Gunung pangluhurna di dunya

Gunung pang luhurna di dunya

Nalika urang ngobrol ngeunaan gunung pangluhurna di dunya urang biasana mikir gunung Everest. Aya sababaraha cara pikeun ngukur jangkungna gunung sareng tim surveyor mutuskeun pikeun ngukur jangkungna sadaya puncak himalayan gunung. Aranjeunna janten kataji dina gunung anu langkung hébat ti anu sanés. Éta XV luhur.

Tulisan ieu badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan gunung pangluhurna di dunya sareng kami bakal mendakan naha Everest mangrupikeun gunung anu paling luhur di dunya.

Gunung pangluhurna di dunya

Gunung seuneuan Chimborazo

Nalika India mangrupikeun jajahan Inggris, tim juru ukur mimiti ngukur jangkungna sadaya puncak Himalaya. Aranjeunna ngitung jangkungna 9.000 méter di luhur permukaan laut Summit XV. Ieu ngajantenkeun gunung anu paling luhur di dunya. Dina 1865 aranjeunna ngagentos nami misan ieu janten Everest. Ngaran ieu asalna ti George Everest, ahli Wales anu tanggung jawab ngukur ampir sakabéh topografi India. Saprak taun éta, sajumlah ageung pendaki parantos nyobian nalukkeun puncak na kanggo nunjukkeun ka dunya yén aranjeunna parantos napak dina gunung paling luhur di dunya.

Kami terang carita tina sagala rupa anu teu aya tungtungna anu saé. Sareng anu ngahontal jangkung ieu dina suku urang nyalira nyandak résiko anu ageung. Tina luhurna, kaayaan lingkungan henteu kondusif pikeun manusa tetep lami. Tekanan turun dina jangkungna sapertos suhu. Kalayan kirang vegetasi, kirang tekanan sareng kirang oksigén, tetep dina jangkungna rumit. Pikeun ieu kami nambihan kasusah tingkat kataliman anu aya di gunung nalika urang ningkat dina jangkungna.

Sadaya alesan ieu mangrupikeun campuran anu sampurna pikeun sajumlahing kacilakaan anu parantos aya di sapanjang sejarah jalma-jalma anu parantos nyobian naék gunung paling luhur di dunya.

Cara pikeun ngukur gunung

gunung pangluhurna di dunya

Upami urang ngukur Everest ti permukaan laut, urang tingali yén éta mangrupikeun gunung anu paling luhur di dunya. Nanging, aya gunung sanés anu langkung luhur tibatan gunung ieu salami urang nganggo parameter sanés kanggo ngitung jangkungna. Kami terang yén metode pangukuran naon waé tunduk kana sudut pandang panitén. Aspék sanés anu kedah diperhatoskeun dina metoda pangukuran naon waé nyaéta titik rujukan anu urang pilih.

Upami urang nganggo référénsi tina dasar tempat gunung ieu dumasar, urang tingali éta Kilimanjaro di Tanzania sareng gunungapi Mauna Kea sareng Hawaii aranjeunna langkung luhur tibatan Everest. Sakumaha anjeun tiasa tingali, gumantung kana titik rujukan anu kami anggo pikeun ngukur panjang urang tiasa ningali yén gunung anu pangluhurna di dunya henteu. Éta bakal langkung logis pikeun ngadeukeutan titik référénsi tina dasar gunung dimana dumuk tibatan nyandak luhurna permukaan laut salaku titik rujukan.

Gunung Kilimanjaro dumuk di dataran Afrika anu caket kana permukaan laut. Upami urang ngukur gunung ieu tina dasarna urang tingali éta langkung luhur tibatan Everest. Di sisi anu sanésna, upami urang analisa Mauna Kea urang tingali éta langkung saé. Sareng éta anu ngagaduhan dasar na handapeun dasar laut. Janten gunungapi, urang tingali yén dasarna langkung jero tina permukaan laut. Salami urang nganalisis luhurna tina dasar tempat gunung dumuk, anu pangluhurna nyaéta Mauna Kea.

Formasi gunung pangluhurna di dunya

gunung-gunung

Upami urang nyandak permukaan laut salaku titik rujukan, Everest mangrupikeun gunung paling luhur di dunya. Sareng éta, rusiah jangkungna Everest henteu aya dina gempungan na upami henteu jero taneuh. Cara ngawangun gunung ieu mangrupikeun cara dimana anjeunna tiasa netep di tempat anu luhur sapertos kitu. 50 juta taun ka pengker piring buana India tabrakan sareng buana Asia. Kusabab sadaya sejarah Bumi, éta mangrupikeun tabrakan pangageungna dina 400 juta taun ka pengker. Tabrakan sapertos kitu telenges pisan yén pelat India henteu ngan ukur hungkul, tapi ogé tergelincir dina buana Asia. Ku cara kieu, pelat ieu, anu nyebrang buana, naékkeun badarat ka langit, ngawangun Everest.

Sanaos lempeng tektonik tabrakan di sakumna dunya, naon anu kajantenan handapeun Everest unik. Kusabab kitu, gunung ieu mangrupikeun hiji-hijina gunung pangluhurna di dunya nalika leungit tina permukaan laut.

Gunung lawas

Pegunungan Himalaya rada ngora umurna ngan ukur 50 juta taun. Nalika pelat ngadorong pelat India kalér sareng handapeun Asia, Pagunungan Himalaya terus naék. Ayeuna, kakuatan anu ngadorong ka luhur langkung ageung tibatan pangaruh érosi. Sakumaha urang terang, érosi disababkeun ku cai sareng angin, diantara agén géologis sanés mimiti ngirangan luhurna puncak pikeun kakeunaan aranjeunna. Salah sahiji cara pikeun ngukur umur gunung nyaéta ningali darajat ilusi sareng buruk anu puncak na sangsara.

Kaseueuran pendaki anu naék ka puncak Everest ngalakukeun éta kalayan bangga nunjukkeun yén aranjeunna sanggup naék gunung paling luhur di dunya. Nanging, gunung ieu terus tumuh ayeuna. Bagian handap gunung didamel tina granit, salah sahiji batu anu terkuat di dunya. Hatur nuhun kana komposisi ieu, aranjeunna ngantepkeun tahan érosi langkung saé tibatan gunung sanés anu kirang sesah.

Saatos gempa bumi terakhir di Nepal, sadaya pagunungan di kalereun Kathmandu aranjeunna naros sakitar saméter. Kusabab kitu, Everest panginten katurunan sakedik. Bit ieu leres-leres diabaikan dina total ketinggian. Laju érosi nyaéta ti sababaraha titik atanapi kana pertumbuhan anu disababkeun ku dorong pelat. Sanaos masih aya jutaan taun pikeun ngalakukeun éta, Everest bakal kaleungitan gelar gunung pangluhurna di dunya.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.