Naon éta, kumaha éta kabentuk sareng ciri-ciri glasier

Glacier diwangun ku salju

Dina média urang teras-terasan ningali yén glasier ngaleungit kusabab parobihan iklim. Glasier mangrupikeun ageung ageung és dikomprés anu janten bentuk salami rébuan taun. Éta mangrupikeun hal anu peryogi lami pikeun ngawangun sareng ngaleungit dina sababaraha dasawarsa. Glaciers gaduh dinamika kompléks kanggo diajar sareng penting pisan pikeun planét ieu.

Naha anjeun hoyong terang sadayana anu aya hubunganana sareng glasier sareng pentingna aranjeunna?

Karakteristik glasier

Formasi glasier

Sakumaha didadarkeun di sateuacanna, salju akumulasi taun ka taun dina lapisan. Lapisan ieu dikomprés ku beurat sorangan sareng aksi gravitasi. Sanaos aranjeunna mangrupikeun objék panggedéna di planét, glasier ngalih. Aranjeunna tiasa ngalir lalaunan sapertos walungan sareng ngalangkungan antara pagunungan. Kusabab kitu, aya sababaraha bentuk gunung anu diciptakeun tina gerakan glasier.

Kalayan pemanasan global, ayana glasier sacara drastis turunna. Éta mangrupikeun sumber cai tawar anu hadé dina planét, dibarengan sareng walungan sareng situ. Glasier dianggap salaku vestige tina És Jaman panungtungan. Ieu kusabab sanaos suhu naék, aranjeunna henteu lebur. Aranjeunna tiasa ngajaga diri salami rébuan taun sareng minuhan fungsi alamiah na. Nalika Zaman És réngsé, suhu anu langkung luhur di daérah handap nyababkeun éta ngalembereh. Saatos ngaleungitna, aranjeunna parantos ningalikeun bentuk bumi spektakuler sapertos lebak ngawangun U.

Dinten ayeuna urang tiasa mendakan glasier di pegunungan sadaya buana, kecuali Australia. Urang ogé tiasa mendakan glaciers antara lintang 35 ° kalér sareng 35 ° kidul. Sanaos glasier ngan ukur tiasa ditingali dina Pegunungan Rocky, di Andes, di Himalaya, di New Guinea, Mexico, Afrika Wétan sareng di Gunung Zard Kuh (Iran).

Upami urang nambahan sadaya glasier di dunya, éta bakal kabentuk 10% tina total luas lahan. Saatos seueur panilitian, parantos dicindekkeun yén 99% sadaya glasier didamel ku lapisan és kutub ti kadua belahan bumi. Ieu kusabab uap cai anu aya di atmosfir ngumbara di sakumna dunya. Utamana di Antartika sareng Greenland anjeun tiasa mendakan lambar és ti duanana belahan bumi.

Dinamika glasier

Detasmen glacier

Glasier umumna kabentuk di daérah pagunungan anu luhur sareng di daérah kutub. Pikeun glasier kanggo ngabentuk, anjeun peryogi suhu anu handap sapanjang taun sareng présipitasi dina bentuk salju. Dina waktos anu langkung haneut, és anu akumulasi mimiti ngalembereh sareng ngumbara ngalangkungan glasier ka handapeun. Nalika cai cair akumulasi di handapeun glasier, éta ngalir ngalangkunganana dina arah lamping. Gerakan cai cair ieu nyababkeun sadayana glasier ngalih.

Gletser gunung disebut glaciers alpine sareng anu tiang topi és. Nalika aranjeunna ngaleupaskeun cai lebur tina suhu anu langkung luhur dina waktos anu haneut, aranjeunna nyiptakeun cai penting pikeun flora sareng fauna. Salaku tambahan, seueur kota alit dibekelan cai tina glasier. Cai anu dikandung dina glasier sapertos anu dianggap minangka cagar cai tawar pangageungna di planét ieu. Éta ngandung dugi tilu-saparapat na, langkung seueur tibatan walungan sareng situ.

Latihan

situ glasial sareng leburna

Glasier mimiti kabentuk nalika salju turun terus sareng tetep stabil sapanjang taun. Upami salju anu murag henteu lebur dina usum haneut, éta bakal tetep stabil salami sataun deui. Nalika usum tiis dimimitian, salju salajengna anu murag disimpen dina luhur, nempatkeun beuratna sareng ngabentuk lapisan anu sanés. Saatos ngalangkungan sababaraha taun, lapisan salju ci anu ngabentuk glacier diala.

Kepingan salju turun di gunung sareng aranjeunna neken lapisan sateuacanna ku cara anu teras-terasan. Komprési nyababkeun kristalisasi deui, sabab hawa antara kristal ngaleutikan. Kristal és tetep beuki gedé. Ieu nyababkeun salju kompak sareng ningkatkeun kapadetanna. Di sawatara titik dimana éta eureun akumulasi, tekanan beurat és nyaéta sapertos anu mimiti ngésér ka handap. Kieu carana dijantenkeun jenis walungan anu ngalir ngalangkungan lebak.

Glasier ngahontal kasaimbangan nalika jumlah salju anu disimpen sami sareng anu dilebur. Ku cara kieu, éta tiasa tetep dina stabilitas anu sami kanggo waktos anu lami. Upami anjeun analisa lengkep, anjeun tiasa ningali yén di luhur garis tengah, anjeun bakal kéngingkeun langkung seueur tibatan anjeun leungit sareng di handap anjeun kaleungitan langkung seueur tibatan anu diala. Pikeun glacier janten dina kasaimbangan lengkep langkung ti 100 taun tiasa kalangkung.

Bagéan tina glasier

Perito Moreno glacier

Glasier diwangun ku bagian anu béda.

  • Daérah akumulasi. Éta mangrupikeun daérah paling luhur dimana salju ragrag sareng akumulasi.
  • Zona ablasi. Di zona ieu prosés fusi sareng penguapan lumangsung. Éta tempat glacier ngahontal kasaimbangan antara kanaékan sareng kaleungitan jisim.
  • Retakan. Éta mangrupikeun daérah dimana glasier ngalir langkung gancang.
  • Moraines. Ieu mangrupikeun pita hideung anu dibentuk ku sédimén anu kabentuk dina pasisian sareng puncak. Batuna anu diseret ku glasier disimpen sareng kabentuk di daérah ieu.
  • Terminal. Éta tungtung handap glacier dimana salju anu akumulasi ngalembereh.

Jinis glasier

Ngaleungitkeun glasier kusabab pemanasan global

Gumantung kana tempat sareng kaayaan pembentukanna, aya sababaraha jinis glasier.

  • Glacier alpine. Sakumaha parantos disebatkeun sateuacanna, aranjeunna nyaéta anu kabentuk di gunung anu luhur.
  • Sirkus glacier. Éta mangrupikeun formasi sabit dimana cai akumulasi.
  • Situ glasial. Éta kabentuk ngalangkungan waduk cai dina déprési lebak glasial.
  • Lebak Glacier. Mangrupikeun formasi géologis akibat tina aksi érosi kontinyu tina létah. Maksudna, unggal daérah anu és ngageser kapang sareng nampi bentukna.

Aya ogé jenis glaciers anu henteu umum sapertos sapertos Inlandsis, Drumlins, Excavation Lakes, Foothill Glacier sareng Hanging Glacier.

Glaciers mangrupikeun formasi alam anu rumit anu ngagaduhan kasaimbangan anu ketat sareng fungsi anu penting pikeun mahluk hirup.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.