Gunung Merapi

gunung merapi

Gunung Merapi mangrupa gunung seuneuan aktif nu aya di Jawa Tengah, Indonésia, kira-kira 30 kilométer kaléreun Yogyakarta, kota ieu miboga leuwih ti 500.000 jiwa. Ieu ditunjuk minangka salah sahiji gunung seuneuan paling aktif di dunya, utamana alatan ayana dina zona subduksi. Saterasna, gunung api ieu mangrupikeun gunung anu paling aktif ti sadaya gunungapi di Indonésia.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan Gunung Merapi, naon ciri, bitu sarta pentingna.

Ciri utama

gunung merapi

Gunung Merapi, sakumaha anu dipikawanoh di nagarana, digolongkeun kana stratovolcano atawa gunung seuneuan komposit anu strukturna dibentuk tina aliran lava anu diusir salila jutaan taun. Program Aktivitas Vulkanik Global nyatakeun yén éta aya di 2.968 méter dpl, sanaos Survei Geologi Amérika Serikat nyebatkeun éta dina 2.911 méter. Pangukuran ieu henteu akurat, sabab kagiatan vulkanik anu terus-terusan bakal ngarobih aranjeunna. Ayeuna langkung handap tina letusan anu parah anu lumangsung sateuacan 2010.

Kecap "Merapi" hartina "Gunung Seuneu". Lokasina di deukeut wewengkon padet, sarta inténsitas letusan geus earned eta tempat dina dékade gunung seuneuan, sahingga salah sahiji 16 gunung seuneuan paling ditalungtik di dunya. Sanaos bahaya, urang Jawa beunghar ku mitos sareng legenda, salian ti éta, kaéndahan alamna anu écés dihias di handapeun vegetasi anu padet sareng tempatna seueur spésiés sato.

Kabentukna Gunung Merapi

gunung seuneuan aktip

Merapi aya dina zona subduksi dimana lempeng India-Australia tilelep handapeun lempeng Sunda (atawa usik). Zona subduksi nyaéta tempat dimana lempeng tilelep handapeun lempeng sejen, ngabalukarkeun lini jeung / atawa aktivitas vulkanik. Bahan anu ngabentuk lémpéng ngadorong magma jauh ti jero bumi, nyiptakeun tekanan anu luar biasa, maksakeun naékna luhur-luhur nepi ka kerakna beubeulahan sarta ngabentuk gunung seuneuan.

Tina jihat géologis, Merapi mangrupa jalma pangmuda di Jawa kidul. Letusanna sigana dimimitian 400.000 taun ka pengker sareng ti saprak éta parantos dicirikeun ku paripolah telengesna. Lava kentel jeung bahan padet nu diusir salila bitu vulkanik numpuk dina lapisan jeung beungeut hardened, ngabentuk bentuk vulkanik layered has. Saatos penampilanna, Merapi terus tumuwuh dina mangsa Pleistosin nepi ka 2,000 taun ka tukang runtuhna wangunan utama lumangsung.

Gunung Merapi bitu

gunung seuneuan di indonesia

Cai mibanda sajarah panjang letusan telenges. Aya 68 letusan saprak 1548, sareng salami ayana, aya 102 letusan anu dikonfirmasi di dunya. Biasana ngalaman letusan ngabeledug skala ageung kalayan aliran piroklastik, tapi kana waktosna, aranjeunna janten langkung ngabeledug sareng ngabentuk kubah lava, colokan berbentuk gundukan sirkular.

Biasana aya ruam leutik unggal 2-3 taun sareng ruam ageung unggal 10-15 taun. Aliran piroklastik anu diwangun ku lebu, gas, batu apung sareng fragmen batu anu sanés langkung bahaya tibatan lava, sabab tiasa turun dina laju langkung ti 150 kilométer per jam sareng ngahontal daérah anu ageung, nyababkeun karusakan total atanapi parsial. Masalahna Merapi nyaeta ayana di salah sahiji wewengkon nu paling padet pendudukna di Indonesia, kalawan leuwih ti 24 juta jalma dina radius 100 km.

Letusan anu paling parah lumangsung dina taun 1006, 1786, 1822, 1872, 1930, jeung 2010. Letusan taun 1006 kacida kuatna nepi ka diyakini geus ngabalukarkeun ahir Karajaan Mataram, sanajan teu cukup bukti pikeun ngarojong kapercayaan ieu. . . Sanajan kitu, 2010 jadi taun awon dina abad ka-353, mangaruhan rébuan jalma, ngaruksak héktar vegetasi sarta maéhan XNUMX jalma.

Acara dimimitian dina Oktober jeung lumangsung nepi ka Désémber. Ieu ngahasilkeun lini, bitu ngabeledug (teu ngan hiji), longsoran lava panas, longsor vulkanik, aliran piroklastik, awan lebu vulkanik padet, komo bola seuneu anu ngabalukarkeun kasarna 350.000 urang kabur imah maranéhanana. Tungtungna, éta janten salah sahiji bencana alam panggedéna di Indonésia dina taun-taun ayeuna.

baruntus anyar

Gunung seuneuan paling aktif di Indonésia bitu deui dina Senén, 16 Agustus 2021, ngaluarkeun walungan lava sareng méga gas ti handap gunung di Pulo Jawa anu padet pendudukna, anu manjang sapanjang 3,5, 2 kilométer (XNUMX mil).

Gegerungan bitu vulkanik bisa kadéngé sababaraha kilométer ti Gunung Merapi, sarta lebu vulkanik anu bitu tina gunung éta jangkungna kira-kira 600 méter (ampir 2000 kaki). Lebu nutupan komunitas caket dieu, sanajan urutan évakuasi heubeul masih valid deukeut kawah, jadi euweuh korban dilaporkeun.

Diréktur Balai Mitigasi Bencana Vulkanik sareng Géologi Yogyakarta, Hanik Humeda, nyatakeun yén ieu mangrupikeun ékshalasi panggedéna ti Gunung Merapi saprak otoritas naékkeun tingkat bahaya dina bulan Nopémber taun ka tukang.

Kubah kidul-kulon diperkirakeun gaduh volume 1,8 juta méter kubik (66,9 juta kaki kubik) sareng jangkungna kira-kira 3 méter (9,8 kaki). Lajeng sawaréh rubuh Senén isuk, bitu aliran piroklastik ti sisi kidul-kulon gunung sahenteuna dua kali.

Beurang, sahenteuna dua sajumlah leutik bahan piroklastik bitu, turun kira-kira 1,5 kilométer (1 mil) sapanjang lamping kidul-kulon. Gunung 2.968 méter (9.737 ft) ieu ayana di deukeut Yogyakarta, kota kuna anu populasina ratusan rébu di wewengkon métropolitan Pulo Jawa. Mangtaun-taun, éta kota geus jadi puseur kabudayaan Jawa jeung puseur kulawarga karajaan.

Status waspada Merapi tetep aya di tingkat kadua tina opat tingkat résiko saprak mimiti bitu Nopémber kamari, sareng Pusat Mitigasi Bahaya Géologi sareng Vulkanik Indonésia henteu naékna sanaos ningkat kagiatan vulkanik salami minggu kamari.

Mugia ku ieu informasi tiasa langkung uninga ngeunaan Gunung Merapi sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.