Gletser Asia lebur kusabab perubahan iklim

gletser asia ngalembereh

Élmuwan nempatkeun wates kanaékan suhu rata-rata global dina 2 ° C. Kunaon suhu éta? Rupa-rupa panilitian nunjukkeun yén tina pemanasan ieu suhu global, parobihan ékosistem sareng sirkulasi atmosfir global, parobihan anu dihasilkeun moal tiasa dibalikkeun sareng teu katebak dina waktosna.

Kusabab kitu, tetep di handapeun 1,5 ºC pemanasan global mangrupikeun tujuan anu diusulkeun ku Pasatujuan Paris sareng 195 nagara sapuk pikeun nganggap salaku wates pikeun akhir abad. Nanging, 65% tina massa glasier gunung tinggi di Asia tiasa leungit upami emisi gas rumah kaca teraskeun sapertos kieu. Naha glasier Asia lebur?

Studi Glacier Asia

glasier asia

Panilitian, anu dipimpin ku Universitas Utrecht (Walanda), nunjukkeun yén dugi ka 65% tina massa glasier gunung tinggi di Asia tiasa leungit dina skenario tingkat luhur produksi gas rumah kaca anu teras-terasan.

Upami émisi teraskeun dina tingkat anu dipercepat sareng langkung parah anu ayeuna dilakukeun, buana Asia bakal nyanghareupan karugian és anu masif anu bakal ngaruksak ékosistem alam sareng bakal ngahasilkeun akibat pasokan serius pikeun daérah anu hirup di luar na. Duanana cai minum, lahan pertanian sareng bendungan hidroelektrik bakal kaancam ku turunna massa glasier ieu.

Di daérah dimana cai anu ngalembereh tina glasier penting pisan pikeun aliran walungan sareng kahirupan flora sareng fauna anu aya hubunganana. Dieksploitasi walungan pikeun irigasi pepelakan sareng sawah anu disayogikeun cai tina glasier tiasa dikirangan ku ilangna.

Kalayan suhu anu langkung panas tina émisi gas rumah kaca anu lumangsung di Cina, ti saprak 60% campuran énergi dumasarkeun kana durukan batubara, endapan dina bentuk salju ningkatkeun tingkat minimumna sareng glasier kaleungitan jisim sareng volume.

Ngaleupaskeun aliran walungan tiasa nyababkeun masalah anu aya hubunganana sareng produksi pangan sareng énergi, anu tiasa ngagaduhan sagala rupa akibat négatip.

Épék pangaruh sareng konsékuansi

dataran tibet

Dina raraga meunteun tabrakan yén kaleungitan glasier ieu bakal ngahasilkeun suplai cai, tatanén sareng bendungan hidroelektrik, para ahli anu ngerjakeun panilitian ieu anu diterbitkeun dina jurnal Alam nganggo sababaraha sumber présipitasi sareng suhu data tina iklim ayeuna. Kitu ogé, éta dumasar kana data satelit, modél modél iklim pikeun parobahan dina hujan sareng suhu dugi ka 2100, Sareng ogé ngagunakeun hasil lapangan sorangan anu dilakukeun di Nepal sareng UAV.

Kacindekan anu dilakukeun ku panilitian ieu dumasar kana skénario iklim anu diprediksi, bahkan pikeun skénario idéal dimana Perjanjian Paris kaeusi sareng suhu rata-rata planét henteu naék luhur 1,5 ° C, bakal leungit kira-kira 35% tina massa glasier dina taun 2100.

Kalayan paningkatan suhu anu diperkirakeun sakitar 3,5 ° C, 4 ° C sareng 6 ° C, bakal aya karugian anu ageung sakitar 49%, 51% sareng 65%, masing-masing.

Pangaruh tina leungitna glasier

és asia

Rada hésé pikeun mastikeun épék anu bakal leungitna és dina iklim planét. Anu pasti éta répercussions bakal aya bakal négatip. Kanggo neraskeun terang akibat tina mundurna glasier ieu, diperyogikeun studi dampak anu éksténsif anu ngajelaskeun prosés fisik sareng sosial ngagunakeun data tina seueur sumber, kalebet hasil tina panilitian ieu.

Beuki deukeut anjeun ka daérah glasiér, langkung penting éta cai campuran pikeun kagiatan anu béda-béda pikeun manusa. Sanaos di sababaraha daérah kontribusina cai meltasi glasial ka walungan langkung ageung tibatan anu sanésna, beulah kulon anu langkung garing tina daérah, sapertos Cekungan Indus, langkung gumantung kana aliran cai cair anu rada konstan tina glasier .


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.