Ahli nyarios yén aya hubungan antara gempa sareng gunung bitu

Bitu gunung bitu

Saatos gempa bulan kamari sareng bitu gunung api Popocatépetl di Mexico, seueur jalma panasaran naha aya hubungan antara dua. Para ahli dina waktos éta nampik éta. Salah sahiji alesan utamina nyaéta jarak anu aya diantara pusat gempa sareng gunungapi éta sorangan. Ratusan kilométer yén priori, siga henteu nunjukkeun hubungan, janten ditolak. Sanaos kitu, anjeunna masih panasaran, sareng ayeuna ahli anyar nyarioskeun kamungkinan ieu kajadian.

Kami ngobrol ngeunaan Carlos Demetrio Escobar, saurang vulkanologis Salvadoran anu nolak hipotésis ieu sateuacanna. Dumasar kana paniatanana, jumlah énergi anu ageung dihasilkeun dina gempa bumi jelas. Nganggap gempa bumi anu kuat ieu, bahkan tiasa nyababkeun gunungapi aktip ngagaduhan kakuatan langkung seueur. Henteu ngan éta, anjeunna ogé nunjukkeun yén gempa anu caket ka gunung gunung vulkanik tiasa janten indikator kagiatan gunungapi aktip.

Gunung seuneuan sareng lini, hubunganana

Gunung seuneuan

Bitu gunung seuneuan mangrupikeun bagian tina akibat tina naékna suhu magma. Magma, kapendak dina jero jubah Bumi, tiasa dipanaskeun ku gempa gempa. Carlos Demetrio, ngajelaskeun yén ieu bakal janten salah sahiji panyabab éta bakal ngabalukarkeun bitu saatos ngageter. Rongga magmatic, tempat batu lebur tina gunungapi aktif akumulasi, bakal nyandak kakuatan langkung. Ieu bakal janten tekanan anu ningkat, anu tungtungna bakal nimbulkeun kamungkinan bitu anu langkung luhur.

Numutkeun ka ahli, gunungapi aktip nyaéta gunung anu aktif anu tiasa urang anggap ngagaduhan kakuatan anu diperlukeun pikeun nampilkeun bituna, atanapi anu parantos dilakukeun sahenteuna dina 500 taun ka pengker. Éta saéstuna bakal nambahan jumlah "gunungapi aktip."

Escobar, naon anu anjeunna hoyong jelaskeun sepanjang waktos nyaéta éta entong nyaritakeun lini sareng gunung seuneuan, éta gancang pisan. Luhureun sadaya, ngemutan yén "morfologi" duanana sami pisan. Hiji tiasa tuang atanapi provokasi anu séjén.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.