glasialisme

Gletser Pyrenees

El glasialisme dipikawanoh salaku runtuyan fenomena patali glaciers. Pikeun bagian maranéhanana, glaciers mangrupakeun massa és nu akumulasi di wewengkon pagunungan ditutupan ku salju permanén, anu bagian handap slides lalaunan kawas walungan. Glacierism janten kacida pentingna dina nyanghareupan ulikan géologis lebak jeung gunung.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan glacialism jeung glaciers.

Naon glacialism

glacierism sarta pentingna

Perlu disebatkeun yén glacialism sering dianggo salaku sinonim pikeun glaciation. Duanana konsep ieu bisa nujul kana kreasi glaciers na intrusions és anu lumangsung di sababaraha wewengkon badag dina mangsa jauh.

Khususna, glaciation, periode waktu anu pohara lila salila suhu Bumi turun, ngabalukarkeun glaciers jeung lapisan és nu ngambang di sagara kutub ngalegaan. Dina hal ieu, urang kudu ngobrol ngeunaan perioda glasial béda, nu panganyarna disebut Würm, nu eta dimimitian 110.000 taun ka tukang tur lumangsung ngeunaan sajuta taun.

Salaku hiji kanyataan metot, urang kudu nunjuk kaluar yén, nurutkeun cara nu cabang géografi fisik katelah glaciology ngahartikeun konsép, salah sahiji ciri utamina nyaéta ayana lapisan és dina duanana belahan bumi (Kidul jeung Kalér). Upami kitu, urang masih aya dina jaman és ayeuna, sabab Antartika sareng Greenland gaduh tutup és.

Naon glaciers

glasialisme

The glaciers dipercaya mangrupa sésa-sésa jaman és panungtungan. Dina waktos éta, hawa anu kacida handapna kapaksa és ngalir ka lintang handap dimana iklim ayeuna nuju pamanasan. Ayeuna urang tiasa mendakan rupa-rupa jinis gletser di pagunungan sadaya buana iwal Australia sareng sababaraha pulo samudra. Antara lintang 35°N jeung 35°S, glaciers aranjeunna ngan ukur tiasa ditingali di Pagunungan Rocky, Andes, Himalaya, New Guinea, Mexico, Afrika Wétan, sareng Gunung Zad Kuh. (Iran).

Gletser nempatan kira-kira 10 persén tina sakabéh beungeut bumi Bumi. Biasana aya di daérah alpine sabab kaayaan lingkungan nguntungkeun pikeun éta. Hartina, hawana handap sarta curah hujanna luhur. Urang terang ngeunaan jinis présipitasi anu disebut présipitasi gunung, anu lumangsung nalika hawa naék sareng ahirna ngembun, hujan turun di luhur gunung. Lamun hawa tetep handap 0 darajat, présipitasi ieu bakal némbongan salaku salju jeung antukna bakal netep nepi ka ngabentuk gletser.

Gletser kapanggih di pagunungan luhur jeung wewengkon kutub boga ngaran béda. Anu némbongan di pagunungan luhur disebut gletser alpine, sedengkeun gletser kutub disebut és caps. Dina usum haneut, sababaraha ngaluarkeun cai lebur alatan lebur és, nyieun awak cai penting pikeun flora jeung fauna. Ogé, éta mangpaat pisan pikeun manusa sabab cai ieu disayogikeun pikeun manusa. Ieu téh mangrupa waduk tawar panggedéna di Bumi, ngandung nepi ka tilu-suku cai tawar.

Glasier diwangun ku bagian anu béda.

  • Daérah akumulasi. Éta mangrupikeun daérah paling luhur dimana salju ragrag sareng akumulasi.
  • Zona ablasi. Di zona ieu prosés fusi sareng penguapan lumangsung. Éta tempat glacier ngahontal kasaimbangan antara kanaékan sareng kaleungitan jisim.
  • Retakan. Éta mangrupikeun daérah dimana glasier ngalir langkung gancang.
  • Moraines. Ieu mangrupikeun pita hideung anu dibentuk ku sédimén anu kabentuk dina pasisian sareng puncak. Batuna anu diseret ku glasier disimpen sareng kabentuk di daérah ieu.
  • Terminal. Éta tungtung handap glacier dimana salju anu akumulasi ngalembereh.

wangun embossed

moraines

Konsep glacialism ogé mindeng dipaké pikeun ngarujuk kana prosés modeling relief tina tetes katempo dina suhu, nu ngakibatkeun ngembangkeun glaciers. Ku cara kieu, upami turunna kontinyu dina suhu kacatet di hiji daérah, gletser kabentuk: glaciation lumangsung.

Ku alatan éta, glaciation mangrupakeun hasil tina iklim. Contona, nalika gletser ngabentuk, éta tumuwuh alatan kontribusi és tina cai beku, salju jeung longsoran. Gletser, kahareupna leungit massa ngaliwatan separation sarta évaporasi gunung es. Beda antara leungitna jeung gain massa disebut kasatimbangan glasial.

Gletserisme di Kuarter

Sanajan urang bisa manggihan bukti glaciation dina rupa epochs géologis, nu disebut kuarter glaciation nyaeta salah sahiji anu arouses paling dipikaresep ku peneliti sabab warisan na bisa dititénan dina bentang ayeuna. Dina sagala hal, éta patut netelakeun yén ngaran ieu ogé dibikeun ka Pleistosin sarta teu matak bingung jeung Holocene.

Glaciations Pleistosin lumangsung salaku konsekuensi tina pulsasi tiis béda atawa glaciations tina Kuarter, nyaéta kieu: Gunz, Mindel, Riss sareng Würm. Poé ieu, éta normal pikeun nampa ayana sejen, hiji disebut Donan, nu bakal saméméh opat lianna.

Ningali sadayana ieu, di Semenanjung Ibéria, daérah glasial kalebet sajumlah ageung puncak. Hiji-hijina bukti relevan ngeunaan aksi glasial Kuarter anu kami kapanggih di Cordillera Ibéria nyaéta massif anu disebut Moncayo: Castilla, ogé katelah Peña Negra, Lobera sareng Moncayo, kalayan jangkungna masing-masing 2118 m sareng 2226 m sareng 2316 m. Di beulah kidul-wétan boga puncak handap kayaning Sierra del Taranzo jeung Sierra del Tablado.

Pamanasan global

Hubungan caket antara gletser sareng iklim ieu ngajantenkeun gletser janten topik anu dipikaresep ku para ilmuwan sareng ahli konservasi. Dina harti ieu, pemanasan global mangaruhan glaciation sarta promotes mundur sarta leungit glaciers. Ieu sababna usaha pikeun ngalambatkeun sareng ngabalikeun parobahan iklim penting pisan pikeun pangeusina.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, glacialism janten rada penting dina ulikan ngeunaan géologi lebak jeung gunung. Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan glacialism sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.