Gunung seuneuan panggedéna Islandia badé bitu

lava gunung bitu sareng cai

Éta moal janten topik anu dipikaresep ayeuna, upami éta mangrupikeun hiji gunung seuneuan anu bakal bitu, tapi nyatana kami nyarios ngeunaan Bardarbunga, gunungapi anu pangageungna di Islandia. Kalayan jangkungna 2009 méter dpl, éta bitu terakhir dina bulan Agustus 2014. Sinyal gempa panganyarna ngumumkeun yén letusan anu caket mungkin.

Diawasi ku ahli geologi teras-terasan saatos seueur kagiatan seismik, éta nunjukkeun yén tekanan dina jero kaldera ningkat. Gedéna kaldera Bardarbunga ngagaduhan 70 kilométer pasagi, lébar 10 kilométer, sareng jero 700 méter. Kusabab jangkungna hébat sareng lokasi na, gunungapi ditutupan ku és sareng kawah disumputkeun handapeun na.

Para ahli waspada

Bardarbunga gunung bitu Islandia letusan lava

Ahli Géofisika Páll Einarsson, ti Universitas Islandia, mairan yén alesan kajadian gempa bumi di daérah ieu kusabab gunung seuneuan ngagelebug. Nyaéta, tekanan magma di rohangan beuki ningkat. Indikator ieu, numutkeun ka Einarsson, mangrupikeun sinyal yén gunungapi bakal bitu, dina waktos anu singget, sareng tiasa kajadian dina sababaraha taun ka pengker. Gempa nyalira henteu nyababkeun bituna, tapi éta mangrupikeun indikator tina prosés na.

Sinyalna dimimitian dina bulan Fébruari 2015, dina waktos anu bitu na terakhir ogé lirén. Sapertos ayeuna, letusan anu terakhir di 2014 ogé diluluguan ku gempa bumi, anu dimimitian taun 2007. Anu ogé pasti nyaéta huru-hara hawa anu bakal disababkeun bakal ngagaduhan biaya anu penting. Pikeun ngartosna, tingali waé gunung seuneuan Islandia Eyjafjallajökull, anu dina 2010 ngalungkeun rébuan ton abu mineral ka udara, sareng 10 juta panumpang henteu nyandak hiber. Dina total tanggal éta, diperkirakeun yén pikeun ékonomi Éropa hargana 4.900 milyar dolar.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.