Rentang gunung

Himalaya

nu gunung-gunung Éta mangrupikeun jembar pagunungan anu sambung, anu umumna mangrupikeun wates géografis antar nagara. Éta asalna di daérah anu taneuhna robih kusabab gerak lempeng tektonik, nyababkeun sédimén pikeun neken, naék kana permukaan bumi sareng asalna di sababaraha rupa gunung. Pagunungan sering aya puncak. Luhurna sédimén na tiasa nyandak sababaraha bentuk sareng ukuran, sapertos gunung, jajaran, bukit, gunung, atanapi jurang.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan gunung, formasi, iklim sareng jinisna.

Formasi jajaran gunung

gunung-gunung

Pagunungan diwangun ku gerakan lempeng tektonik bumi, anu tabrakan, tilep, sareng bentuk bentuk dugi ka naék luhur kerak bumi. Sedimen anu aya dina permukaan dipangaruhan ku fenomena luar, sapertos suhu luhur, érosi taneuh angin, érosi cai, jsb

Pagunungan ogé tiasa dihasilkeun tina élévasi jero cai. Ieu kasus di pulau Hawaii sareng pulau-pulau sakurilingna, anu ngawangun sistem gunung di handapeun laut, sareng puncak na muncul di luhur permukaan laut pikeun ngawangun sakelompok pulau.

Gunung paling luhur di dunya anu dideteksi nyaéta Mauna Kea di Hawaii. Diwangun dina gunung seuneuan saré anu murag ka Samudera Pasipik. Aya 10.203 méter ti handapeun ka luhur, tapi jangkungna 4.205 méter. Gunung pangluhurna numutkeun permukaan laut nyaéta Gunung Everest, 8850 méter dpl.

iklim

Andes pagunungan

Beuki luhur tekanan atmosfir, beuki kirang oksigén anu sayogi.

Iklim gunung (disebut ogé iklim alpine) beda-beda ku lokasi, topografi, sareng jangkungna gunung. Iklim sakurilingna mangaruhan suhu gunung ti handapeun gunung dugi ka rata-rata jangkungna, jangkung jangkung gunung langkung luhur, langkung ageung kontrasna sareng iklim daérah.

Tina 1.200 méter dpl, suhuna beuki tiis sareng langkung lembab, sareng hujan seueur. Tekanan atmosfir turun kusabab ningkatna jangkungna, anu hartosna yén tekanan hawa janten langkung handap sareng handap, sareng sesah pikeun organisme hirup nalika naék.

conto

Kantabrian

Sierra mangrupikeun bagian tina bentang gunung leutik anu ayana di bentang gunung anu langkung ageung. Gunung-gunung dicirikeun ku élévasi henteu teratur atanapi béda pisan, tapi jangkung sedeng.

Contohna nyaéta Sierra Negra, Méksiko, tempatna diantara nagara bagian Veracruz sareng Puebla (bagian tina Pagunungan Vulkanik Anyar). Éta diwangun ku gunungapi punah sareng gunung anu kalima pangluhurna di nagara éta kalayan jangkungna 4.640 méter. Éta mangrupikeun tujuan wisata anu hadé pikeun bersepeda gunung sareng hiking.

Andes pagunungan

Andes mangrupikeun gunung pangluhurna kadua saatos Himalaya. Mangrupikeun sistem pagunungan di Amérika Kidul. Éta mangrupikeun jajaran gunung anu pangpanjangna di dunya, kalayan total panjangna 8.500 kilométer sareng rata-rata naékna 4.000 méter, éta mangrupikeun jajaran gunung kadua anu paling luhur saatos Himalaya. Puncak pangluhurna nyaéta Aconcagua, anu 6,960 méter dpl. Tempatna di daérah anu gaduh kagiatan seismik sareng vulkanik anu kuat.

