik pikeun panas cai tinimbang cai panas bumi.

Kagiatan vulkanik di Islandia ieu alatan lokasi nagara urang langsung dina ridge pertengahan Atlantik nu misahkeun Amérika Kalér jeung lempeng téktonik Eurasia. Islandia mangrupikeun salah sahiji ti saeutik tempat di dunya dimana lamping ieu tiasa ditingali di luhur permukaan laut. Lempeng tektonik ieu divergen, nu hartina maranéhanana dipisahkeun tina unggal lianna. Dina ngalakukeun kitu, magma dina mantel bakal muncul ngeusian rohangan nu keur dijieun tur muncul dina bentuk bitu vulkanik. Fenomena ieu lumangsung sapanjang pagunungan sareng tiasa dititénan di pulo vulkanik sanés, sapertos Azores atanapi Santa Elena.

The Mid-Atlantic Range ngalir ngaliwatan sakabéh Islandia, kanyataanna lolobana pulo aya di buana Amérika. Aya loba tempat di nagara ieu dimana ridges parsial bisa ditempo, kaasup Reykjanes Peninsula jeung wewengkon Mývatn, tapi nu pangalusna nyaéta Thingvellir. Di dinya, anjeun tiasa ngaliwat lebak antara pelat sareng jelas ningali témbok dua buana dina dua sisi taman nasional. Kusabab divergénsi antara piring, lebak ieu ngembangna kira-kira 2,5 cm unggal taun.

Frékuénsi bitu

Islandia jeung bituna na

Letusan vulkanik di Islandia teu bisa diprediksi, tapi lumangsung rélatif teratur. Teu acan aya dasawarsa ti mimiti XNUMX-an tanpa ledakan, najan kamungkinan yén éta lumangsung gancang atawa leuwih lega rada acak.

Letusan panungtungan dipikawanoh di Islandia lumangsung di Holuhraun di Highlands di 2014. Grímsfjall ogé kacatet bitu sakeudeung di 2011, sedengkeun gunung seuneuan Eyjafjallajökull leuwih kawentar ngabalukarkeun masalah serius dina 2010. Alesanna istilah 'dipikawanoh' dipaké Ieu alatan kacurigaan yén sababaraha letusan vulkanik subglasial parantos kajantenan di sababaraha tempat di nagara anu henteu ngarobih lambaran és, kalebet Katla taun 2017 sareng Hamelin taun 2011.

ayeuna, anceman pikeun kahirupan manusa salila bitu vulkanik di Islandia leutik pisan. Stasion seismik anu sumebar di sakuliah nagara saé pisan pikeun ngaramalkeunana. Lamun gunung seuneuan utama kawas Katla atanapi Askja némbongkeun tanda rumbling, aksés ka wewengkon bakal diwatesan sarta wewengkon bakal diawaskeun raket.

Hatur nuhun kana ati nurani anu hadé ti padumuk munggaran, gunung seuneuan anu paling aktif jauh tina inti anu dicicingan. Contona, aya sababaraha kota di basisir kidul Islandia, sabab gunung seuneuan kawas Katla jeung Eyjafjallajökull ayana di kalér. Kusabab puncak ieu ayana di handapeun gletser, bituna na bakal ngabalukarkeun banjir glasial badag, nu bisa nyapu jauh sagalana dina jalan ka sagara.

Ieu naon ngajadikeun lolobana Selatan kasampak kawas gurun pasir hideung. Kanyataanna, eta mangrupakeun dataran diwangun ku deposit glasial.

Bahaya gunung seuneuan di Islandia

Kusabab teu bisa diprediksi, ieu banjir glasial, katelah jökulhlaups, atawa Spanyol dina Islandia, tetep salah sahiji aspék paling bahaya tina aktivitas vulkanik Islandia. Sakumaha didadarkeun di luhur, letusan handapeun és teu salawasna kauninga, jadi ieu banjir kilat bisa lumangsung tanpa peringatan.

Tangtosna, sains terus maju, sareng ayeuna, Salami aya mamang sakedik yén hujan es tiasa kajantenan, anjeun tiasa ngévakuasi sareng ngawas hiji daérah. Ku alatan éta, pikeun alesan atra, eta dilarang ngajalankeun di jalan dilarang, sanajan dina usum panas atawa lamun sigana teu aya bahaya.

Sanajan lolobana gunung seuneuan jauh ti puseur padet, kacilakaan salawasna lumangsung. Dina kasus sapertos kitu, tindakan darurat Islandia parantos kabuktosan efektif pisan, sapertos anu katingal dina letusan 1973 di Heimaey di Kapuloan Vestman.

Hemai mangrupikeun hiji-hijina pulo anu dicicingan di Kapuloan Vestman, hiji kapuloan vulkanik. Nalika gunung bitu, 5.200 urang cicing di dinya. Dina jam awal 22 Januari, hiji fissure mimiti muka di pinggiran kota jeung snaked ngaliwatan puseur dayeuh, ngaruksak jalan jeung engulfing ratusan wangunan lava.

Sanajan éta lumangsung telat peuting jeung dina maot usum tiis, évakuasi pulo dilaksanakeun gancang jeung éfisién. Sakali warga badarat kalayan aman, tim penyelamat damel sareng pasukan AS anu ditempatkeun di nagara éta pikeun ngaminimalkeun karusakan.

Ku terus-terusan ngompa cai laut kana aliran lahar, aranjeunna henteu ngan ukur tiasa ngalihkeunana tina seueur bumi, tapi ogé nyegah éta macét palabuhan, ngeureunkeun ékonomi pulo salamina.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan gunung seuneuan di Islandia sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.