Pegunungan sagara: asal, ciri sareng dinamika

Jungkungan jero cai

Upami anjeun diajar géologi anjeun pasti parantos nguping jambatan sagara. Konsép na dipedar dina kontéks anu rada rumit. Éta kagolong kana tiori pembentukan terestrial sapertos lempeng tektonik. Téori-téori ieu anu ngadukung asal-usul lambung laut.

Sareng éta mangrupikeun jambatan sagara henteu sanés mangrupikeun jajaran gunung handapeun cai anu dibentuk ku perpindahan lempeng tektonik. Naha anjeun hoyong terang asal usul, ciri sareng jinis lintasan sagara anu aya di planet urang?

Karakteristik sareng asal tina gunung sagara

Dinamika jambatan sagara

Nalika sababaraha punggawa laut tengah kabentuk handapeun sagara, sistem gunung anu asli dibentuk handapeun laut. Pegunungan gunung jero cai pangageungna di dunya bentang jarak 60.000 kilométer. Pegunungan sagara dipisahkeun ku baskom sagara.

Asalna dipasihan ku gerakan lempeng tektonik anu ngabentuk kerak bumi. Sédimén anu numpuk dina gunung gunung sagara sahenteuna sahenteuna sapuluh kali langkung kandel tibatan anu aya di daratan. Ieu nimbulkeun tiori geosyncline. Éta tiori anu negeskeun yén kerak buana ngembang berkat akumulasi anu progresif sareng masif anu asalna tina geosynclines kuno sareng narilep. Langkung lami waktosna aranjeunna parantos ngeras sareng ngahijikeun kana piring ayeuna.

Struktur dorsal

Naek sagara dinten ayeuna

Seueur-seueurna rentang gunung di jero cai ieu tiasa dugi ukuran antara 2000 sareng 3000 méter jangkungna. Aranjeunna umumna ngagaduhan relief anu tangguh, kalayan lamping anu lega sareng jungkiring anu jelas pisan. Nalika jungkiring ieu aya celah anu jero disebutna lebak tilelep atanapi peupeus. Seueur gempa bumi deet sareng letusan vulkanik kajantenan di sela-sela tempat basalt ageung dileupaskeun.

Basalts bentukna ka sadayana dasar laut. Di sisi gempungan, kandel kulit vulkanik sareng kandel sédimén naék. Aya ogé gunungapi di jero cai, tapi aranjeunna sumebar sareng ngalamun. Anjeun teu kedah kedah di peupeus.

Guguritan gumpalan tiasa digusur sacara gurat sapanjang bagian anu langkung jembar anu pakait sareng zona narekahan. Nalika urang patepung wates antara dua piring, lava, cair lahar naék na permukaan. Sakali deui sumping, éta janten tiis sareng padet sedengkeun kerak pangkolotna misahkeun dina dua sisi gunung.

Ieu teras ngagulung. Buktina ieu nyaéta gerakan pegunungan laut parantos diukur dina sababaraha titik di Atlantik. Papindahan dugi ka dua séntiméter per taun parantos kacatet. Di sisi anu sanésna, di Pasipik wétan, ukuran pamindahan sareng data 14 cm per taun parantos diala. Ieu ngandung hartos yén pegunungan tengah laut henteu ngalih dimana-mana kalayan kecepatan anu sami. Parobihan volume beuleum jurang anu nyababkeun nyababkeun sakedik parobihan permukaan laut dina skala géologis. Nalika urang ningali kana skala géologis, urang nyarios rébuan taun.

Kompléksitas jambatan sagara

Sebaran jajaran lautan

Dina sela-sela gunung urang tiasa mendakan retakan hidrotermal. Uap kalayan eusi mineral tinggi kaluar na sareng ngajantenkeunana dina suhu 350 derajat. Nalika mineral disimpen, aranjeunna ngalakukeun éta ku ngabentuk struktur sapertos kolom anu eusi dasarna nyaéta sanyawa logam sulfida. Sulfida ieu sanggup ngadukung koloni sato anu kirang umum. Sanyawa ieu mangrupikeun bagian anu penting dina fungsi ékosistem laut. Atuh ieu, komposisi cai langkung stabil.

Kulit samudera anyar dihasilkeun dina jungkungan sareng bagian tina mantel luhur mantel luhur sareng kerak ngawangun lososfir. Sadaya pusat laut ngalegaan di peujungan tengah sagara. Kusabab kitu, seueur ciri anu aya di tempat ieu unik.

Aranjeunna janten poko tina seueur studi. Dina raraga terang sacara jero komposisi sareng evolusi pegunungan, lavas basaltik ditalungtik. Lavas ieu dikubur saeutik demi saeutik ku sédimén anu disimpen sapanjang permukaan. Dina sababaraha kasempetan, aliran panas pang kuatna di sela-sela gunung di dunya.

Biasana pisan pikeun gempa bumi kajantenan di pegunungan sareng, pangutamana, dina kasalahan transformasi. Kalepatan ieu ngiringan bagian tina punggungan santunan. Gempa bumi anu kajantenan di daérah ieu diulik sacara jero pikeun kéngingkeun inpormasi ngeunaan pedalaman Bumi.

Pambubaran dorsal

Mantel terestrial sareng punggungan laut

Di sisi anu sanésna, aya hubungan anu kuat antara jerona anu hiji gunung sagara sareng umur na. Sacara umum, parantos nunjukkeun yén jero sagara sabanding sareng akar kuadrat tina umur kerak. Téori ieu dumasarkeun kana hubungan antara umur sareng kontraksi termal tina kulit sagara.

Kaseueuran kulem pikeun formasi jajaran sagara kajantenan sakitar 80 juta taun ka pengker. Dina waktos éta, jero sagara éta ngan 5 km. Ayeuna, dipikaterang jero langkung ti 10.000 méter. Kusabab panyejukan ieu mangrupikeun fungsi umur, jambatan sumebar laun, sapertos Mid-Atlantik Ridge, langkung sempit tibatan ngembangna gunung anu langkung gancang, sapertos Jambatan Pasipik Wétan.

Lebar jambatan tiasa diitung dumasar kana laju bubarkeun. Aranjeunna biasana dilegakeun sakitar 160 mm per taun, anu tiasa diabaikan dina skala manusa. Nanging, dina skala géologis tiasa diperhatoskeun. Angka paling laun nyaéta nomer éta aranjeunna sumebar sakedik 50 mm per taun sareng panggancangna dugi ka 160 mm.

Jalma anu ngagedéan langkung lalaunan gaduh kaributan sareng anu gancang henteu. Lalaunan nyebarkeun jungkrang robek gaduh topografi henteu teratur dina sisina, sedengkeun gumpalan nyebarkeun langkung gancang ngagaduhan sisina anu langkung lemes.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, jambatan sagara langkung rumit tibatan sigana. Dinamika na dihartikeun ku kagiatan darat anu aya dina gerakan anu teras-terasan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   heuheuheu cenahna

    Asik pisan!