Andes kabentuk dina Jaman Mesozoic. Éta dugi ti daérah Vénézuéla Táchira dugi ka Tierra del Fuego di Argéntina (ngalangkungan Kolombia, Ékuador, Peru, Bolivia sareng Chili). Perjalananna diteruskeun ka kidul, ngawangun gunung di jero cai anu disebut "Arco de las Antillas del Sur" atanapi "Arco de Scotia", sababaraha puncak na muncul di laut pikeun ngawangun pulau-pulau leutik.

Himalaya

Rata-rata jangkungna Himalaya nyaéta 6.100 m. Tempatna di Asia sareng mangrupikeun séri gunung pangluhurna di dunya. Diantara seueur gunung anu nyusunna, Gunung Everest menonjol, titik pangluhurna di dunya 8.850 méter dpl, sareng kusabab tantangan anu dikandungna, éta janten simbol pendaki di panjuru dunya.

Himalaya kabentuk sakitar 55 juta taun ka pengker. Manjang 2.300 kilométer ti kalér Pakistan dugi ka Arunachal Pradesh (India), ngiringan Tibet pikeun sadayana perjalanan. Jangkungna rata-rata na nyaéta 6.100 méter.

Tilu sistem cai utama Asia lahir di Himalaya: Indus, Gangga sareng Yangtze. Walungan ieu ogé ngabantosan ngatur iklim bumi, khususna di bagian tengah buana India. Himalaya mangrupikeun tempat sababaraha glasier sapertos Siachen (panggedéna di dunya di luar daérah kutub), Gangotri sareng Yamunotri.

Rentang gunung séjén

Urang bakal ngajelaskeun sababaraha gunung anu paling penting di dunya:

  • Pegunungan Neovolánica (Méksiko). Mangrupikeun sistem pagunungan anu dibentuk ku gunung seuneuan anu aktip sareng henteu aktip, ti Cabo Corrientes di basisir kulon dugi ka Xalapa sareng Veracruz di basisir wétan, nyebrang tengah Mexico. Puncak paling luhur sapertos Orizaba (5.610 méter), Popocatépetl (5.465 méter), Istachivat (5.230 méter) sareng Colima (4.100 méter) menonjol. Seueur lebak sareng baskomna dianggo pikeun tatanén, sareng taneuh anu beunghar logam ngandung pérak, timah, seng, tambaga, sareng timah.
  • Pegunungan Alpen (Éropa). Éta mangrupikeun sistem gunung anu paling lega di Éropa Tengah, ngawangun busur gunung panjangna 1.200 km anu bentang ti wétan Perancis dugi ka Swiss, Italia, Jérman sareng Austria. Sababaraha puncak na jangkungna langkung ti 3.500 méter sareng ngandung langkung ti 1.000 glasier. Sapanjang sajarah, seueur biara Kristen parantos netep di gunung Alps pikeun milarian katenangan.
  • Pegunungan Rocky (Amérika Kalér). Mangrupikeun gunung anu dugi ti Kolom Inggris di belah kalér Alberta sareng Kanada dugi ka New Mexico kidul. Panjang totalna nyaéta 4.800 kilométer sareng puncak na jangkungna sakitar 4.000 méter. Éta ngandung glasier penting sapertos Dinwoody sareng Gooseneck, anu nyusut langkung gancang sareng gancang kusabab pemanasan global.
  • Pyrenees (Spanyol sareng Perancis). Mangrupikeun sistem pagunungan anu manjang ti wétan ka kulon antara Spanyol sareng Perancis (ti Cape Cruz di Laut Tengah dugi ka Pegunungan Cantabrian) sareng manjangan langkung ti 430 kilométer. Puncak pangluhurna aya di tengah pagunungan sareng jangkungna langkung ti 3.000 méter, sapertos Aneto (3.404 méter), Posets (3.375 méter), Monte Perdido (3.355 méter) sareng Pico Maldito (3.350 méter). Ayeuna, éta ngagaduhan sababaraha glasier alit ayana di luhur 2700 méter dpl.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan jajaran gunung panggedéna di dunya sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.